fbpx Imprimă această pagină

TMC 2020 – Noua abordare în trade marketing. O explicaţie pentru paradoxul retailului românesc

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 12 Februarie 2020 20:38

O afirmaţie larg acceptată în ultimii ani este că „în retailul alimentar, viitorul aparţine formatelor mici, de proximitate”. Chiar şi unii dintre operatorii de hipermarket sunt de acord cu aceasta. Cifrele însă atestă existenţa unui paradox al retailului românesc: hipermarketurile continuă să fie canalul dominant, cu o cotă constantă în valoarea vânzărilor în ultimii ani, cu toate că numărul hipermarketurilor a crescut cu numai 20% într-o perioadă de cinci ani în care numărul supermarketurilor şi minimarketurilor (internaţionale şi locale) aproape S-A TRIPLAT ! Mai mult, super şi mini marketurile plus discounterii vând împreună cât hipermarketurile.


Sunt mai multe explicaţii ale acestui paradox, toate importante, dar principala este legată de ceea ce s-a întâmplat în interiorul magazinelor. Mai cu seamă în interiorul hipermarketurilor.


Or fi ele locuri în care consumi mult timp pentru cumpărături (inclusiv cu parcarea), dar hipermarketurile au rămas funny. Pentru că au vrut şi pentru că au avut spaţiul necesar: acolo s-au întâmplat cooking showrile, degustările ample, acolo plasările suplimentare pe displayuri atrăgătoare au fost mai impresionante, acolo s-au organizat mici festivaluri, acolo au apărut mici „restaurante” alături de raionul de preparate calde, acolo raioanele Delicatese şi Peşte şi fructe de mare au devenit mici centre de atracţie. Nu numai în hipermarketuri, dar preponderent acolo. Desigur, au contat şi diversitatea sortimentală, plus serviciile, plus preţurile ceva mai mici, dar abordarea in-store a făcut diferenţa într-o perioadă în care nevoia de economisire a timpului pentru shoppingul alimentar a crescut în acelaşi ritm cu puterea de cumpărare şi cu pretenţiile şi aşteptările clienţilor.


Toate astea sunt lucruri îndeobşte cunoscute. Noutatea este că, de la o vreme, şi magazinele de format mai mic sunt preocupate de o abordare modernă a marketingului in-store. Raioane To Go şi BIO plasate strategic si cu o prezentare admirabilă a produselor, zone de panificaţie-patiserie caldă, plasări suplimentare mici dar şic, reorganizarea vitrinelor cu vânzare asistată în zone de atracţie datorită mobilierului, luminii, decoraţiunilor şi semnalizării de efect – acestea au început să apară în tot mai multe supermarketuri internaţionale şi locale, precum şi în magazine de discount. Avantajul proximităţii tinde să nu mai fie singurul în raport cu hipermarketurile.

 

Slide mic tmc glb 1

Această nouă abordare în trade marketing, tipică pentru hipermarketuri dar care, recent, pătrunde şi în lanţurile de supermarket şi discount este tema centrală a ediţiei 2020 a Congresului de Trade Marketing. Despre „o 9 abordare” vor vorbi personalităţi ale industriei bunurilor de larg consum din companii furnizoare de produse, furnizoare de servicii şi companii din retail. Deocamdată au confirmat participarea ca speakeri Loredana Catană – key customer on channel manager al liderului pieţei berii, Ursus Breweries, Adina Crăciunescu – managing partner al lanţului de supermarketuri Diana, Anca Popescu - Director cora Pantelimon, Dana Nae Popa – owner & managing director al agenţiei Pastel, Dan Laszlo – client service director al agenţiei D+i Activation.


Ediţia a 9-a a singurului eveniment dedicat trade marketingului, „o 9 abordare” este organizată de Piaţa cu sprijinul şi implicarea companiilor şi a brandurilor recunoscute pentru abordările moderne inclusiv în domeniul trade marketingului: Milka şi Oreo, Unilever şi Delikat, Dove, Rexona, Dero şi Cif sunt Parteneri Principali, Ursus Breweries, Timişoreana şi Peroni, Sissi şi Farmec sunt Parteneri Gold, D+i Activation şi PROMOAPP sunt Technology Partners, IQads, Smark şi Business Mark sunt Parteneri Media.


Tematica integrală, detalii despre topicurile de discuţie şi programul conferinţei „o 9 abordare” se află pe websiteul evenimentului. Rezervarea locurilor de participare este la numai un click distanţă.


Iniţiat în 2012, Congresul de Trade Marketing este un forum de prezentări şi dezbateri ale temelor de actualitate şi a tendinţelor în domeniu, pornind de la obiective şi strategie, continuând cu concepte şi mecanisme şi încheind cu implementare şi optimizare. Obiectivele urmărite de această suită de evenimente specializate organizate anual de Piaţa sunt creşterea eficienţei investiţiilor în trade marketing şi corelarea iniţiativelor în domeniu ale furnizorilor de produse, furnizorilor de servicii şi retailerilor.

Citit 702 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.