fbpx Imprimă această pagină

Cuptoarele care cresc profitul comerciantilor

Publicat în categoria Comert Traditional
Publicat Miercuri, 03 Aprilie 2013 19:45

Un nou tip de afacere isi face loc in magazinele din retailul traditional – “backery corner-ul”, care se poate transforma, ulterior, si in „sandwich corner”, rotunjind profitul comerciantilor.

„Anul trecut am introdus in cadrul magazinelor partenere din comertul traditional circa 250 de cuptoare astfel incat clien­tii acestora sa poata cumpara chifle, baghete, specialitati de paine si produse de patiserie calda si de inalta calitate. Si anul acesta in­tentionam sa pastram ritmul, alte 250 de cuptoare urmand sa fie instalate in magazinele de proximitate”, spune Albert Davidoglu, Business development director, Macromex. Scopul este cresterea traficului in magazinele partenere si implicit a vanzarilor. Piata de brutarie congelata este inca la inceput in tara noastra si are un po­tential mare de crestere. De exemplu, in Cehia piata de brutarie congelata este de 10 de ori mai mare ca volum decat in Romania.

Compania, care ocupa locul al patrulea in top zece distribui­tori din Romania, dupa cifra de afaceri, a inaugurat in toamna lui 2011, impreuna cu producatorul belgian de produse de panifica­tie si patiserie La Lorraine, o fabrica de panificatie congelata, la Campia Turzii. Investitia initiala se ridica la 17 milioane de eu­ro, iar capacitatea de productie actuala este de 32.000 de paleti pe an (baghete si chifle). Produsele de patiserie sunt aduse din Ce­hia de catre Macromex.

Davidoglu sustine ca, desi compania colaboreaza foarte bine cu marile lanturi din retailul modern, “comerciantii traditionali, cu cele peste 6.000 de puncte de vanzare unde se regasesc produ­sele distribuite de Macromex, reprezinta un canal de vanzare pe care Macromex doreste sa-l dezvolte si pentru categoria de bruta­rie congelata asa cum a procedat si cu celelalte produse congelate. Acesta este de parere ca partenerii din comertul traditional pot dezvolta aceasta afacere, tranformand “backery corner-ul” si intr-un „sandwich corner”, utilizand produse din magazin.

Cum poti intra in acest program? „Vom selecta dintre cei mai buni clienti ai nostri din retailul traditional, clienti care au un anumit trafic in magazin si un anumit volum al vanzarilor. Sunt magazine unde se pot vinde produse premium de pati­serie si altele unde nu se pot vinde decat produse ieftine. O alta sursa pentru identificarea potentialilor parteneri este le­gata de expansiunea clientilor multiformat. Ma refer la Metro, Mega Image si Carrefour, care dezvolta formate de magazine care se preteaza la conceptul nostru: La doi pasi, Shop&Go si Carrefour Express”, detaliaza directorul Macromex. Astfel, in patru-cinci ani, se doreste sa se construiasca o retea importan­ta de cuptoare in Romania.

DESPRE INVESTITIE SI BENEFICII

„Calculele le-am facut tinand cont ca pe un cuptor vindem 100-150 de kilograme de panificatie congelata pe luna. Astfel, un cuptor poate sa vanda pana la doua tone de paine pe an ”, spune Albert Davidoglu.

„Fiind distribuitori de inghețata, avem experienta gestionarii lazilor de inghetata. Efortul de a distribui si de a pune o lada de inghetata pe piata este foarte mare comparativ cu beneficiul ob­tinut la sfarsitul sezonului cand tragi linie si vezi cat ai obtinut pentru acea lada. Un cuptor vinde de trei-patru ori mai mult de­cat o lada si nu doar pe timp de vara, ci tot timpul anului”, explica reprezentantul Macromex. Investitia este de cel mult doua ori mai mare decat pentru o lada de inghetata, dar randamentul este de trei-patru ori mai mare. Secretul, pentru ca afacerea sa fie pro­fitabila, consta in gestionarea cat mai eficienta a acestor cuptoare. Macromex ofera sprijinul magazinelor partenere, prin training-ul personalului care va utiliza cuptorul, prin furnizarea informatiilor necesare obtinerii avizelor si autorizatiilor pentru derularea aces­tui business, consultanta permanenta si gratuita in administrarea sortimentatiei, precum si suport de marketing (rafturi de prezen­tare, pungi si materiale de promovare).

Citit 5487 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.