Imprimă această pagină

Veronica Tarara, Mondelez Romania: "Imi place sa-mi pun amprenta pe tot ceea ce fac"

Publicat în categoria Profil de manager
Scris de   Publicat Marți, 14 Aprilie 2015 18:10

Ce trasaturi sunt esentiale pentru a fi un bun brand manager, cand brandul se refera la cafea si apartine unei companii multinationale lider pe piata locala? Sau pentru o pozitie de trade marketing - sunt necesare trasaturi suplimentare? Dar pentru a deveni un angajat de perspectiva al companiei pentru care lucrezi? Am incercat sa aflu macar o parte dintre raspunsuri in urma unei discutii purtate cu Veronica Tarara, Brand Manager Categoria de Cafea On Demand, din cadrul companiei Mondelez Romania. Dar inainte de a reda discutia purtata, voi face cateva aprecieri asupra unor aspecte pe care cuvintele, asa cum au fost enuntate in interviu, nu au cum sa le zugraveasca.

Veronica este joviala si dezarmant de sincera cu un interlocutor pe care l-a cunoscut cu cateva minute inainte de deschiderea reportofonului. Imi spune ca a ajuns in Bucuresti pentru ca si-a dorit sa plece de acasa, din Buzau, pentru ca exista mirajul acesta, de a merge intr-un oras mare. S-a inscris la facultate economica, atat in Brasov, cat si la ASE in Bucuresti, si pentru ca a fost admisa la ambele, a ales orasul mai mare.

Am incercat sa temperez aceasta stare de buna dispozitie avertizand ca am inclus in predocumentarea interviului si paginile de facebook si linkedIn, retelele de socializare. Fara succes. Dupa cateva secunde de pauza – timp in care probabil a rememorat tot ce publicase in ultima vreme in aceste pagini -, a revenit la aceeasi atitudine joviala. Am schimbat strategia si pe parcursul interviului am apelat la metoda focului incrucisat, alternand intrebarile profesionale cu cele cu caracter personal. Ceea ce pentru multi interlocutori ar fi putut reprezenta o capcana, pentru Veronica Tarara a fost provocare. A zambit cea mai mare parte a interviului. A raspuns cu dezinvoltura, fara teama sau remuscari, precum Mark Twain in primul an de scoala, acolo unde raspunsul a fost aproape similar cu cel al celebrului scriitor american: „Nu stiu cine este Stefan Iordache…”

Am surprins la Veronica Tarara emotie in discurs, atunci cand a vorbit despre dirigintele disparut dintre cei vii. Am remarcat lejeritate in conversatie atanci cand a povestit despre aspecte profesionale, „jongland” cu usurinta cu elemente de sales, marketing, trade marketing sau chiar cu elemente specifice marketingului schimbarii. Desi sustine ca nu ar dori sa schimbe nimic in organizatie. Veronica Tarara lasa impresia unei personalitati puternice si organizate, in spatele jovialitatii. Singura s-a autodescris ca fiind o persoana careia ii place sa-si puna amprenta pe tot ceea ce face. A si exemplificat, aratand mandra spre un guler lucrat manual de ea insasi, atasat gulerului camasii de la tinuta office pe care o purta in acea zi. „Imi place sa‑mi pun amprenta pe tot ceea ce fac”, a punctat ea esenta temperamentului afisat modest, in spatele jovialitatii.

Am surpins la Veronica preocupare si ingrijorare, afisate prin frecarea mainilor, atunci cand a povestit despre evenimentul care i-a marcat cel mai mult cariera. Era evident, in momentul in care povestea, ce povara imensa a purtat pe umeri si cat de elegant si-a asumat-o. Si a reusit. A schimbat trei pozitii ierarhice in cadrul Mondelez in mai putin de 18 luni. La sfarsitul interviului, la fel de joviala ca la inceput, dar rasufland usurata ca a scapat de „presiunea” reportofonului, imi spune ca se considera un om norocos, pentru ca are parte de toate aceste lucruri, de provocari si de succese deopotriva. Si, cel mai important, nu sunt lucruri pe care sa regrete ca nu le-a facut in viata. Cu relaxarea omului care stie foarte clar in ce directie merge, afirma ca „vreau sa traiesc astazi pentru maine, nu in trecut”.

VERONICA TARARA, DINCOLO DE CARIERA

Ce ati alege sa faceti in timpul liber intre a merge la o prezentare de moda, la un concert rock sau la un raliu?
Depinde de stare, dar cred ca mai mult inclin spre o prezentare de moda. Imi place latura asta. Un raliu m-ar scoate din zona mea de confort, dar intr-adevar imi plac si raliurile.

Ce emisiuni de divertisment preferati, din cele transmise de televiziunile din Romania?
Va referiti la Maruta, sau alte minunatii din astea... nu stiu, nu sunt emisiuni pe care le urmaresc. Prefer in momentul in care ajung acasa sa deschid National Geografic sau Travel. Foarte rar deschid televizorul daca sunt singura acasa, ajung oricum destul de tarziu. Daca nu sunt singura, mai merge cate un canal de sport, iar dimineata televizorul sta deschis pe stiri.

Ce alegeti de pe o masa cand afara sunt 35 de grade: o inghetata cu fructe, o bere sau un cocktail tonic?
Bere!

Cum ii caracterizati in cateva cuvinte pe Stefan Iordache, Simona Halep si Cristi Minculescu?
Simona Halep este un model pentru foarte multi tineri, eu as putea sa spun ca pentru mine model a fost Gabi Szabo. Simona este foarte ambitioasa, a luptat sa ajunga acolo unde si-a dorit si cu certitudine acest succes are in urma multe renuntari in ceea ce priveste viata personala. Cristi Minculescu este un icon pentru o generatie, cred eu ca pentru o generatie in urma, cea a parintilor mei. Stiu ca parintii mei erau atrasi de muzica lui si ni s-a transmis si noua mesajul muzicii lui. Sincera sa fiu, nu stiu exact cine este Stefan Iordache...

Actorul Stefan Iordache...
Nu l-am urmarit si nu stiu sa spun o parere sincera despre el.

Ce tip de muzica ascultati pentru relaxare, pentru meditatie?
Prefer ritmuri de bossa nova, muzica de lunch cafe, poate doar cand fac curatenie ritmurile sunt ceva mai alerte si muzica putin mai tare.

Pe care dintre profesorii dumneavoastra i-ati recomanda unui angajator sa va faca o descriere?
Cred ca pe dirigintele din liceu. Nu mai este in viata acum, dar era un om foarte apropiat de elevi. Imi amintesc ca am terminat liceul, sau era chiar ultima zi de liceu, am vazut de curand filmuletul, era o atmosfera foarte destinsa. Dirigintele nostru ne-a facut niste diplome personalizate, fiecare avea specificate note sau materii la care se remarcase, iar la mine era pentru calitatea de lider. A fost un moment in care eu nu am inteles foarte clar semnificatia acelui mesaj, eram chiar revoltata, si eu aveam performante la scoala. Cred ca domnul Ion Trocaru (fostul diriginte – n.r.) ar fi putut spune niste lucruri interesante despre mine.

 

Veronica Tarara: "Compania creeaza cadrul, dar nu te ingradeste. Eu cred ca doar daca vrei sa te incadrezi intr-un sablon ajungi sa lucrezi in acele limite."



Aveati o optiune clara despre cariera pe care ati fi dorit sa o urmati?
Nu. Absolut deloc. Matusa mea este contabila si asta este motivul pentru care am dat admitere la contabilitate si informatica de gestiune. Mama si matusa mea mi-au spus intotdeauna ca „asa poti fi o doamna”, daca faci contabilitate. Dupa doi ani de scoala mi-am dat seama ca nu e pentru mine contabilitatea. Nu mi-a placut absolut deloc. Dar m-au atras alte lucruri pe care le auzeam in facultate, care imi erau povestite acolo. Da, chestia asta cu „asa poti sa fii o doamna” m-a marcat pentru toata viata, asta era perceptia la vremea aceea. Despre marketing nu stiam si nu auzisem prea multe pana atunci.

Ati spus ca erau totusi alte lucruri care va atrageau in facultate…
Da, partea de management si partea de marketing. Cred ca erau in stransa legatura cu lucruri pe care le faceam deja. Venind singura din Buzau, am ales sa lucrez imediat ce am venit in Bucuresti, era nevoie sa ma sustin financiar. Am intrat pe partea de BTL, mai intai la Cristim, ei au fost primul meu angajator. Practic, ei m‑au crescut, acolo am invatat bazele pentru ceea ce urma sa fac. Mi-am dat seama ca asta este partea care imi place si pe care as dori sa mi-o dezvolt si cred ca am legat cumva lucrurile cu ceea ce studiam la facultate. Am primit de curand niste cursuri de management, mi s-a parut ca nu au nicio legatura cu ceea ce se intampla cu adevarat in companii.



Ce va place cel mai mult la actuala profesie, la ceea ce faceti in cadrul Mondelez?
Cel mai mult imi place ca vin cu drag la serviciu, imi plac oamenii cu care lucrez, cred ca mediul in care lucrezi este foarte important. La actualul job, pentru ca am avut mai multe in cadrul companiei, imi place foarte mult brandul pentru care lucrez. Tassimo este un brand inovator, iti permite sa faci o multime de lucruri si, cel mai important pentru mine, imi permite sa-mi pun amprenta personala. Asta este unul dintre principalele lucruri care mi‑au placut in viata, si acasa, si in profesie: imi place sa imi pun amprenta personala. Brandul pentru care lucrez am impresia ca nu ma ingradeste.

Are aceasta initiativa, de a pune o amprenta personala asupra rezultatului, un istoric in pasiunile dumneavoastra din adolescenta?

Cred ca are, ma consider un om foarte creativ, imi plac foarte mult decoratiunile, fie ca-mi decorez casa, fie ca-mi decorez hainele pe care le am, chestia asta de la gat e facuta de mine. Partea asta de creativitate m-a adus catre marketing, a fost acordul firesc. Am lucrat pana in mai, anul trecut, in vanzari, iar faptul ca am ajuns in marketing inseamna ca am avut ceva care m-a recomandat. Cred ca asta poate fi legatura intre pasiunea mea pentru creatie si lucrurile pe care le fac astazi.

Ce tip de atitudine nu agreati in randul colegilor cu care lucrati pe proiecte?

Nu imi plac oamenii negativisti. Oamenii care, in momentul in care mergi spre ei, fara a te asculta, fara a incerca sa vada detaliile, spun ca nu se poate. Mie mi se pare ca niciun lucru nu e imposibil si cred ca, mai greu sau mai usor, poti sa gasesti o solutie pentru orice. De aceea nu imi plac oamenii care spun NU fara sa gandeasca. Fiind un om de vanzari, chiar daca am o experienta de un an in marketing, simt ca prin vene imi curg abordarile din vanzari, unde oamenii nu au raspunsuri de genul „nu avem cum”, „nu avem cu ce” sau „nu se poate”. Experientele din vanzari m-au ajutat in marketing. Am lucrat mai intai in trade marketing, apoi in vanzari, iar acum in marketing. Cred ca acum s-a inchis cercul si experienta acumulata ma ajuta.

Ce eveniment considerati ca v-a marcat cel mai mult cariera?
Cred ca punctul de cotitura este proiectul Perfect Store, care a fost cel mai important proiect de sales pentru organizatia de sales din Romania. Faptul ca am avut posibilitatea sa lucrez cu top managementul din Mondelez intr-un proiect, impreuna cu oameni al caror cuvant cantareste greu in deciziile privind compania, m-a ajutat sa-mi schimb perspectivele si sa vad business-ul a ltfel. A fost un proiect care s-a finalizat cu o mare prezentare intr-un eveniment de sales la Sinaia. Acela a fost momentul in care am simtit ca, intr-adevar, am facut ceva important pentru companie, ceva care conteaza. Dupa aceea am trecut imediat in vanzari, apoi in marketing. In urmatorul an, am schimbat trei pozitii in organizatie. A fost cel mai important proiect la care eu am lucrat, pana acum.

Ce ati schimba in organizatie, daca schimbarea ar trebui decisa acum?
Nu stiu daca mi-as dori sa schimb ceva, in momentul in care am venit in Kraft (vechiul nume al companiei Mondelez – n.r.) aflasem destul de multe lucruri din interior si, dupa patru ani si ceva, imi dau seama ca nu am gresit absolut deloc. Este compania care, pana acum, mi-a oferit cele mai multe oportunitati, mi-a deschis foarte multe porti si m-a schimbat pe mine, ca om. Mondelez are o foarte mare grija fata de angajati, tot timpul suntem in perioade de tranzitii, de schimbari, dar compania a stiut ce sa faca in momentele acelea. Compania creeaza cadrul, dar nu te ingradeste. Desi exista impresia ca in marile corporatii lucrezi dupa un sablon. Probabil ca si aici unii colegi considera ca lucreaza dupa un sablon. Eu cred ca doar daca vrei sa te incadrezi intr-un sablon ajungi sa lucrezi in acele limite. Avem strategii globale, avem directii globale, inclusiv pe domeniul in care lucrez, in marketing, dar in momentul in care piata si consumatorul iti cer altceva, nu iti sta nimic in cale sa adaptezi strategia globala la realitatea din piata.

Cum puteti descrie in cateva randuri relatia profesionala cu seful direct?
Este o o relatie profesionala bazata pe sinceritate, deschidere si incredere unul in celalalt. Asta mi se pare foarte important, daca nu am fi avut incredere unul in celalalt, nu am fi putut sa lucram.

Ce obiectiv profesional v-ati propus pentru urmatorii ani?
Am incercat de fiecare data sa nu-mi impun obiective foarte mari si sa urmaresc cu mare atentie pasii urmatori. Ma gandesc ca acum pot tinti catre un Trade Marketing Manager. Mi se pare ca aceasta pozitie te tine intr-un fel ancorat la realitatea din piata, dar in acelasi timp te tine si in zona de strategie de marketing, deci nu pierzi contactul cu niciuna dintre directii. Mi se pare ca in trade marketing ai de toate, si componente de sales, dar si de gandire strategica a business- ului. Imi plac lucrurile acestea care iti ofera provocari si care te ajuta sa ai o privire de ansamblu asupra businessului. Dar cred ca inca mai am multe de invatat in marketing si de stat aici.

 

Citit 5695 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite