fbpx Imprimă această pagină

Nu va ardeti cu bricheta!

Publicat în categoria Ghidul comerciantului
Publicat Joi, 24 Aprilie 2008 14:54

Revista Piata / nr.42 / aprilie 2008

Comerciantii care pun in vanzare brichete fara elemente de siguranta risca amenzi de 4.000 de lei si retragerea de pe piata a acestora

ghid comerciant

Aplicarea noilor norme europene in comertul cu brichete ar putea dubla in 2008 afacerile principalilor jucatori din industrie, daca cele aproximativ 85% din totalul brichetelor din piata vor fi retrase, ca necorespunzatoare noilor standarde.

Cei care au de castigat pe piata romaneasca sunt liderii pietei locale, BIC M&D Romania, companie detinuta de francezii de la BIC (care controleaza 80 la suta din piata europeana a brichetelor cu gaz) si cel mai important jucator de pe piata distributiei de brichete - Axxon.

Acestia din urma controleaza distributia marcilor Clipper si XL in Romania. "Anul trecut, am vandut aproape 11 milioane de brichete pe piata locala.


Incepand cu iunie 2007, am eliminat stocurile de brichete fara mecanisme de protectie pentru copii, neavand astfel pierderi", a declarat pentru Piata, reprezentanta Axxon, Irina Mascan. Oficialii Axxon se plang insa de ineficienta controalelor initiate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor si de importurile masive din China, care le strica businessul. "Vama si ANPC nu cunosc sau nu aplica exact noua legislatie, in acest moment existand pe piata 80% brichete fara protectie sau fara certificate europene. In plus, nu se poate vorbi de o concurenta loiala pe piata, datorita importurilor de brichete No Name, aduse din Asia", mai sustin ei.

Oricum, afacerea pare profitabila. Reprezentantii BIC admit ca nu au decat de castigat din aplicarea noilor standarde. "Nu putem estima cu cat ne vor creste afacerile, dar este evident ca prin disparitia de pe piata a produse lor fara sistemele de protectie adecvata, vanzarile noastre ar putea creste", a declarat Mihaela Traistaru, Trade Marketing Manager Lighters & Shavers, BIC Romania.

Reprezentantii BIC au fost de fapt cei care au sesizat Comisia Europeana (CE) in privinta inaspririi legislatiei privind brichetele, fiind cel mai important jucator din aceasta piata, potrivit calculelor CE. "Retailerii sunt la curent cu noile standarde de siguranta. BIC a trimis in ultimii doi ani peste 230.000 de scrisori distribuitorilor din intreaga lume, scrisori in care ii avertizam de noile proceduri, ca si despre amenzile la care se expun in cazul in care nu sunt respectate noile standarde. Brichetele produse de noi nu doar ca au in spate 35 de ani de experienta in acest domeniu, dar sunt supuse la peste 50 de teste de siguranta", mai spune Traistaru. In lume se vand anual circa 7,2 miliarde de unitati, dintre care aproximativ 2 miliarde sunt produse de BIC.

"Suntem No 1 in lume in privinta brichetelor de marca si unul dintre jucatorii importanti in ceea ce priveste brichetele utilitare. Deciziile Comisiei Europene transpuse in Romania specifica 3 prevederi - Standardul de siguranta ISO 9994, caracteristici de siguranta la actiunea copiilor si interzicerea brichetelor fantezie. Potrivit standardului, inaltimea maxima a flacarii, rezistenta la temperatura ridicata, la cadere, la ardere continua, timpul de stingere al flacarii trebuie sa se incadreze intre anumite limite. Majoritatea brichetelor de import testate in Europa de laboratoare independente acreditate oficial au fost declarate ca nefiind conforme cu standardul de siguranta ISO 9994", mai spune Traistaru. Potrivit acesteia, toate brichetele BIC indeplinesc sau depasesc specificatiile standardului de siguranta. In plus, simbolurile de avertizare sunt tiparite pe toate cartoanele antet ale tavitelor cu brichete si pe ambalajele multiple cu litere rosii pe un fundal alb asa cum cere ISO 9994. "Punem de asemenea la dispozitia clientilor certificate de conformitate cu standardul de siguranta ISO 9994 si rezultate ale testelor", mai precizeaza, Trade Marketing Manager Lighters & Shavers, BIC Romania.

Decizia CE aprinde competitia pe piata brichetelor europene

La 11 martie a intrat in vigoare decizia Comisiei Europene prin care se interzice vanzarea brichetelor fara caracteristici de siguranta pentru copii si a brichetelor fantezie. In plus, producatorii si distribuitorii de brichete trebuie sa ofere date privind securitatea generala a produselor, ca si un raport care cuprinde rezultatele unui test special de rezistenta. Cei care vor continua sa vanda brichete neconforme, risca amenzi de 4.000 de lei si confiscarea marfii. Aceasta decizie, adoptata la 13 februarie 2007 de catre statele membre UE ar putea reduce pana la 60% numarul accidentelor datorate utilizarii brichetelor de catre copii. De asemenea, jucatorii care au trecut la aplicarea noilor norme, si-ar putea dubla afacerile, pe fondul eliminarii din piata a circa 80% din volumul brichetelor existente la 11 martie.

Noile dispozitive de aprindere mecanice sau electronice sunt dotate cu un sistem de protectie care nu le permite copiilor de pana la 51 de luni (varsta standard stabilita de UE) sa le foloseasca. Pentru miscarea rotitei mecanice si apasarea butonului de alimentare cu gaz, utilizatorul are nevoie de mai multa forta, datorita arcului suplimentar montat sub butonul de declansare.

Inaltimea maxima a flacarii, rezistenta la cadere, la ardere continua, timpul de stingere - reglementate la secunda

Comerciantii care vand brichete trebuie sa fie atenti la marcaj, sa prezinte declaratia de conformitate, o lista a rapoartelor de testare obligatorie a rezistentei la actionarea de catre copii, o lista a instructiunilor de avertizare si a celor de umplere cu combustibil. Aceste informatii de siguranta vor fi trecute fie pe bricheta insasi, fie intr-o brosura separata sau impachetata cu bricheta, fie pe ambalajul furnizat. Amenzile se incadreaza intre 2.000 si 4.000 lei, masurile putand merge pana la retragerea definitiva de pe piata a brichetelor. "ANPC extrage insa din reglementarile standardizate doar o singura modalitate, in care informatiile insotesc brichetele - cea sub forma de text, pe care o impune ca regula si o dubleaza de o posibilitate optionala reprezentata de simbolurile grafice", se plang oficialii AXXON.

Pana in prezent, inspectorii pentru Protectia Consumatorilor au retras de pe piata, in doar trei zile de control, peste 27.000 de brichete considerate periculoase deoarece nu prezentau sisteme de siguranta pentru copii."Comerciantii au avut la dispozitie un an de zile pentru a epuiza stocul de brichete fara elemente de siguranta. De la 11 martie, legislatia interzice vanzarea acestor produse considerate periculoase de Comisia Europeana", a explicat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu. Pentru comercializarea de brichete fara dispozitive de siguranta, dar si pentru alte abateri cum ar fi lipsa instructiunilor de avertizare sau a certificatului de garantie, ANPC a aplicat amenzi in valoare de 477.000 lei.

Investitiile in productia de brichete au crescut cu 60%, in ultimii 3 ani, in vreme ce profiturile in industrie au scazut cu 5 la suta, pe fondul volumelor ridicate de brichete no name, aduse ilegal din Orient. in Romania sunt comercializate, potrivit estimarilor facute de jucatorii din industrie, circa 50 de milioane de brichete anual.

ghid comerciant
Citit 3358 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.