Imprimă această pagină

O piata mai putin condimentata

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Publicat Vineri, 18 Februarie 2011 16:56

Piata condimentelor si a bazelor pentru mancaruri a inregistrat scaderi, atat in volum cat si in valoare, in 2010. In continuare, evolutia sa va fi influentata de veniturile consumatorilor

Tendinta romanilor de a gati mai mult acasa nu a influentat vanzarile de mixuri pentru condimente si baze pentru mancaruri atat de mult incat sa impulsioneze piata. Din contra, consumatorii au devenit mai precauti, si-au do zat mai atent produsul pentru preparare si l-au cumparat mult mai rar. In acelasi timp, si-au indreptat atentia catre ambalajele economice si pache tele promotionale. Pentru acest an, previ ziunile nu sunt dintre cele mai optimiste, piata mixurilor pentru condimente si a bazelor pentru mancaruri depinzand in mare parte, ca si in cazul altor ca tegorii de produse, de puterea de cumparare a romanilor, care, conform specialistilor, nu se va imbunatati, cel putin in prima parte a anului. Cu toate acestea, produsul raspunde unei nevoi a consumatorilor, iar daca oferta este potrivita, evolutia categoriei se poate imbunatati rapid.

 

DEFINITIA MIXURILOR DE CONDIMENTE

Nielsen defi neste ierburile/condimentele astfel: un amestec de ingrediente in compozitia carora intra condimentele, legumele uscate, legumele necesare pentru pregatirea usoara si rapida a unor retete obisnuite sau specifi ce anumitor bucatarii. Pe pachet este specifi cat felul de mancare caruia i se adreseaza. De obicei, sunt ambalate in pliculete.

Exemple: Maggi pofta de... (Spaghete Bolognese, Spaghete Milanese, paste cu pui si ciuperci, pui cu sos etc.); Knorr Delikat punga magica – friptura de pui cu usturoi etc.; Fuchs Mix pentru... diferite mancaruri (peste, cartofi , paste etc.); Fuchs condimente sarmale in foi de varza; Kamis Fix pentru... diferite feluri de mancare (pui si friptura; Kotanyi mix de condimente pentru pizza).

Sunt excluse: Condimentele simple (doar piper, ardei iute, cimbru, oregano etc.); bazele pentru mancaruri simple, pentru orice fel de mancare, in orice forma (pudra, cub etc.); mixurile pentru prajeli.


 

VANZARILE DE BAZE PENTRU MANCARURI CONDIMENTE ȘI PIPER (total retail Romania)
BAZE PENTRU MANCARURI
DEC 2009 - NOV 2010

Volum (mii kg)

9.828,2

Valoare (mii lei)

185.389,3
CONDIMENTE
DEC 2009 - NOV 2010

Volum (mii kg)

2.281,2

Valoare (mii lei)

138.503,6
PIPER
DEC 2009 - NOV 2010

Volum (mii kg)

792,5

Valoare (mii lei)

37.530,9
Sursa: Nielsen

Producatori

PRODUSELE NATURALE INREGISTREAZA VANZARI TOT MAI MARI

Tendintele de consum nu s-au schimbat semnificativ fata de anii anteriori, dar a aparut totusi o orientare mai mare catre produsele naturale. Simona Rosca, Sales and Marketing Coordonator Füchs Condimente, precizeaza ca mixurile si condimentele 100% naturale inregistreaza cele mai bune vanzari. In acelasi timp, sezonalitatea se mentine, de Paste si de Craciun condimentele specifice fiind cel mai bine vandute si sustinute prin promotii, oferte speciale, reclame etc. Din punct de vedere al aromelor, bazele pentru mancaruri cu gust de gaina si mixurile pentru carnea de pui raman cele mai cautate. "Segmentul baza pentru mancaruri cu gust de gaina reprezinta aproximativ 1/3 din piata totala. Drept pentru care, la sfarsitul anului 2010, am relansat Maggi Secretul Gustului Gaina, noile produse avand mai mult gust de gaina, aroma mai intensa si un ambalaj nou, modern. In acest moment, produsul este in curs de distributie in magazinele din intreaga tara", a declarat Alina Dragomir, Senior Brand Manager Maggi, marca din portofoliul Nestle. Tot pe gustul de gaina a mizat si Podravka, care a lansat Vegeta de Gaina, un produs premium, in patru variante de gramaje: 75, 250, 500 de grame si un kilogram.
"Produsele ce mentin cota sustinuta sunt mixurile pentru carnea de pui. Acestea sunt produse ce functioneaza bine pentru toti producatorii. Amestecul de condimente pentru pui este inca o gama cu un pret performant versus alte produse similare - porc, vita, peste", a adaugat Cristian Crainiceanu, Country Manager Kotanyi.

 

TOP 5 PRODUCATORI MIXURI PENTRU CONDIMENTE (total retail Romania)

PRODUCATORI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VOLUM

Fuchs, Kamis, Detinatori de marci private si branduri exclusive, Nestle, Unilever

69,4%
PRODUCATORI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VALOARE

Fuchs, Kamis, Nestle, Unilever, Kotanyi

79,8%

Pe piata condimentelor se inregistreaza o sezonalitate puternica: de Paste si de Craciun sunt preferate cele specifice.*

 
Sursa: Nielsen

 
 

TOP 5 PRODUCATORI BAZE PENTRU MANCARURI (total retail Romania)

PRODUCATORI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VOLUM

Unilever, Nestle, Podravka, Compania Indiilor Orientale, Detinatori de marci private si branduri exclusive

86,7%
PRODUCATORI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VALOARE

Unilever, Nestle, Podravka, Compania Indiilor Orientale, Detinatori de marci private si branduri exclusive

96,0%

Inovatiile, nisele de piata au constituit pentru producatori oportunitati de a atrage noi consumatori. *

 
Sursa: Nielsen
 
 

TOP 5 PRODUCATORI PIPER (total retail Romania)

PRODUCATORI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VOLUM

Fuchs, Compania Indiilor Orientale,

Kamis, Detinatori de marci private si

branduri exclusive, Alex&Comp

67,0%
PRODUCATORI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VALOARE
Fuchs, Kamis, Compania Indiilor

Orientale, Detinatori de marci private

si branduri exclusive, Kotanyi
73,7%

Piperul se numara printre cele mai folosite condimente de consumatorii romani, urmat de foile de dafi n. *

Sursa: Nielsen
 
Branduri
EXTINDERI IN ZONELE DE NISA SI DE INOVATII


Inovatiile, nisele de piata au constituit pentru unii producatori oportunitati pentru a atrage noi consumatori si pentru a creste vanzarile. Piata mixurilor pentru condimente este dominata de cinci producatori mari care detin peste 70% din valoarea pietei si furnizori regionali mai mici. Astfel, abordarea niselor este necesara pentru a face diferenta in aceasta categorie, extrem de competitiva.
Kotanyi a mizat in 2010 pe mixurile pentru salate - Cezar, Mediteraneana, Italiana, Picanta - o gama noua in portofoliu, bine primita de consumatori, care a performat peste asteptari, potrivit reprezentantilor companiei, si, de asemenea, a extins portofoliul de rasnite cu trei sortimente: rasnita cu usturoi, rasnita cu piper si lamaie si rasnita pentru cartofi.
Füchs Condimente a lansat anul trecut un produs inovator, o baza pentru mancaruri 100% naturala. "Un produs ce nu contine monoglutamat si conservanti, are cel mai bogat continut de legume de pe piata - 35%, legume deshidratate - morcov, ceapa, pastarnac, praz, patrunjel, conopida - si cel mai scazut continut de sare - 53%", a precizat Simona Rosca, Sales and Marke ting Coordonator Füchs Condimente. Aceasta adauga ca atat Füchs, ca brand premium, cat si Cosmin, ca marca din segmentul de pret mediu, au avut crestere volumica si valorica in 2010 fata de 2009.

 

TOP 5 BRANDURI BAZE PENTRU MANCARURI (total retail Romania)

BRANDURI(DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VOLUM

Knorr, Maggi, Vegeta, Dorline, Onix

84,7%
BRANDURI(DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VALOARE

Knorr, Maggi, Vegeta, Fuchs, Rollton

95,4%

In 2010, producatorii au mizat pe promotii care au oferit clientilor un avantaj imediat la cumparare.*

 
Sursa: Nielsen

 

TOP 5 BRANDURI MIXURI PENTRU CONDIMENTE

(total retail Romania)
BRANDURI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VOLUM
Cosmin, Fuchs, Galeo, Maggi, Cio
56,8%
BRANDURI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VALOARE

Cosmin, Fuchs, Galeo, Maggi, Kotanyi

66,5%

Pretul este foarte sensibil la evolutiile pietelor internationale. *

 
Sursa: Nielsen
 

TOP 5 BRANDURI PIPER (total retail Romania)

BRANDURI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VOLUM
Cosmin, Cio, Galeo, Onix, Cis
56,4%
BRANDURI (DEC 2009 - NOV 2010)
COTA CUMULATA IN VALOARE

Cosmin, Cio, Galeo, Kotanyi, Kamis

61,5%

Brandul Cosmin, situat in segmentul de pret mediu, este pe primul loc in top, atat in volum cat si in valoare. *

 
Sursa: Nielsen
 


Distributie
EVOLUTIA PRETURILOR, INFLUENTATA DE MATERIILE PRIME

Piata mixurilor pentru condimente ramane foarte sensibila la evolutia preturilor internationale ale materiei prime, in crestere in ultima perioada. Recoltele slabe, cutremurele, intarzierea musonului, perturbatiile in ciclicitatea precipitatiilor din principalele tari producatoare de condimente cum ar fi India, Indonezia, Vietnam si China si din regiunile din jurul Ecuatorului care formeaza "centura piperului" au dus la speculatii cu marfuri ca usturoiul, ghimbirul, parpika (boia), piperul si alte produse specifice zonelor respective, ajungandu-se la presiuni foarte mari in pretul materiei prime. In curand, aceasta tendinta se va resimti si pe piata romaneasca, astfel ca este posibil sa asistam la o scumpire a acestor marfuri exotice. "Scumpiri vor exista anual si datorita evolutiei monedei unice europene, dar si presiunii venite din piata libera de materii prime", a mentionat Cristian Crainiceanu.

 

VANZARILE DE MIXURI PENTRU CONDIMENTE (total retail Romania)

Segmentare dupa magazin

 

In comertul traditional si cel modern, vanzarile de condimente inregistreaza vanzari aproximativ egale, atat in valoare cat si in volum.*

 
Sursa: Nielsen
 

VANZARILE DE PIPER (total retail Romania)

Segmentare dupa magazin

 

Oferta diversifi cata de pe rafturile retailerilor internationali infl uenteaza decizia de achizitie a romanilor.

 
Sursa: Nielsen
 

VANZARILE DE BAZE PENTRU MANCARURI (total retail Romania)

Segmentare dupa magazin

 

Comertul traditional reprezinta mai putin de jumatate din vanzarile de baze pentru mancaruri.*

 
Sursa: Nielsen
 

 

Citit 2816 ori

Articole înrudite