Imprimă această pagină

AMBALAJE 360 > Alice Nichita, APBRS: ”RetuRO SGR este cel mai mare și complex proiect de colectare și reciclare la care a lucrat România și are o singură șansă – de succes!”

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Marți, 10 Mai 2022 16:51

”După mai mult de doi ani în care am discutat despre concepte și principiile Sistemului Garanție Returnare în România am ajuns într-o zonă mult mai concretă în direcția implementării acestui sistem. Primul pas a fost, într-adevăr, înființarea companiei RetuRO Sistem Garanție Returnare, care are în prezent trei acționari, trei structuri asociative - Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu – asociațiile producătorilor cu o pondere de 75% din acțiuni și asociația retailerilor cu 25% din acțiuni. Aceasta este structura acționariatului într-o primă etapă, acum suntem în situația de cooptare a statușui român în structura acționariatului, astfel încât producătorii să dețină 60%, retailerii 20% și statul prin autoritatea centrală pentru mediu 20%. Fiind singurii candidați pentru administrarea SGR, ne așteptăm să fim desemnați administratori ai SGR și să putem demara, începând din luna mai, operaționalizarea sistemului. Am parcurs foarte multe etape până acum, mai sunt încă multe etape de parcurs în continuare. Toate etapele ce urmează pot fi demarate doar după ce RetuRO va fi desemnat administratorul sistemului, iar pentru acestea noi am estimat un termen necesar de 18 luni, urmărind modul de implementare a unor sisteme similare în alte țări europene, mai mici și mai reduce în ceea ce privește complexitatea, comparativ cu România”, a spus Alice Nichita, Președintele Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, la conferința AMBALAJE 360.

 

Discutând despre complexitatea implementării sistemului în România, Alice Nichita a adăugat: ”Noi trebuie să ținem cont și de distribuția rural/urban, în România aceasta fiind de 50 %/50%, dar și de numărul mare de comercianți care vor trebui să colecteze aceste ambalaje de la populație. Ne dorim o implementare eficientă pentru că sistemul trebuie să funcționeze corect încă din ziua întâi pe întreg teritoriul țării și trebuie să atingă obiective foarte ambițioase într-un termen foarte scurt, pentru că obiectivele sistemului sunt corelate cu țintele și obiectivele din legislația europeană. Ori, așa cum s-a discutat în prima parte a conferinței, gradul de colectare prin alte forme decât SGR este departe de obiectivele europene în materie de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje. Anul 2025 va fi o primă bornă importantă pe care trebuie să o atingem. Tocmai de aceea, producătorii alături de comercianți am lucrat pentru stabilirea unui cadru eficient și care poate să servească atingerii acestui obiectiv important în 2025, dar și pentru închiderea cercului din ciclul de viață al ambalajelor pentru o economie circulară, pentru accesul la meterie primă reciclate ce va putea fi ulterior refolosită. RetuRO SGR este cel mai mare și complex proiect de colectare și reciclare la care a lucrat România și are o singură șansă – de succes! Tocmai de aceea am tratat implementarea foarte serios, astfel încât obiectivele să fie atinse.”

 

Conferința AMBALAJE 360 a adus în același cadru de discuții autorități, producători de ambalaje producătorii de bunuri care folosesc ambalajele, retaileri, organizații care implementează responsabilitatea extinsă a producătorului(OIREP), reciclatori.

Vizual A360

Citit 516 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite