fbpx Imprimă această pagină

Gabriela Creţu, Ursus Breweries: ”În relaţia cu preţul, timpul ar putea să câştige detaşat!”

Publicat în categoria Stiri
Publicat Marți, 15 Martie 2016 10:38

În cadrul sesiunii ”Promoţii cu valoare adăugată” - prima sesiune a Congresului de Trade Marketing organizat de Piata -, Gabriela Creţu, Trade Marketing Director, Ursus Breweries, a susţinut prezentarea intitulată ”Despre cum ne transformăm”, în care a arătat că, pentru consumator, pot exista beneficii mai atrăgătoare decât preţul.

”Într-un fel sau altul ne ducem business-urile într-o zonă din care ne va fi foarte greu să ieşim, dacă nu facem ceva acum. Consumatorul care cumpără un produs atunci când acesta este în promoţie este creaţia noastră. Sunt numeroşi factori care au condus la acest lucru, criza economică fiind unul dintre ei, dar cred că este momentul potrivit să schimbăm acest comportament de consum”, a semnalat Gabriela Creţu.

În prezentarea sa, construită dinspre holistic spre detaliu, a avut ca bază de plecare schimbările intervenite în retail şi la nivel de consumator, şi a arătat cum ar trebui abordate promoţiile în lumina acestor schimbări.

Trendurile în retail reflectă schimbările sociale


Tendinţele observate în retail în 2015, nu numai la nivel global, ci şi în România, reflectă schimbările socio-demografice: migrarea către urban, o populaţie care îmbătrâneşte activ, modificări ale stilului de viaţă, la care se adaugă impactul tehnologiei. De altfel, unul din trendurile principale, proliferarea canalelor de vânzare, are foarte mare legătură cu tehnologia.

Acest lucru înseamnă că, în zilele noastre, online-ul, mobilul şi social media îi dau consumatorului puterea deciziei de a interacţiona, a experimenta şi cumpăra, aşteptările sale fiind de a găsi aceleaşi preţuri, aceleaşi experienţe, aceleaşi promoţii sau măcar acelaşi nivel de interactivitate în toate canalele. Din perspectiva noastră, ca producători şi retaileri, înseamnă că trebuie să avem o nouă abordare a strategiilor de preţ şi şi a celor promoţionale”, a explicat Gabriela Creţu.
 
Un alt trend în retail, care vine din zona de life style,  îl reprezintă ”magazinul dus la consumator”. Pentru că avem de a face cu o populaţie foarte ocupată, atât brandurile, cât şi retailerii trebuie să găsească soluţii de a aduce produsele şi magazinele cât mai aproape de consumator, prin diverse metode: formate de proximitate, canale online, în spaţiile birourilor la locul de muncă etc.

Al treilea trend vine tot din zona de life style şi tehnologie: social media în magazin. Prin intermediul social media, consumatorii compară preţuri, işi dau feedack şi, nu în ultimul rând, cumpără. Social media poate fi folosită, aşadar, ca instrument promoţional în magazin, de personalizare/promovare a produselor.

Nu în ultimul rând, story telling-ul – ”a spune poveşti” – este un trend foarte important, care aduce diferenţiere şi autenticitate la nivel de brand şi de retailer.

Premisele de la care plecăm - modificări la nivel de consumator


Gabriela Creţu a încadrat consumatorii în câteva categorii distincte:
•    Tineri, puternic conectaţi la tehnologie, foarte grăbiţi, care vor lucruri acum, repede şi cât se poate de inovative. Este generaţia între 18-35 de ani, pentru care cuvintele cheie sunt experienţă şi conexiune. În acest context, vorbim de un trend de ”fast fashion”, care înseamnă văzut, consumat, plăcut, schimbat. Sunt consumatori foarte puţin loiali unui brand sau retailer, vor să schimbe lumea şi consideră că ruta spre progres este consumul. Cupără de oriunde, oricând din proximitate, tehnologia fiind un facilitator în acest sens.

•    Generația 35+, pentru care cuvintele cheie sunt: apartenenţă, confort şi relaxare.  La nivelul ţării noastre, consumatorii din această categorie sunt în căutarea autenticităţii româneşti – de la fuga de tot ce înseamnă ”străin” la întoarcerea la rădăcini, unde românesc devine sinonim cu manufactură, calitate, produse mai sănătoase. Vedem convenienţa la un nivel ridicat în cazul acestei generaţii, importanţa alocată timpului personal – ”my precious time” -  fiind foarte mare, tehnologia având din nou rol de facilitator între aceste trenduri.

•    Femeile multi-tasking, extrem de ocupate în planuri diferite - familie, job, timp liber -, pentru care cuvântul de bază este ”convenience”, el însemnând: mereu în tranzit, în căutare de avantaje pentru toată familia, posibilitatea de a lua o decizie în afara magazinului. Sunt cele mai mari utilizatoare de tehnologie, prin intermediul ei se informează, se documentează, astfel încât ştiu exact ce trebuie să cumpere înainte de a trece pragul magazinului. Pentru ele, inovaţia contează mai mult decât promoţiile şi sunt dispuse să plătească un preţ mai mare dacă produsul/serviciul achiziţionat are valoare adăugată.

Toate aceste trenduri arată că timpul devine moneda de schimb. Timpul devine mult mai important decât îşi dau seama, probabil, consumatorii, în acest moment ; eu cred că timpul, în relaţia cu preţul, ar putea să câştige detaşat !”, a concluzionat Gabriela Creţu.

Vom reveni cu detalii despre laitmotivul prezentării, convenience/confort, trend care se regăseşte atât la retailer, cât şi la consumator, care este indus de nevoia de timp şi care se referă la proximitate, tehnologie şi canale alternative. Vom vedea, cu exemple concrete, cum în relaţia convenienţă - promoţie apar schimbări în comunicare, în ofertă, în ocaziile de consum şi în modalităţile de livrare a promoţiei.


Gabriela Creţu a fost speaker la Trade Marketing Congress - eveniment organizat de Piaţa, care a beneficiat de suportul unor companii şi branduri cu cel mai bun renume: Unilever, Dero, Coccolino, Domestos, Delikat, Dove, Delma, Rama, Algida, Albalact, Zuzu, Ursus Breweries – ca parteneri principali –, CHEP Pooling Services ca partener gold, RisCo, eFin, IQads, Smark şi HotNews ca parteneri media.

 

Trade Marketing Congress (partea I): Promotii cu valoare adaugata, asezonate cu povesti de succes

 

 


Citit 3118 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.