fbpx Imprimă această pagină

RetailZoom: Prima lună din sezonul estival a adus o creștere a vânzărilor de alimente și o scădere pe segmentul produselor de îngrijire personală

Publicat în categoria La zi
Publicat Marți, 11 August 2020 12:32

Cu un plus de 6,5% față de luna iunie a anului trecut, creșterea în sectorul FMCG este adusă în special de alimente (+7,2%), se arată în cea de-a 9-a ediție a Jurnalului de Vânzări pe timp de pandemie al RetailZoom - analiză realizată pentru perioada 1-28 iunie, comparativ cu perioada echivalentă din 2019. Categoria de top a sectorului alimentar, berea, are o creștere semnificativă (+13%), pe fondul canalului horeca în continuare deschis parțial, pe când sucurile carbonatate și non-carbonatate înregistrează scăderi. Și apa minerală înregistrează o scădere drastică, de -15% vs. iunie 2019.

 

VÂNZĂRI DE ALIMENTE ȘI BĂUTURI

rz2

 

Consumul specific sezonului de vară în trecut, concentrat în mare parte pe băuturi răcoritoare, înghețată și categorii de profil pentru concedii (protecție solară), suferă o descreștere și duce astfel la evolutii negative pe multe categorii sezoniere. În plus, iunie își reduce la jumătate creșterea în comparație cu luna mai, cu un plus de 6.5% față de iunie 2019, pe când în mai vânzările au înregistrat un plus de +13% față de 2019. Sâptămâna Rusaliilor și prima săptămână de vacanță înregistrează fiecare un plus de 10%, peste media lunii, pe când ultima săptămână a lunii indică o scădere a vânzărilor (-1%) față de săptămâna similară din 2019.


Comparativ însă cu media săptămânilor din perioada pandemiei, multe dintre categoriile sezoniere înregistrează în continuare creșteri, dar mai temperate (maximimum 75% din creșterile inregistrate anul trecut în iunie vs media lunilor martie-mai).

 PRODUSE DE ÎNGRIJIRE PERSONALĂ

rz3

Reculul în vânzări al produselor de îngrijire personală se menține și în luna iunie. Totuși, se observă și câteva categorii excepție, care au vânzări în creștere, unde există tendința de premiumizare, cum e hârtia igienică sau vopseaua de păr. Produsele de protecție solară pierd 6 poziții în clasamentul categoriilor de îngrijire personală (iunie 20 vs 19) facând loc produselor de dezinfectare (spirt, șervetețe si gel antibacterian).

 

În timp ce produsele de îngrijire personală își continuă trendul descendent în comparație cu vânzările de anul trecut, este pentru prima dată când sectorul de produse de îngrijire a casei stagnează în comparație cu anul trecut, având chiar o mică descreștere de -0.4%. Descreșterea este influențată în mare parte de scăderea de vânzări înregistrată de categoria detergenți de rufe (-4% iun20 vs iun19), categorie care contribuie cu mai mult de o pătrime în vânzarilor sectorului, și de categoria insecticide.

 

Din perspectiva retailului, pentru produsele alimentare, nucleul, în termen de importanță vânzări și creșteri, rămâne formatul de supermarket (+9%), dar canalul convenience înregistrează creșteri semnificative pentru produsele de îngrijire personală (+6%).

 

Toate informațiile se referă la indexul de date scanate al RetailZoom compus din peste3.000 de magazine din comerțulmodern internațional:
Canal de proximitate
- Carrefour market, DM, Inmedio, Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi, XPress

Canal de magazine de format mare
- Cora, Carrefour hyper, Metro

Total FMCG acoperit se referăla 184 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei.

 

Citit 464 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.