fbpx Imprimă această pagină

Robert Uzună, Ursus Breweries, la Conferința Next Challenge - Circular Economy: „Este reciclarea spaima contului de profit și pierderi? Eu zic ca da. Trebuie să înțelegem că nu există alternativă, indiferent cât costă”

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 23 Iunie 2021 03:59

Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs la Ursus Breweries a ținut un discurs atipic în cadrul celei de a treia ediție a conferințelor Sustainability & CSR Excelllence, cu tema Next Challenge - Circular Economy. Așa cum singur a afirmat, speach-ul său a fost un mesaj cu tâlc adresat atât autorităților reprezentate prin Raul Pop, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și partenerilor de afaceri, respectiv retailerii. Discursul a abordat întoarcerea businessului la rădăcini, la istorie și la ceea ce știm deja toți de la bunicii noștri.


„Vin cu o poveste, sper eu plină de tâlc și cu un mesaj pe care-l adresez deopotrivă „colegilor de luptă”, partenerilor și colegilor noștri din industriile conexe și, nu in ultimul rând, oficialităților. Pentru că mesajul meu vine să completeze dorința organizatorilor acestui eveniment, ca cineva să abordeze, cu puțin curaj, și subiectul foarte arzător al momentului, respectiv sistemul garanție-returnare, dar sper eu să fie dintr-o perspectivă inedită. Prin urmare, nu aveți în față o prezentare corporate; prezentarea nu este atât despre Ursus Breweries, cât despre o întoarcere la rădăcini, o poveste cu bunici, o poveste despre trecut, prezent și despre ce am putea face împreună în viitor; este, de asemenea, un apel colegial să ne întoarcem la credința că lucrurile de bun simț se pot face”, a spus Robert Uzună în deschiderea prezentării din cadrul Conferinței Next Challenge - Circular Economy.


Vicepreședintele Ursus Breweries consideră că suntem într-un moment în care Uniunea Europeană încearcă să-și regândească polii de creștere și că, deopotrivă, sunt voci care vorbesc de un moment în care suntem în căutarea unei a doua revoluții industriale.


„Ne punem întrebarea dacă vom fi cu adevărat la nivelul acestei planete, dacă vom fi cu adevărat învingători în această luptă pe care vrem să o ducem, dacă doar Uniunea Europeană va fi portstindardul, iar restul continentelor – și nu mă refer la lumea vestică - nu vor fi în zona de folow-up. Este genul de întrebare pe care acum doi ani am avut prilejul să o adresez persoanei care a scris New Green Deal și pot să vă spun cu puțină tristețe că în acel moment n-am obținut un răspuns elocvent. Prin urmare, suntem într-un punct în care trebuie să ne reinventăm, și dacă ar fi să ne gândim de unde ar trebui să plecăm, cred că răspunsul nu trebuie căutat foarte departe. Vă spuneam că e o poveste despre bunici, despre întoarcerea la rădăcini și despre bunul simț pe care cu toții îl știm din poveștile cu bunici”, a afirmat Robert Uzună.

 

Sustenabilitatea, în forma ei originală și originară, s-a născut în gospodăriile țărănești


În opinia vicepreședintelui Ursus Breweries, îngrășământul natural pentru pământ este o expresie foarte naturală a modului în care putem să valorificăm, să recirculă și să aplicăm într-o formă foarte primară principiile economiei circulare.

 

 

„Bunicii noștri, cred eu că, într-adevăr contează și, deopotrivă cred că o parte dintre noi am apelat la ei să ne ajute atunci când trebuia, înainte de 1989, să ducem la școală maculatură și mult hulitele sticle de lapte reutilizabile. Pot să vă spun că n-a fost foarte rău, am scos-o la capăt. Acum zâmbim, ne aducem aminte că lucrurile se pot face și că parcă nu era așa de greu.

În ultimii 30 de ani am trăit o paradigmă de viață, pentru care nu trebuie neapărat să ne învinovățim, suntem cu toții beneficiari și victime, deopotrivă, ale unui stil de viață căruia i-am cedat din simplul motiv că, în realitate, nu prea putem să stăm împotriva curentului. Cu toții am trăit zona de consumerism și de convenience.

Se vorbește foarte mult într-o paradigmă idealistă despre reciclare, despre going green, despre cum ar trebui să funcționeze lumea și se vorbește destul de puțin despre costuri. Companiile, autoritățile și ONG-urile uită uneori să le spună consumatorilor, auditoriului lor până la urmă, că reciclarea și acest going green vine la pachet cu niște costuri”, a mai precizat Robert Uzună, punctând astfel marea concluzie a economiei circulare: costurile se vor întoarce, mai devreme sau mai târziu, la consumator!

 

„Este reciclarea spaima contului de profit și pierderi? Eu zic ca da. Nu trebuie să ne ferim de acest lucru, trebuie să înțelegem că nu există alternativă, indiferent cât costă, se întâmplă. Prin urmare, suntem în punctul în care încercăm să rezolvăm cuadratura cercului. De ce cuadratură? Pentru că vorbim de 4 actori mari implicați: autoritate, industrie, retail și ONG-uri. Această cuadratură se poate rezolva, fără doar și poate.

 

Mesajul pe care doresc să-l transmit este să încercăm să ne dăm cu toții răspuns la întrebarea: Putea-vom? Urmează o Hotărâre de Guvern care să consfințească într-o formă sau alta un mod în care niște industrii trebuie să colaboreze și să devină partenere pentru a duce la bun sfârșit un lucru care, chiar dacă doar în proporție de 5% să fie, zic eu că e un început, și ar putea da un semnal că ne mișcăm într-o direcție bună, după ani de zile de inabilitate. Eu zic că vom putea, voit sau nu, pentru că nu că există alternativă.


Trebuie să găsim o soluție, să acceptăm ceea ce putem face împreună, să nu mai considerăm acest avans al politicilor publice drept o zonă de inevitabil. Cred că trebuie să facem pentru că este lucrul corect de făcut, pentru că este lucrul care a venit probabil mai târziu decât trebuia, dar este la timpul lui, și pentru că putem s-o facem și am mai făcut-o. Știm că nu e foarte greu, știm că s-a putut mai mult decât ne propunem acum.
Prin urmare, ar trebui să ne luăm în serios acest rol, să credem că putem face împreună și, deopotrivă, să încercăm să ducem acest lucru la bun sfârșit. Ca să nu-i supărăm pe părinți și pe bunici, ca să nu ne trimită la culcare”, a încheiat Robert Uzună.

 

Vezi aici speach-ul lui Robert Uzună:


Ediția a treia a Conferinței Sustainability & CSR Excellence, cu tema Next Challenge – Circular Economy, a avut loc pe 16 iunie pe peluza Complexului Hotelier Caro. Detalii privind discursurile speakerilor găsiți pe www.revista-piața.ro și pe www.csrexcellence.ro.

Parteneri ai ediției din acest an au fost:

vizual parteneri csr 2021 nou

 

 

Citit 392 ori

Articole recente -Carol Popa, Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.