fbpx Imprimă această pagină

Semnal de alarmă! Producătorii și procesatorii, amenințați prin studii comandate sau realizate ad-hoc, privind noi modalități de expansiune a pandemiei Covid 19

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Luni, 28 Septembrie 2020 14:54

Producătorii și procesatorii de alimente sunt tot mai vulnerabili în fața știrilor alarmiste prin care sunt anunțate noi modalități de transmitere a virusului SarS Cov 2, în baza unor studii realizate ad-hoc de centre de cercetare din universități sau, și mai grav, în baza unor studii efectuate la comandă, contra cost, de diverse companii sau organizații cu interese comerciale obscure.
Cel mai recent exemplu, modul în care Universitatea București a anunțat ca variantă posibilă a virusului comercializarea pâinii neambalate, anunț lansat la sfârșitul săptămânii trecute și care a generat panică în rândul consumatorilor, dar și între brutari.


„Nu trebuie să alarmăm populaţia şi să transmitem informaţii false în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult prin intermediul pâinii, un produs prezent pe masa oricărui român. Toate produsele de panificaţie se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranţă alimentară, iar la comercializarea produselor de panificaţie ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igienă impuse”, a precizat pentru Agerpres Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

Declaraţia preşedintelui ROMPAN vine în urma apariţiei în spaţiul public, vineri, a unui studio realizat de Universitatea București, potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalată. În acest context, ROMPAN solicită celor de la Universitatea din Bucureşti să retragă ceea ce au comunicat în prezent şi să precizeze că sunt nişte rezultate parţiale, care nu sunt validate de către OMS sau de către EFSA.


Reacții asemănătoare cu privire la comunicarea rezultatelor parțiale ale studiului realizat de Universitatea București au venit și din partea lui Paul Anghel, director general la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - ANPC, precum și de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, instituție care a transmis, sâmbătă, într-un comunicat că nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului Sars-Cov 2, astfel încât să fie posibilă infectarea consumatorilor.

 

Preşedintele ROMPAN consideră că apariţia unor astfel de informaţii ridică suspiciuni că ar exista şi alte interese legate de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import.

Suspiciunile nu sunt fără temei, atât timp cât situații similare au fost depistate de legumicultorii italieni în luna iunie, când două cercetări de laborator efectuate pe baza unor comenzi comerciale au redus vânzările de tomate proaspete cu peste 60%, în urma unor mesaje privind transmiterea virusului prin intermediul legumelor. Un eveniment similar s-a petrecut la începutul lunii septembrie în Bulgaria, unde Asociația Fermierilor Legumicultori a precizat că deține informații cu privire la cercetări realizate în institute specializate privind potențialul de transmitere a virusului SarS CoV 2 prin intermediul legumelor proaspete, conservate sau congelate, acuzând practici anticoncurențiale într-un moment în care recoltele trebuiau culese și valorificate.

De cealaltă parte, realizatorii studiilor pretind că noile tulpini dezvoltate de virus trebuie analizate în ceea ce privește puterea de amplificare a pandemiei prin noi căi de transmitere a acestuia.

 

Citit 688 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.