fbpx Imprimă această pagină

Risc sanitar major semnalat de Grande Gloria Production: dezinfectanții contrafăcuți afectează grav sănătatea utilizatorilor

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 19 August 2020 20:08

Experții de la Grande Gloria Production, unul dintre cei mai importanți producători români de dezinfectanți, trag un semnal de alarmă privind dezinfectanții contrafăcuți. Descinderile autorităților române din ultimele zile, care au dus la descoperirea unor depozite, produse și unități de producție ilegale, arată amploarea fenomenului, unul care aduce atingere sănătății publice, se arată într-un comunicat de presă al companiei.


constantin danciu,,Sunt produse realizate în principal din alcool, cu concentrații mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuși chimici, printre care și metanolul, un compus extrem de toxic, și emoilenți, iar soluțiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Acești dezinfectanți contrafăcuți sunt ușor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienții în care este stocat și se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzația de încălzire a mâinilor sau poate da iritații’’, afirmă Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production.

 

Experții dau exemplul unui dezinfectant de mâini, fabricat în Turcia, produs comercializat sub formă de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită substanța metanol, în procent de 11,6%, substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi. Produsul prezintă și abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu are pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate. Totodată, produsul nu este prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanței de către copii. 

 

Abateri grave grave de la prevederile Regulamentului european privind biocidele

 

Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide, Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora.
Potrivit companiei, în contextul apariției pe piață a unor astfel de produse periculoase, este nevoie de un efort conjugat al autorităților și producătorilor avizați de Ministerul Sănătății pentru a pune capăt acestui fenomen.


,,Este nevoie de o reglementare mai strictă a acestui sector, pe întregul lanț comercial, de la producție la distribuție și de înființarea unor laboratoare specializate care să acrediteze produsele dezinfectante’’, spune Constantin Danciu. ,,În România, în prezent, este greu pentru un producător care respectă toate standardele, care obține autorizarea Ministerului Sănătății, să concureze cu producătorii ilegali, care vând la prețuri mici unor clienți care, din păcate, tratează cu inconștiență pericolul utilizării acestor produse’’, afirmă acesta.

 

Grande Gloria Production afirmă că, în tentativa de a-și reduce costurile cu asigurarea securității sanitare, multe firme din România au ales să cumpere și să folosească astfel de produse vândute de companii neacreditate, care produc sau importă astfel de produse.

 


Un alt fenomen, des întâlnit, este folosirea unor dezinfectanți contrafăcuți în recipiente de dezinfectanți autorizați de Ministerul Sănătății. ,,Am descoperit și astfel de situații, în care recipienții noștri erau reumpluți cu tot felul de produse contrafăcute. Dincolo de prejudiciul comercial, există un risc sanitar major pe care aceste firme îl tratează cu o inconștiență greu de înțeles’’, a mai spus Constantin Danciu.

 


Într-un articol publicat recent în revista Piața, am arătat că în intervalul martie-mai 2020, vânzările de geluri dezinfectante pentru mâini au depășit 700% în valoare și 600% în volum, față de aceeași perioadă a anului trecut (potrivit RetailZoom).


Analiștii de piață consideră că în cazul biocidelor – produse universale, pentru suprafețe, pentru igienizarea mâinilor etc. - vorbim de categorii care vor continua să crească şi să se dezvolte, în sensul că vor fi listate și mai multe articole de acum încolo, atât sub umbrela brandurilor foarte cunoscute – cum este Hygienium, brand aparținând companiei Grande Gloria Production -, dar și a altora intrate recent pe acest segment. Oferta este mare, dar piața va discerne curând între cei care au făcut un lucru lăudabil și necesar și cei care au găsit o oportunitate de profit pe termen scurt.

 

 

 

Citit 700 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.