fbpx Imprimă această pagină

Comertul modern este inca minoritar in Romania

Publicat în categoria Ghid Retail modern
Publicat Marți, 15 Decembrie 2009 18:31

Lanturile comerciale au o cota de piata insumata mai mica de 50%

Primele 25 de retele comerciale din Romania, dupa criteriul cifrei de afaceri din 2008, au o cota de piata insumata de 35,70% din piata totala a bunurilor de larg consum din Romania, potrivit unui studiu al revistei Piata. Dominatia accentuata a primelor zece lanturi comerciale este atestata de cota insumata a acestora: 31,16% din piata romaneasca. De altfel, primii zece sunt si singurii care au cote individuale de peste 1%. Desi calculul nostru s-a rezumat doar la primele 25 de lanturi comerciale, putem afirma ca, matematic, cele 130 de lanturi prezente pe harta retailului modern nu pot depasi o cota de piata insumata de 50%.

Din tabelul alaturat se observa ca piata romaneasca este dominata de formatul de hipermarket si de cei doi operatori cash & carry. Formatul de supermarket este al treilea ca importanta, in timp ce discounterii ocupa locul al patrulea, chiar daca au avut o dezvoltare exploziva. Minimarketul este formatul care cumuleaza o cota mai mica, desi are exponenti numerosi. Metro ramane comerciantul cu cea mai ridicata cota de piata, chiar daca aceasta a scazut cu circa doua procente in ultimii doi ani. Carrefour, Real, Kaufland, Mega Image, Plus, Penny au inregistrat cresteri substantiale ale cotelor de piata; de asemenea, Auchan si Profi au avut cresteri notabile. In toate exemplele mentionate, evolutia cotei de piata a fost determinata de evolutia numarului de magazine operate: cu exceptia Metro (care si-a adaugat un singur magazin nou, la sfarsitul anului 2008), toate celelalte retele au avut un proces de extindere alert. Configuratia Top 25 cei mai puternici retaileri se va modifica substantial pentru anul 2009, dupa ce mai multe retele fie s-au dezintegrat, fie au inchis sau au cedat unul sau mai multe magazine sau au preluat un numar de magazine. Evident, aceasta va modifica si cotele de piata individuale ale retailerilor de top.

Valoarea pietei de bunuri de larg consum din Romania in 2008 a fost calculata de revista Piata la 78,5 miliarde lei (21,3 miliarde euro) pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica privind cheltuielile banesti ale populatiei pentru produse alimentare si nealimentare (exclusiv autoconsumul). In cheltuielile banesti de consum sunt incluse si cheltuielile pentru produse achizitionate pentru stocare, pentru prelucrare sau pentru consumul animalelor de companie, dar sunt excluse cheltuielile in unitatile de alimentatie publica. Evolutiile consemnate in anul 2009 - dinamica vanzarilor, extinderea unor lanturi, contractarea altora - ne dau posibilitatea estimarii unor tendinte ale cotelor de piata la sfarsitul acestui an.

Metro, Carrefour, Selgros, Cora - nu s-au extins semnificativ, deci apreciem ca isi vor mentine aproximativ constante cotele lor de piata.

Real, Kaufland, Penny, Plus, Profi, Mega Image, Auchan - isi vor mari cota de piata datorita ritmului ridicat al expansiunii. Ne asteptam ca cele trei lanturi de discount - Penny, Plus si Profi - sa inregistreze un progres substantial la acest capitol.

Lanturile de supermarketuri operate de Carrefour, ca si cel operat de Oncos si lantul de magazine de discount Minimax vor inregistra cresteri ale cotelor de piata tot datorita magazinelor deschise pe parcursul acestui an. Trident, G'market, Spar, Pic, Ethos, Fidelio, Primavara s-au confruntat cu dificultati in anul 2009, fiind nevoite sa inchida unele din magazinele operate. Ca urmare a acestui fapt este de asteptat o scadere a cotelor de piata detinute de acestea.

Per ansamblul celor mai mari 25 de lanturi comerciale ne asteptam la o crestere usoara a cifrei de afaceri insumata, ceea ce s-ar traduce intr-o majorare a cotei de piata a Top 25 comercianti din piata romaneasca. In ceea ce priveste valoarea totala a pietei de bunuri de larg consum in 2009, calculata pe baza datelor referitoare la cheltuielile banesti ale populatiei pentru procurarea produselor alimentare si nealimentare, estimam o crestere, dupa ce in primul semestru al acestui an aceste cheltuieli au urcat cu peste 11%.

Citit 2106 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.