fbpx Imprimă această pagină

Vinul Moldovei a câştigat noi fani la ProWein 2019

Publicat în categoria Stiri
Publicat Joi, 28 Martie 2019 14:42

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află în 2019 pe un trend ascendent datorat creşterii recoltei de struguri, a suprafeţelor de viţă de vie pentru producerea vinurilor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), a exporturilor, fapt confirmat și de creșterea numărului de medalii obținute la concursurile internaționale. În acest context, prezenţa Moldovei la ProWein, cel mai important târg de vinuri din Europa, care a avut loc în perioada 17-19 martie, la Dusseldorf (Germania), a fost apreciată de către vizitatori.

 

Pentru al cincilea an consecutiv, Republica Moldova a participat cu un stand comun, reprezentând brand-ul de ţară Vinul Moldovei, şi i-a impresionat pe specialişti cu vinurile şi divinurile (distilat din vin) selectate din cele 3 zone cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP): Ştefan Vodă, Codru şi Valul lui Traian, provenind de la 39 de crame.

 

Mai mult decât atât, evoluţia sectorului viniviticol şi calitatea premium a vinului moldovenesc a fost reliefată de specialişti de talie internaţională şi Masters of Wine precum Caroline Gilby, Sarah Abbott şi Robert Joseph în cadrul unor prezentări şi degustări care au evidenţiat unicitatea şi tipicitatea vinurilor.

 

 

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului:

“În anul vitivinicol 2018 s-au produs 855.629 dal (decalitri) de vin cu Indicaţie Geografică Protejată, iar cel mai mare volum a fost înregistrat în Regiunea IGP Valul lui Traian. De asemenea, anul trecut am înregistrat una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani, performanţă care a plasat Moldova pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vin din întreaga lume. Valoarea exporturilor vinurilor moldovenesti a atins cifra de 2.886 mlrd. lei, înregistrând o creştere cu 11% faţă de media anilor 2015-2017. Astfel, aceasta reprezintă 14% din valoarea creată de industria agroalimentară, 6% din valoarea exporturilor totale ale Republicii Moldova şi 2% din PIB-ul ţării. Ne propunem ca în 2019 să vorbim de o creştere pe toate planurile“. Printre cei mai importanţi importatori de vinuri din Republica Moldova se numără România, China, Polonia, Cehia, Rusia, Kazakhstan, Ucraina, Canada, Belarus, SUA.

 

În cadrul ProWein a fost amenajată o zonă dedicată vinurilor medaliate la concursul Mundus Vini care a vut loc în februarie, în Germania, competiţie în cadrul căreia Moldova a obţinut 42 de medalii, dintre care 19 de aur şi 23 de argint, iar douş au primit marea distincţie ”Best of Show”. Astfel, Vinul Moldovei a fost inclus şi în zona vinurilor premiate, putând fi degustate şi apreciate şi de vizitatorii ProWein.

 

Însă Moldova nu le-a prezentat vizitatorilor de la ProWein doar vinul, ci şi segmentul de turism oenologic. Invitaţii au avut ocazia să descopere atracţiile turistice din Republica Moldova prin intermediul dispozitivelor de virtual reality, dar şi a filmelor prezentate pe un ecran LED de mari dimensiuni (12x5 metri).

 

Participarea Moldovei la acest eveniment a fost asigurată şi finanţată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, cu susţinerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.

Citit 215 ori
Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.