Imprimă această pagină

Craciunul si Pastele - festivaluri de vanzari pentru ingrediente de patiserie si cofetarie

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Joi, 10 Decembrie 2015 20:31

Pe segmentul esentelor, aromelor, colorantilor alimentari, produselor pentru copt si glazurat, consumul este mai mare, comparativ cu prafurile, premixurile si kiturile pentru deserturi.

Din punctul de vedere al dimensiunii, piata ingredientelor pentru patiserie/cofetarie destinate consumului casnic nu cred ca s-a modificat prea mult, dar caracteristica principala consider ca este concentrarea ei prin fuziuni si preluare de marci nationale”, afirma Gabriela Fodor, Manager Departamentul Marke­ting, Colin Daily, unul dintre jucatorii importanti in categoria ingrediente alimentare clasice, esente si ornamente pentru deserturi. „Astfel, s-a modificat foarte mult polaritatea pe toate palierele de pret, creandu-se punctual dezechilibre in piata, furnizori de sine statatori fiind tot mai putini si tot mai supusi la presiuni prin concentrarea pietei.”



Consumul ingredientelor clasice se situeaza in continuare peste cel al prafurilor, determinat de trendul unei alimentatii sanatoase si intoarcerea catre deserturile traditionale preparate in casa.

In opinia Gabrielei Fodor, dezvoltarea industriei locale este franata atat de procesul de concentrare a pietei, cat si de dispa­ritia concurentei reale si loiale si de focusarea politicilor comerciale ale IKA pe pret.

La randul sau, Ionut Potinga,Director National de Vanzari,Coseli – companie care are in portofoliu o gama variata de arome si ingrediente pentru consumatorii casnici, cu focus pe subsegmentul esente -, face urmatorul comentariu: „Influenta dezvoltarii este data, ca in orice domeniu, de mentalitatea consumato­rului  care, anormal, este influentata de situatia economica. Explic si de ce spun ca este anormal: sa faci o prajitura in casa te costa intre 5 si 15 lei... o prajitura simpla, dar care e moment de bucurie in familie. Oamenii, in loc sa vada aceasta bucurie ieftina, aplica urmatorul mecanism de gandire: nu am bani de rate, de intretinere si... hai sa ne apucam de baut (bere, vin etc.). Pentru mine ca parinte este infiorator ca vad ca in cosul unui cumparator se regaseste constant un bax de bere sau o sticla de tarie si doar un singur lucru dulce. Cu siguranta, cultura este cea care influenteaza consumul, alaturi de puterea de cumparare. Dar, ca sa vedem si jumatatea plina a paharului, in paralel sesizam si un trend crescator al gatitului de dulce in familie, ceea ce ne bucura.”



In categoria analizata, pe anumite segmente, cota de piata a marcilor proprii ale retailerilor (cumulat) este peste nivelul unor producatori locali. Se stie insa ca aceste produse sunt facute tot de producatorii din Romania, asadar exista cerere pentru toata lumea. Importanta este strategia abordata de fiecare ofertant in pri­vinta sortimentatiei si in mentinerea sau imbunatatirea calitatii produselor.

Pe de alta parte, subiectul produselor de cofetarie/patiserie gata preparate din IKA, unde oferta este din ce in ce mai substantiala, pare a fi unul delicat: „Nu e chiar pe placul nostru, al producatorilor, dar e mai impor­tant ca un copil sau oricine altcineva sa fie bucuros pentru ca mananca o prajitura atunci cand ii este pofta. E important ca oamenii sa consume,  pentru ca astfel se educa: «Am mancat o prajitura in magazinul X! Pot sa o fac si eu acasa!»”, remarca Ionut Potinga.
In consumul casnic, varfurile de vanzari pentru ingredientele de patiserie/cofetarie au ramas aceleasi de ani de zile: sarbatorile de Paste si de Craciun. Totusi, in ultima peri­oada, evolutia multor sortimente a fost determinata de plierea acestora pe ne­voile de consum pe toata perioada anului.  



Ca numar de sku-uri si sortimentatie, oferta de prafuri, premixuri si kituri pentru deserturi preparate in casa – creme pentru blaturi, budinca, frisca, prajituri, crema de zahar ars etc. - a cunoscut o crestere importanta. Cu toate acestea, consumul nu este spectaculos: in perioada ianuarie – septembrie 2015, in IKA, vanzarile au crescut cu 1,9% ca volum (in kilograme) si cu 0,5% ca valoare (in lei), fata de aceeasi perioada a anului trecut (sursa: RetailZoom). Pe acest segment, piata este foarte concentrata, liderul topului fiind Dr. Oetker, care detine peste 95% din piata.
 

Citit 1992 ori

Articole recente -Maria Vaschi