fbpx Imprimă această pagină

Obiectiv de vânzări în 2021: 100 milioane de euro cu 2 magazine

Publicat în categoria Comert Modern
Scris de   Publicat Luni, 10 Mai 2021 11:22

Pentru anul 2021, obiectivele antreprenorului Iulian Nica, cel care gestionează businessul de retail La Cocoș, țintesc menţinerea vânzărilor medii anuale la peste 10.000 de euro/metru pătrat

Magazinul La Cocoș deschis în București în noiembrie 2020, al doilea magazin hard discount deținut de familia de antreprenori Gianina și Iulian Nica, a adus o creștere de 52% a vânzărilor companiei în primul trimes­tru al anului 2021.

 

În spaţiul în care Carrefour și-a închis locația în 2018, în care nici un alt retailer nu a mai avut curaj să investească, considerând că este o locație neatrăgătoare, fără trafic pentru retail, familia de antreprenori din Ploiești a decis să investească 4 milioane de euro și a deschis al doilea magazin de tip hard discount. În acest proiect s-a alăturat și Florin Cislariu, actualul manager al magazinului La Cocoș Vitantis, cu expertiza acumulată anterior în coordonarea extinderii discounterului Supeco.

 

Firma ce administrează cele două magazine - Supermarket La Cocoș, primul deschis în Ploiești în 2014 și al doilea deschis în noiembrie 2020 la București în Vitantis Shopping Center – a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 66 milioane de euro, în creștere față de 2019 cu 22%. Pentru anul 2021, antreprenorul și echipa au ca obiectiv atingerea pragului de 100 milioane de euro cifră de afaceri pe cele două locaţii, Ploiești și Vitantis.

 

 DSC3164

 

Modelul de business utilizat pentru magazinele La Cocoș este o adaptare a modelelor practicate de hard discounteri la specificul pieței locale, prin folosirea unui mix de practici ale magazinelor tip cash&carry cu cele ale hard discounterilor. În ce constă, practic, această adaptare? Prețurile la raft sunt stabilite pe două sau trei paliere, în funcție de numărul de produse achiziționate. Pentru ­anumite SKU-uri, porționarea este diferită față de cantitățile oferite de alți retaileri. Spre deosebire de majoritatea hard discounterilor, nu este pus accentul pe marca proprie a retailerului. Dimpotrivă, conform antreprenorului Iulian Nica, magazinele La Cocoș țintesc să poată oferi consumatorilor produsele de top din fiecare categorie.

 

citat 2 florinAm ratat din motive obiective deschiderea din noiembrie a magazinului, așa că am preferat să fac o vizită la locația din Vitantis după un prim trimestru de „test” al vânzărilor pe piața bucureșteană. Știam că proprietarul magazinelor La Cocoș se mândrește cu performanța atinsă de magazinul din Ploiești, despre care spune că este ma­gazinul cu cele mai mari vânzări pe metru pătrat din retailul modern. Într-adevăr, în 2019, cifra de afaceri pentru magazinul din Ploiești și depozitul prin care aprovizionează magazinul a fost de 54 milioane de euro. Asta înseamnă o medie anuală a vânzărilor pe metru pătrat de aproximativ 12.000 de euro, raportat la cei 4.500 metri pătrați, suprafața de vânzare a magazinului din Ploiești. Raportat la cifra de afaceri de 66 milioane de euro, înregistrată în anul 2020, performanța magazinului din Ploiești este și mai bună. Dacă din afacerile totale se scad două milioane de euro, valoarea vânzărilor pentru magazinul din București în prima lună de funcționare, atunci performanța înregistrată de magazinul La Cocoș din Ploiești se apropie de 14.000 de euro/vânzări anuale pe metru pătrat.

 

 

 DSC3176

 

Conform declarațiilor lui Iulian Nica, un rol esențial în rezultatele de vânzări obținute atât în magazinul din Ploiești, cât și în cel din București l-a avut echipa de top management a companiei Supermarket La Cocoș. ­Într-adevăr, antreprenorul a stâns în jurul lui, pentru dezvoltarea proiectului, o serie de nume cunoscute, cu experiență vastă în retail: Mihai Herman (experiență în distribuție de bere, sucuri), Eduard Ionescu (venit în 2014 de la Wrigley), Nelu Schieb (cu experiență acumulată în Selgros și XXL Penny), Monica Rădulescu (Selgros), Daniela Iasnicu (Selgros), Laurenţiu Stancu (Avicarvil) și Florin Cislariu (­Supeco/Carrefour).

 

 DSC3188Iulian Nica, antreprenor, proprietarul hipermarketurilor La Cocoș, despre:

 

...oferta de produse a furnizorilor locali...
„Definiția de furnizor local este ambiguă. Există companii internaționale care au fabrici în România și fac produse pentru piața locală dar şi pentru cea externă, cum ar fi Procter&Gamble, care produce un brand de șampon la Urlaţi, în judeţul Prahova; la fel de bine, există companii multinaționale – Kandia, Maspex sau naționale – Cris Tim, Râureni, care produc în România, dar vând și în Spania, Italia, Anglia, Germania, Austria, acolo unde comunităţile de români consumă produsele autentice româ­nești! Sunt acestea furnizori locali sau internaționali?”

 

...marca privată...
„Obiectivul nostru nu este să dezvoltăm marca privată. Suntem orientați către un retail cu branduri cunoscute, pe care consumatorul le știe și care nu au nevoie de promoții permanente sau de multe acțiuni de marketing pentru a se vinde. Aceste produse au nevoie doar de un preț bun la raft.”

 

...cele mai vândute produse...
„Pe primul loc sunt lichidele, categorie ce include apă, sucuri - carbonatate și necarbonatate -, bere și ­energizante. Pe al doilea loc sunt categoriile de produse ce includ detergenți, cosmetice de îngrijire perso­nală și îngrijirea locuinței, hârtie și scutece. Pe locul al treilea ar fi alimente uscate și cele ce necesită temperatură controlată. Băuturile alcoolice spirtoase, branduri naționale și internaționale, nu sunt nici ele departe de poziția a treia. În procente, cam 27% sunt vânzări de apă, bere și sucuri, 25% vânzările de detergenți şi produse de îngrijire personală sau a locuinței, plus hârtie și scutece, 24% snackuri dulci/sărate.”

 

...diferențe în obiceiurile de cumpărare între Ploiești și București...
„La magazinul din București se vând mult mai bine produsele cu preț mai mare. La paste făinoase, spre exem­plu, Barilla a explodat. La brânzeturi și specialități din Grecia, vânzarea realizată în 12 luni pentru aceste produse la Ploiești a fost depășită în doar trei luni la magazinul din București. În sortimentul pește, Rio Mare ton este cea mai vândută conservă de pește în capitală. Asta se datorează și faptului că are un preț foarte bun în comparație cu prețurile de pe piața din București. La Ploiești, vânzările de conserve Rio Mare ton sunt cu mult mai mici decât în magazinul din Vitantis.”

 

...valoarea agregată a businessului din București...
„Pentru că în piața bucureșteană consumatorul cumpără produse cu calitate mai bună și mai scumpe, businessul în capitală poate genera, pe aceeași suprafață și cu același număr de clienți care trec pragul, o valoare cu 20-30% mai mare. Nu mai scumpe față de restul pieței, este vorba despre vârful de gamă din fiecare sortiment.”

 

...extinderea categoriilor de produse...
„Noi vrem să extindem categoriile de produse. Dar nu cele în care avem o marjă mare. Vom extinde categoriile în care avem volume de vânzări foarte mari. Vom folosi extinderea de la 5.000 de metri la 10.000 de metri pătrați cu ceea ce produce turnover (n.r. – cifra de afaceri). Pentru că dacă privim lucrurile din perspectiva marjelor, atunci ar trebui să ne transformăm într-un magazin de vânzare produse non food și să eliminăm produsele fresh, de exemplu. Extinderea se va face proporțional cu contribuția categoriilor la cifra de afaceri realizată de magazin.”

 

citat 1 florinMagazinul La Cocoș din București are în prezent 5.000 de metri pătrați și urmează să fie extins până la 13.000 de metri pătrați până la sfârșitul anului, din care aproximativ 1.800 metri pătrați vor fi alocați unui proiect „out of the box” ce nu este încă definitivat. Cu restul suprafeței ce va fi adăugată actualului magazin va fi mărit raionul de legume și fructe, care în prezent are 50 metri pătrați. De asemenea, zona de pet food va avea alocată o suprafață mult mai mare decât în prezent, deoarece este o categorie subdimensio­nată. Iulian Nica spune că suprafețele suplimentare vor fi distribuite proporțional către categoriile care asigură cel mai mare volum de vânzări.

 

Numărul de angajați ce aranjează marfa în magazin este mai mare decât la alți discounteri. La fiecare raion te lovești cu privirea de 2-3 angajați ce aranjează produsele sau trag după ei cărucioarele pline. Compania are aproximativ 490 de angajați, 250 la magazinul din Ploiești, 50 la depozitul din aceeași localitate și 190 la magazinul din București.

 

0 cocos_DSC3153.jpg 1 case de marcat 5.jpg 2_DSC3174.jpg

_DSC3168.jpg _DSC3170.jpg _DSC3180.jpg

carute.jpg

 

Citit 913 ori

Articole recente -Carol Popa

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.