Imprimă această pagină

AMRCR solicită revizuirea Legii 150 pentru evitarea infringementului ca răspuns la declaraţiile ministrului agriculturii, Achim Irimescu

Publicat în categoria Stiri
Scris de   Publicat Marți, 22 Noiembrie 2016 19:48

Într-un comuncat de presă, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, AMRCR, răspunde declarațiilor Ministrului Agriculturii referitoare la atenționarea Comisiei Europene privind riscul de infringement în cazul Legii 150/ 2016, prin care au fost aduse modificări legii comercializării alimentelor – Legea 321/ 2009. „În legătură cu opțiunile enunțate de domnul Ministru privind continuarea procesului legislativ, considerăm că esențială este respectarea legalității și nu tertipuri tactice fără finalitate. În timpul dezbaterilor proiectului de modificare a Legii 321/2009 am semnalat autorităților competente problemele pe care le poate genera adoptarea unor amendamente vădit nefundamentate, menite să creeze, cu orice preț, doar false așteptări.

 

Credem că întreaga Lege 150/2016 trebuie revizuită cât mai repede pentru că, așa cum am anticipat, nu a adus nimic bun nimănui și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a produs și masive bulversări în piață.

 

AMRCR este gata să colaboreze cu instituțiile statului și cu organizațiile profesionale pentru elaborarea unei legi corecte în domeniul comercializării produselor alimentare, în beneficiul general al operatorilor economici, având ca obiective susținerea și promovarea producătorilor locali și a produselor românești, în condițiile economiei libere de piață și, mai ales, în folosul consumatorilor”, se încheie comunicatul AMRCR.

 

Luni, 21 noiembrie, ministrul Agriculturii a declarat agenţiei Agerpress că "recent, a venit de la Comisia Europeană o atenţionare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluţii: să renunţăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă".

 

Conform textului Legii 150/2016, prevederea la care se referă ministrul Achim Irimescu menţionează obligaţia comercianţilor de a se aproviziona în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă cu produse provenite din lanţul alimentar scurt, dar nu precizează absolut nimic despre “produse româneşti”. Însă, în accepţiunea cvasiunanimă a operatorilor economici, dar şi a politicienilor implicaţi precum şi a specialiştilor din autorităţile executive, prevederea avea în vedere obligarea comercianţilor la aprovizionarea preponderentă cu produse alimentare româneşti. De altfel, Piaţa scria în urmă cu mai mult de cinci luni despre această “nepotrivire” dintre textul legii şi spiritul ei într-un articol care anunţa preocupările Direcţiei Generale Piaţă Internă a Comisiei Europene faţă de modificările legii 321.

 

Răspunzând unei solicitări a revistei Piaţa, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a declarat că “nu poate confirma” notificarea de către autorităţile române a Legii 150/2016 către Comisia Europeană, precizând că “în ceea ce priveşte Legea 150/2016, urmărim îndeaproape acest subiect și comunicăm cu autoritățile române pentru a verifica compatibilitatea cu legislația UE” .

Vezi şi articolul "Efectele 321: Incertitudinile continuă până la începutul anului 2017, cel puţin"

 

Citit 1362 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite