fbpx Imprimă această pagină

Club Retail 2019: Acţiuni concrete pentru a fi mai aproape de shopperi

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 16 Octombrie 2019 15:01

A doua sesiune de dezbateri din cadrul Conferinţei Oportunităţi 2020, organizată de Piaţa în perioada 9-11 octombrie la Clubul de Retail, în  Poiana Braşov, a adus în discuţie acţiunile pe care furnizorii şi retailerii le derulează pentru a fi mai aproape de shopperi. Analizată din perspective diferite de la la o categorie de produse la alta, apropierea brandurilor de shopperi a căpătat noi valenţe pe măsură ce preocupările consumatorilor şi noile tendinţe de consum sunt determinate de tendinţe noi precum alimentaţia sănătoasă, proximitatea, comenzile online sau preocupările privind sustenabilitatea brandurilor.

IMG 0851


Alexandra Rîştariu, Director General Mondelez România, consideră că, în prezent, consumatorul îşi doreşte ca totul să fie customizat şi a vorbit despre modul în care Mondelez transformă consumatorul în shoper. „ Consumatorul se schimbă, este presiune pe furnizori din toate punctele de vedere, totul pare o cursă contra cronometru. În realitate, este vorba despre o combinaţie între un sprint şi un maraton, în care, dacă nu suntem atenţi, atât cei care activează în producţie, cât şi retailerii, există riscul să pierdem trendul. Există anumite trenduri care ne determină ritmul acţiunilor”, a spus Alexandra Rîştariu.


Primul trend despre care a vorbit directorul general al Mondelez România – „It`s all about me”-, care face referire la faptul că fiecare shopper intră în magazin având dorinţe diferite de ale celorlalţi, așteptări diferite cu privire la calitate, ambalaj, cantitate, practic fiecare shopper îşi doreşte ceva customizat pe măsura dorinţelor şi nevoilor lui.

IMG 1289„Retailerii sunt primii care intră în contact cu consumatorii, primul contact cu datele pe care tehnologia actuală ni le poate oferi în această direcţie, iar dacă noi până acum vorbeam despre consumer insights şi eram un expert în parteneriatul cu retailerii pe categoriile acoperite de noi, acum retailerii culeg date pe care noi ulterior le putem implementa în parteneriatele cu ei. La nivel global, această tendinţă este definită ca hiper personalization şi deep retail”, a precizat directorul general al companiei Mondelez România.


Un alt trend, care se referă la grija pentru sănătate, este despre ceea ce scrie pe etichetă. În ţările dezvoltate, tehnologiile ce incorporeză inteligenţa artificială duc decizia de cumpărare la următorul nivel, conform studiilor pe pieţele internaţionale solicitate de Mondelez. „Alegerea unui magazin este pentru shopper ceva ce depăşeşte oferta de pe raft. Diferenţa o poate face chiar şi casierul, o activare mai deosebită în magazin sau o activare care nu are nici o legătură cu produsele care sunt în magazinul respectiv. Generaţia nouă cumpără experienţe mai mult decât bunuri. De asemenea, generaţia nouă urmăreşte reputaţia brandurilor, impactul acestora asupra mediului, asupra comunităţilor, gradul lor de sustenabilitate”, a mai spus Alexandra Rîştariu.

 

Valer Hancaş, Manager Corporate Affairs & Communication la Kaufland România, a spus că, pentru Kaufland, viitorul înseamnă experienţe pentru clienţi, experienţe care să îi apropie de simplitate. „Investim în modernizare, dar brick and mortar rămâne întotdeauna. Investim în lucrurile care stau la baza businessului nostru. Ce se întâmplă astăzi este o trecere de la brick and mortar la click and mortar. Magazinul trebuie să fie atât de tehnologizat încât să iţi ofere senzaţia că eşti liber, fără să foloseşti telefonul ca să intereacţionezi cu produsul în sine. Scopul tehnologizării nu este dezumanizarea, ci dimpotrivă, misiunea tehnologizării e apropierea de ce e natural, simplu, firesc. Digitalizarea e adesea interpretată ca fiind doar online, dar magazinul viitorului este unul tehnologizat, în care poţi să citeşti ingredientele fără să mai iei produsul de pe raft, poţi vedea o reţetă”, a afirmat Valer Hancaş.


Managerul pentruCorporate Affairs & Communication la Kaufland România a descris audienţei un concept gastronomic de „food to food connect” – EATALY – care arată un benchmark de experienţe pentru clienţii din retail. Acest concept a fost dezvoltat în Italia începând cu anul 2012, cultura gastronomică fiind considerată foarte importantă printre italieni.


IMG 1341„EATALY combină zona de produse cu cea de servire a mesei. Filosofia acestui concept este EAT + SHOP + LEARN despre mâncare. Conceptul EATALY s-a născut din dorinţa de a marketiza cele mai bune produse artizanale, făcute local, tot ce are Italia mai bun, mai autentic, la preţuri rezonabile, pentru a crea o relaţie directă între producători locali şi retaileri. Şi noi, prin Food Court, căutam experienţa de foot to food connect , la un nivel de pionierat faţă de conceptul EATALY. Oamenii caută să interacţioneze cu gastronomia locala autentică, în timp ce noi, retailerii, căutăm să oferim oamenilor experienţe în magazin”, a mai spus Valer Hancaş, care a amintit că prin conceptul ultramodern de la Kaufland Colentina retailerul german a încercat să aducă o parte din conceptul de EATALY în România.


În încheiere, Valer Hancaş a menţionat şi faptul că, pentru Kaufland, anul 2019 înseamnă şi modernizare prin adaptabilitate, fiind în pregătire primul magazin într-un centru comercial, care va fi inaugurat în Sibiu. Magazinul va avea o suprafaţă de vânzare de 2.500 metri pătraţi, mult mai mică decât obişnuitele hipermarketuri Kaufland, şi va fi dotat cu 6 case de marcat express şi 8 case de marcat normale.


Si acţiunile întreprinse de retailerul cu cea mai mare extindere ca număr de magazine – Profi România – ţintesc apropierea de consumatori. „Am dezvoltat foarte puternic sectorul de panificaţie în ultimii ani. De la un raft cu un număr redus de SKU-uri, acum oferim în unele magazine, pe lângă o sortimentaţei bogată, şi patiserie caldă. Am dezvoltat la fel de mult şi oferta de produse de la vitrina asistată, dar şi oferta de legume, unde factorul esenţial în abordarea sortimentaţiei a fost calitatea şi prospeţimea produselor. Lucrăm cu mulţi producători locali”, a spus Florin Şchiopu, Director Operaţional la Profi Rom Food.

 

IMG 1398Florin Şchiopu a punctat oportunităţile pe care transformările în obiceiurile de consum le oferă retailului. „Vedem cum formatele mici cresc mai rapid, vedem cum convenince-ul a preluat conducerea, vine în faţă. Densitatea de metri pătraţi de retail modern la mia de locuitori a crescut semnificativ în ultimii ani, a ajuns la circa 135 metri pătraţi la mia de locuitori, în 2018. Cifrele ne arată că încă suntem mult mai jos decât valorile europene, cam cu 48-49%, ceea ce înseamnă să încă mai este loc pentru creştere şi expansiune în retail. Hipermarketurile domină piaţa de modern trade cu un market share de 45%. Dar, comparativ cu 2010, se poate remarca un declin cu 14%. Ceea ce au pierdut hipermarketurile s-a mutat către partea de discounter şi chiar convenience. De aceea pot spune că în continuare reţeua Profi va creşte, nu se va opri la numărul de magazine actual. Salturile valorice de la un an la altul sunt extrem de mari”, a precizat Directorul Operaţional al Profi Rom Food.


Spre deosebire de retailerii Kaufland sau Profi, Carrefour pune un accent deosebit pe dezvoltarea magazinelor digitalizate. Acest tip de retail creează alte oportunităţi, atât pentru furnizori cât şi pentru retaileri, pentru că implică un alt tip de abordare a shopperilor.


IMG 1434„La nivel de grup, Carrefour îşi doreşte să devină lider în tranziţia alimentară, printr-o strategie omnichanel. Strategia are în vedere formate pe care Carrefour vrea să le dezvolte, să vină cât mai aproape de clienţi, formate de magazin atât fizice cât şi digitale. Carrefour are acum trei formate de magazin: formatele mari - hipermarketuri, de la 4.500 la 8.000 de metri pătraţi, în care oferă gamă variată, preţuri foarte bune şi servicii asociate acestor produse; formatele mici – Carrefour Market, 275 de magazine cu suprafeţe variate, de la 150 metri pătraţi până la 1.500 metri pătraţi, abordează zona de proximitate pentru a fi prezenţi cât mai aproape de locuinţele clienţilor; al treilea format, Supeco, operat prin 19 magazine cu suprafeţe între 2.000 - 3.000 metri pătraţi, care sunt ultradiscounteri. Noi credem însă foarte mult în digitalizare şi în uniformizarea experienţei de cumpărare a clienţilor. De aceea credem în casele self services şi în aplicaţioa mobilă self scan pe care o dezvoltăm, prin care se reduce la sub 20 de secunde timpul pe care îl petreci la casele de marcat”, a spus Alex Matei, Director IT la Carrefour România.

„În ceea ce priveşte prezenţa în online, Carrefour are magazinul online prin care livrează food în Bucureşti, Ploieşti şi pe Valea Prahovei; avem un marketplace, pentru nonfood, Carrefour este şi el vânzător pe această zonă. O gamă de 40.000 de produse pot fi livrate prin Bringo, în 90 de minute de la ora comenzii. Bringo a fost prezent anul trecut în 13 oraşe şi am reuşit să livrăm peste 2,5 milioane de produse, în 2019 am reuşit să acoperim 23 de oraşe, practic toate localităţile în care avem hipermarketuri, iar anul acesta vom livra mult peste cinci milioane de produse. Dar ceea ce este cel mai important e faptul că 78% din produse sunt food, pentru că noi până la urmă suntem un retailer de food”, a mai spus Alex Matei. 

 

Gabriel Ivan, Country General Manager la CHEP Pooling Services România a vorbit despre rolul sustenabilităţii în relaţia dintre brand şi consumatori şi despre modelul de business prin care CHEP contribuie la sustenabilitatea brandurilor din industria bunurilor de larg consum.


„Sustenabilitatea începe de la modificarea comportamentului nostru. Consumatorii se schimbă, îşi modifică atât obiceiurile de consum, cât şi criteriile pe baza cărora achiziţionează un brand sau altul. Consumatorii au schimbat modul în care ei se raportează la brandurile cu care interacţionează. Brandurile au nevoie să se autoinventeze şi trebuie să ţină cont şi de sustenabilitate. Consumatorii de azi se întreabă dacă brandurile pe care le reprezentaţi sunt sustenabile, dacă faceţi eforturi ca ele să fie sustenabile. Pe scurt, discutăm despre mai rapid, mai uşor, reducere de costuri şi prietenos cu mediul. Asta facem noi, la CHEP, şi toţi partenerii noştri ne identifică spunând că suntem cei cu paleţi albaştri. Ajutăm lanţul de distribuţie a produselor să fie mai sustenabil”, a spus Gabriel Ivan.


Managerul General al CHEP România a detaliat: „Din datele pe care le deţinem noi, mai puţin de 40% din companiile ce activează în Food and Beverage sunt interesate şi preocupate să-şi reducă impactul asupra mediului. Eliminarea transportului în gol, reducerea ineficienţei în aprovizionare au efecte benefice nu doar în sustenabilitate, ele reprezintă şi o modalitate de reducere substanţială a costurilor de producţie, respectiv de aprovizionare”.


IMG 1486„Pentru noi, la CHEP, sustenabilitatea este factorul cel mai important în modul în care derulăm businessul. Este momentul să depăşim faza actuală, de tatonare, de cunoaştere, de încredere, şi să colaborăm pentru creşterea gradului de sustenabilitate a brandurilor. De aceea CHEP a lansat Zero Waste World, un program ce pune accentul pe trei domenii principale: eliminarea deșeurilor fizice de la ambalajele de unică folosință ale produselor nevandabile, eliminarea rutelor fără încărcătură prin intermediul inițiativelor colaborative, de la optimizarea încărcăturilor la soluții de transport în colaborare şi stoparea ineficiențelor, de la vizibilitatea asupra lanțului logistic și analiză avansată la optimizarea și automatizarea proceselor”, a mai precizat Gabriel Ivan.

 

dm castiga inovalabelÎn cadrul acestei sesiuni de dezbateri, producătorul de etichete Inovalabel a organizat o tombolă cu premii, toate taloanele oferite participanţilor fiind câştigătoare, premiul constând într-o invitaţie pentru a vizita fabrica de etichete Inovalabel din Iaşi. Între taloanele oferite de Inovalabel au existat şi patru premii speciale, dintre care doar două au fost revendicate de câştigători. Anca Ciobănescu, de la dm drogerie markt, a câştigat 30.000 de etichete digitale, iar Lilia Galac, de la Tchibo, a câştigat 30.000 de etichete răzuibile.


tchibo castiga inovalabelLa Clubul de Retail din acest an au participat coordonatorii departamentelor de achiziţii din marile reţele comerciale şi ai celor mai mari comercianţi locali: Kaufland, Profi, Selgros, Cora, dm drogerie markt, Lagardere Travel Retail, Annabella, Diana, Paco.

 

 

Aproape 180 de top manageri din cele mai mari companii din Food Retail şi FMCG au participat la conferinţa „OPORTUNITĂŢI 2020” organizată de Piaţa în perioada 9 - 11 octombrie la Hotel Alpin din Poiana Braşov. Sunt conducătorii operaţiunilor companiilor care cumulează afaceri de peste 10 miliarde euro, adică aproximativ jumătate din piaţa bunurilor de larg consum, şi care determină în cea mai mare măsură evoluţia acestui sector.
Clubul de Retail organizat de Piaţa a beneficiat şi în 2019 de susţinerea companiilor şi brandurilor reprezentative pentru industria bunurilor de larg consum: Kaufland a fost Partener Principal alături de Cris-Tim, Zuzu, Inovalabel, Transavia, Fragedo şi Artmatch; Ursus Breweries a fost Cool Partner, Oreo a fost Sweet Partner, Carrefour şi Bringo au fost Smart Shopping Parners, D+i Activation a avut calitatea de Technology Partner; Tchibo a fost Coffee Partner, iar Heidi, Comtim, CHEP, Kamis, Farmec, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MPC Trade Marketing Services, Alexandrion şi Multitech au fost Parteneri Gold.

 

Citit 626 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.