Imprimă această pagină

Roxana Tudor, Amigo Group: „Păstrăm echilibrul între optimismul investițional anterior programat și o ușoară temperare modelată pe noua realitate”

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Joi, 16 Aprilie 2020 15:40

Interviu cu Roxana Tudor, Marketing Director, Amigo Group

 

Cum se va adapta business-ul Amigo Group la starea de după încetarea restricțiilor actuale, pe măsură ce contextul economic se va relaxa? De exemplu, ce planuri aveți legate de investiții?

Cu siguranță vom pune în practică o resetare a priorităților. Investițiile de natura extinderii considerabile a capacității de producție vor fi amânate, însă vom continua proiectele începute înainte de pandemie, care includ lansarea unei game de produse și rebranding pentru anumite game existente.

 

amigo 4


Pe lângă partea de producție – Amigo SRL -, Amigo Group include și o divizie de distribuție - Amigo & Intercost - și una de retail - Harghita Retail. Cum vedeți resetarea fiecăreia dintre divizii?


citatÎn cadrul celorlalte două companii, de distribuție și retail, vom acorda o atenție sporită produselor pentru care a existat o cerere masivă în această perioadă. Simultan, planificăm să continuăm extinderea în ambele cazuri, atât în ceea ce privește capacitatea de stocare, respectiv noi puncte de lucru, precum și inaugurarea unor noi magazine.

Încercăm să păstrăm un echilibru, la nivelul întregului grup, între un optimism investițional anterior programat și o ușoară temperare modelată pe noua realitate economică.

Practic, exceptând achiziția unor utilaje tehnologice industriale costisitoare - pe care o amânăm -, punem în aplicare pentru toate 3 companiile planurile de investiții decise înainte de criză: amenajăm spații suplimentare de producție și depozitare, demarăm activitatea de distribuție în cadrul unui punct de lucru ce va acoperi un județ nou pe harta Amigo & Intercost, iar în decursul unei luni și jumătate vom inaugura 3 magazine Amigo, după ce am deschis unul la începutul crizei.

Atenție și adaptare – acestea sunt cele două coordonate principale în funcție de care ne vom mobiliza resursele în perioada următoare.

 

Cum vor fi redirecționate bugetele destinate până acum promoțiilor de preț și campaniilor de trade?


Prin natura culturii și procedurilor sale organizaționale, Amigo nu investește masiv în promovarea clasică. Bazându-se pe o echipă mică, dar aflată în creștere înainte de criză, fabrica harghiteană are avantajul sinergiei în cadrul grupului din care face parte alături de Amigo & Intercost, companie pe a cărei forță apreciabilă de distribuție se bazează. Prin urmare, cifra sa de afaceri beneficiază de notorietatea în piață și profesionalismul asociate companiei-surori, Amigo apelând prea puțin la campanii consistente Above The Line. În schimb, luăm în calcul campanii de trade, croite atât pe zonele geografice în care activăm (unele necesitând comunicare bilingvă româno-maghiară), cât și pe contextul lansărilor de produse/ game. Nu suntem adepții campaniilor agresive de reducere a prețurilor pentru cucerirea de noi segmente de piață sau noi consumatori, cu eforturi financiare nejustificate, ci ne bazăm pe loialitatea consumatorilor existenți și pe creștere organică, optând constant pentru oferirea unui raport corect preț-calitate.

 

amigo 2


Ce va fi diferit de acum încolo în ceea ce privește distribuția către diverse canale?


citat3Prin prisma specificului companiei, distribuția Amigo către piață nu se poate realiza în mod direct, astfel încât raporturile sale de vânzare presupun parteneriate cu distribuitori. Cel mai mare partener, așa cum menționam anterior, este Amigo & Intercost, datorită unor relații justificate, de acționariat. Din 2019, Amigo a început să pună un accent mai mare pe distribuția la nivel național, dezvoltând colaborări cu distribuitori în multe regiuni ale României. Desigur, rezultatele nu sunt vizibile rapid, întrucât nu ne adresăm unei piețe „virgine”, ci, dimpotrivă, abordăm un teritoriu pe care sunt prezenți competitori redutabili, cu experiență respectabilă. În plus, în industria noastră există o loialitate de brand greu de influențat, mai ales în contextul nealocării unor bugete extravagante de promovare. Prin urmare, avem în față ani în care va trebui să dezvoltăm pas cu pas prezența națională Amigo.

În ceea ce privește compania de distribuție, Amigo & Intercost a resimțit din plin limitarea activității operatorilor HoReCa, precum și agravarea situației financiare a micilor magazine tradiționale, corelată cu modificarea priorităților de achiziții în această perioadă. Comerțul electronic B2C la nivelul companiei a cunoscut o creștere vizibilă.


Referindu-ne strict la divizia de Retail, cum vor reuși cele 13 magazine din rețeaua Amigo să recâștige terenul pierdut în favoarea formatelor de comerț modern și celor din mediul online?


În cadrul rețelei de magazine, potrivit tendinței de orientare către mediul online în perioada crizei, a fost lansată aplicația Amigo Handlist – un instrument prin care sunt ușurate cumpărăturile zilnice pentru comunitatea noastră, pe care o încurajăm astfel să folosească într-o măsură mai mare decât până acum mijloacele electronice pentru achizițiile curente. Simultan, magazinele Amigo înregistrează și fizic un flux crescut de cumpărători în această perioadă.

Ca și pondere pe canale, din perspectiva grupului nostru de companii, observăm în această perioadă o migrare considerabilă a consumatorilor către comerțul online; micii comercianți tradiționali se luptă să nu fie sufocați financiar de situația pandemiei și, cel mai probabil, unii dintre ei nu vor rezista câtorva luni de criză; retailul modern este activ maxim (și) în această perioadă, utilizând toate mijloacele pentru a-și servi cât mai bine clienții, adaptându-se rapid, în termeni logistici, de disponibilitate la raft sau de promovare; segmentul HoReCa se reinventează, acolo unde este posibil, livrând la domiciliu băutură și mâncare; producătorii locali, micile magazine și lanțurile locale de supermarketuri beneficiază de simpatia comunității, care a înțeles importanța susținerii lor pentru supraviețuirea comerțului local și, implicit, pentru menținerea la cote decente a bunăstării comunității însăși.

În vremea pandemiei, solidaritatea este cuvântul de ordine, indiferent că vorbim despre intenții și acțiuni onorabile ori despre încercări populiste, de acumulare a capitalului de imagine. Rămâne de văzut dacă, odată cu depășirea perioadei de criză, toate aceste tendințe și manifestări se vor dovedi remanente sau consumatorii și comercianții vor reveni la vechile obiceiuri. Dacă trendul actual va persista, vom fi martorii unei resetări a comerțului așa cum îl știam, în termeni de pondere a canalelor, obiceiuri de cumpărare, politici de preț ori susținere comunitară.

 

DSC 2912


Cum v-au afectat limitările legate de distribuția în HoReCa și cum veți reconsidera acest sector?


Amigo se adresează indirect industriei ospitalității cu o parte dintre produsele sale, prin intermediul Amigo & Intercost și al celorlalți distribuitori parteneri, prin urmare criza HoReCa este resimțită în volumul vânzărilor.

Limitările activității segmentului HoReCa ne-au afectat direct și substanțial activitatea de distribuție în cadrul Amigo & Intercost, unde acest canal reprezenta o pondere semnificativă în anumite regiuni, de exemplu Brașov.

Probabil, după o perioadă de restricții drastice privind ieșirile din casă, oamenii vor lua cu asalt restaurantele și barurile de îndată ce încetează limitările - ființă socială prin natura sa, omul simte mai acut ca niciodată dorința de a fi în mijlocul semenilor, al prietenilor, și va acționa în consecință imediat ce reglementările vor permite acest lucru. Așteptăm cu interes revitalizarea HoReCa, inevitabilă.



Care sunt estimările referitoare la volumul producției post-epidemie?


citat2amigoNu renunțăm la un optimism moderat și sperăm ca, în lunile de după încetarea restricțiilor, viața economică să își recapete treptat suflul normal. Desigur, nu putem ignora faptul că resursele financiare se vor fi diminuat în rândul consumatorilor sau că prioritățile de cumpărare vor fi un timp alterate față de comportamentul cu care eram obișnuiți. Ne vom dimensiona planurile de producție și de achiziții în strânsă legătură cu evoluția generală a pieței românești de după pandemie. Activând în cele 3 sectoare majore – producție, distribuție și retail -, vom avea la nivelul grupului avantajul observării directe, de ansamblu, a modului în care mecanismele pieței se vor recalibra, dictând direcția de urmat pentru fiecare dintre aceste segmente aflate în corelație.



Ce priorități are Amigo Group în ceea ce privește politica de personal?


Deocamdată, prioritatea noastră este echipa actuală: acționăm atent și responsabil, luând cele mai potrivite decizii pentru sănătatea și protecția colegilor noștri, precum și pentru ca siguranța lor financiară să rămână la un nivel decent, în limita constrângerilor actuale. Am apelat deja la șomajul tehnic în anumite cazuri, dar ne dorim să revenim în formație completă imediat ce situația economică națională va permite acest lucru. Cea mai afectată categorie a fost cea a colegilor noștri activând în segmentul de vânzări către HoReCa.
În altă ordine de idei, pe măsură ce contextul economic se va relaxa și vom continua deschiderile de magazine și dezvoltarea punctelor de lucru, vom avea nevoie să ne creștem corespunzător echipele.

Un lucru este cert: oamenii sunt resursa noastră cea mai de preț și vom face tot posibilul să o protejăm în consecință, așa cum am procedat pe parcursul a peste un sfert de secol de când suntem prezenți în piață.

 

 

Citit 1198 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite