fbpx Imprimă această pagină

Euromonitor: in ciuda crizei economice, piata romaneasca a produselor de ingrijire personala inregistreaza cresteri

Publicat în categoria Stiri
Publicat Joi, 01 Decembrie 2011 18:36

Piata romaneasca a produselor de infrumusetare si ingrijire personala a continuat sa inregistreze cresteri in 2010, ajungand pana la o valoare de 3.940,5 milioane lei, intr-un ritm mult mai lent fata de ultimii ani, potrivit Euromonitor. Conform acelorasi date, in 2011, piata de profil a ajuns la o valoare de 4.066,1 milioane lei, pentru 2012 fiind prognozata o crestere a pietei de aproximativ 5%.

Prelungirea crizei economice, cresterea TVA de la jumatatea anului 2010, scaderea veniturilor populatiei au incetinit ritmul de crestere al categoriei. 

 

Consumul din mediul rural, bazat pe stricta necesitate

 

45% din populatia Romaniei traieste in mediul rural, unde obiceiurile de consum sunt total diferite de cele ale locuitorilor de la oras. In plus, in aceasta zona, se achizitioneaza in special produse de stricta necesare si in cazuri rare articole premium de ingrijire personala. O alta diferenta ar fi ponderea mai mare, in mediul rural, a magazinelor cu servire directa. Totusi, odata cu expansiunea marilor retele de retail, care deschid unitati in zonele urbane mai mici, accesibile si comunitatilor rurale, exista perspective importante de dezvoltare a pietei mentionate.

 

Multinationalele domina clasamentul, insa brandurile romanesti sunt avantajate de criza economica

 

Potrivit Euromonitor, multinationalele precum L’Oreal, Beirsdorf si Procter and Gamble domina categoria produselor de ingrijire si infrumusetare. Desi au redus bugetele de publicitate in ultimul an, totusi expunerea lor la TV a crescut vizibilitatea produselor din portofoliu, cu un impact pozitiv asupra vanzarilor. Cu toate acestea, criza economica din ultimii ani a impulsionat dezvoltarea jucatorilor locali care ofera produse la preturi mai mici si la o calitate buna. Farmec sau Elmiplant, doua companii active pe piata romaneasca, raman totusi in urma jucatorilor internationali. Mizand pe faptul ca produsele sunt “inspirate din natura”, dupa cum mentioneaza sloganul, Elmiplant spera intr-o crestere a cotei de piata.  

Citit 1703 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.