fbpx Imprimă această pagină

TOP 25 RETAILERI: Lidl a depăşit Carrefour şi urcă pe 2, după Kaufland. Profi a trecut peste Mega Image

Publicat în categoria Info Retail
Scris de   Publicat Vineri, 07 Iunie 2019 13:58

Cifra de afaceri pe 2018 cumulată pentru Top 25 Retaileri – acum inclusiv Lidl, Mega Image şi alţi mari retaileri locali – este de peste 63 de miliarde lei, în creştere cu aproape 12% faţă de anul anterior, în timp ce profitul net însumat se apropie de 2 miliarde lei, fiind aproape constant faţă de 2017, arată datele centralizate de Piaţa după publicarea cifrelor oficiale pe siteul Ministerului de Finanţe.

 

Ca încasări, Kaufland rămâne liderul pieţei, cu o creştere anuală dublă faţă de cea din sezonul anterior.  Carrefour creşte în pas cu Kaufland, tot cu 8%, dar pierde din viteză (creştere anterioară de 19% !) şi a pierdut locul doi în favoarea Lidl, care a avut o dinamică anuală de peste 19%. Astfel, cele două companii membre ale grupului german Schwarz cumulează încasări de 18,7 miliarde lei şi un profit net de 1,2 miliarde lei, iar cei patru operatori de retail din grupul Carrefour (Carrefour, Artima, Columbus şi Supeco) cumulează încasări de 10,57 miliarde lei şi un profit net de 226,3 milioane lei.

 

TOP 25

 

Profi Rom Food culege roadele expansiunii accelerate, depăşind Auchan şi – se confirmă acum – trecând şi peste Mega Image, după o creştere anuală de peste 25%, totuşi mai mică decât în precedentul sezon (+33%). Dinamica cifrei de afaceri a Profi nu poate fi pusă doar pe seama expansiunii: la o creştere nominală a suprafeţei de vânzare a magazinelor de 25,2% în 2018, vedem o creştere a încasărilor de exact 25,2%, ceea ce e remarcabil, dat fiind că magazinele nou deschise nu au „produs” tot anul.  Auchan este depăşit şi de Mega Image,  după un an cu o creştere slabă. Metro confirmă revirimentul de anul trecut, cu o creştere solidă de 12%, în timp ce Rewe accelerează creşterea anuală, de la 4,6% în sezonul anterior, la peste 15% acum. Tot cu creşteri anuale superioare celor anterioare sunt Lagardere şi dm Drogerie Markt. Un procentaj foarte ridicat al dinamicii faţă de anul anterior afişează Supeco (81%), explicabil în cea mai mare parte prin creşterea numărului de magazine operate la sfârşitul lui 2017 şi în 2018. Columbus (fosta Billa) reuşeşte o dinamică pozitivă.

 

În ceea ce priveşte profiturile raportate de marii operatori de retail, lucrurile sunt ceva mai complicate. Lidl şi Mega Image raportează profituri substanţiale, ambele în creştere solidă faţă de anul anterior. Sunt foarte vizibile pierderea înregistrată de Profi, reculurile ample ale profiturilor la Auchan şi Metro şi accentuarea puternică pierderii la Cora, ca şi la Real. În cazul Profi pierderea este pur contabilă, nu operaţională şi apare din cauza standardului contabil românesc (referitor la înregistrarea amortizărilor). După standardele internaţionale, Profi raportează pentru 2018 un EBITDA de +7%. Columbus şi Supeco au continuat să înregistreze pierderi, însă mai reduse decât în anul anterior. Artima afişează cea mai spectaculoasă rată de creştere a profitului net, dar pe o valoare relativ redusă, ceea ce poate fi spus şi despre dm. Dinamici consistente ale profitului net remarcăm la Rewe, Selgros, Carrefour şi Kaufland. Să observăm ce rate de creştere a profitului net au avut Rewe şi Selgros în comparaţie cu ratele de creştere a cifrei de afaceri !

 

Marii retaileri locali arată, şi în acest an, afaceri solide, cu incasări în creştere moderată spre ridicată. Cumulate, cifrele de afaceri ale operatorilor locali de retail din Top 25 depăşesc 1,5 miliarde de lei. Dinamica profitului net reflectă caracteristica pieţei, de la -35% la +47%, cu excepţia Elan Trio, care are un salt spectaculos al profitului . Să remarcăm însă că toţi cei nouă prezenţi în Top 25 au raportat profit net.

 

Rata profitului net rămâne în linie cu anii anteriori, fiind, de regulă, aproape de 3% şi, în puţine cazuri spre 5%. Excepţia notabilă este Kaufland, lider şi la acest indicator, cu peste 7%. Lidl depăşeşte, de asemenea, pragul de 5%.

 

Citit 5036 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.