Imprimă această pagină

Avicola Lumina coordoneaza doua proiecte de obtinere a unor alimente inovatoare

Publicat în categoria Stiri
Publicat Luni, 28 Aprilie 2014 17:58

Avicola Lumina, Constanta, parte din Grupul de firme Agricola, unul dintre cei mai importanti furnizori de oua din Romania, este coordonatorul a doua proiecte de obtinere a unor alimente inovatoare: primul presupune dezvoltarea unui ou imbogatit pe cale naturala cu luteina, care va ajuta consumatorii sa se lupte cu riscul de degenerescenta maculara, afectiune oculara ce reprezinta principala cauza a  pierderii vederii la adulti. Cel de-al doilea proiect dezvolta un sortiment imbogatit pe cale naturala cu antioxidanti, elemente care joaca un rol esential in prevenirea  si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita, cancer.

Primul proiect - unul national - dezvoltat de Avicola Lumina alaturi de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala IBNA Balotesti, este castigatorul Programului INOVARE a UEFISCDI - Ministerul Educatiei Nationale. Valoarea acestuia se ridica la aproximativ 800.000 de euro, din care 311.000 euro sunt finantati de la buget, iar restul de Avicola Lumina. Obiectivul acestuia consta in obtinerea unui sortiment de ou imbogatit in mod natural cu caretonoizi (luteina si zeaxantina), care ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, afectiune oftalmologica ce reprezinta principala cauza a pierderii vederii la adulti.

In Romania, consumul de oua este de pana la 260 oua/an/cap de locuitor, mai mic decat in Uniunea Europeana, una dintre cauze fiind teama fata de continutul mare de colesterol – teorie demontata de studii recente.

Al doilea proiect de cercetare aplicata, derulat prin Programul Inovare pentru Cooperare internationala EUREKA-EUROSTARS, este coordonat de Avicola Lumina, parteneri fiind IBNA Balotesti, dar si partenerii sarbi compania VINARIJA SIJACKI si INSTITUTE FOR FOOD TECHNOLOGY, respectiv partenerul sloven Jata-Emona-Emona Nutrition R&D Department din Ljubljana. Valoarea proiectului totalizeaza 600.000 de euro.

„Acesta a obtinut un punctaj bun atat la evaluarea nationala cat si la aceea internationala asa ca a primit, pentru activitatile intreprinse de parteneriatul roman, o finantare de 43% de la bugetul de stat. In cadrul acestui proiect se dezvolta un nou sortiment de ou imbogatit pe cale naturala cu acizi grasi polinesaturati, prin valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanti naturali si prin adaugarea controlata a acestora in retetele furajelor destinate gainilor ouatoare ”, a precizat coordonatorul echipei de la IBNA, dr. Margareta Olteanu.

„Inovatia pusa in slujba nevoilor si obiceiurilor de consum ale clientilor nostri a fost intodeauna in centrul preocuparilor Agricola. In 2012, colegul meu de la Lumina lansa Ouale Fericite, marcate cu cifra 1, provenind de la gaini crescute in sistem free range, sistem care permite gainilor sa iasa libere afara, in timpul zilei, fiecare pasare beneficiind, potrivit reglementarilor europene in vigoare, de 4 metri patrati spatiu exterior. In cazul de fata, la sfarsitul anului 2015, respectiv in vara anului 2016 vom lansa alte doua alimente inovatoare, 100% naturale si care contribuie direct la prevenirea unor probleme de sanatate publica. Noile sortimente de oua intra in categoria alimentelor functionale despre care se vorbeste mult in ultima vreme, fiind produse naturale cu proprietati nutritive foarte importante”, a declarat Grigore Horoi, Presedinte Grupul de firme Agricola (foto).
 

Citit 2396 ori

Articole înrudite