fbpx Imprimă această pagină

Studiu Puratos: Pentru consumatorii europeni, mâncarea sănătoasă înseamnă „mai puțin” și „mai mult”, în același timp

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Vineri, 04 Octombrie 2019 14:46

„Mai puține calorii, mai puțină grăsime și sare, mai puțin zahăr”; totodată, „mai multe fibre, cereale integrale, semințe și proteine”. Ca atare, ingredientele vedetă, care vor marca dezvoltarea sectorului de panificație în viitor sunt cerealele și semințele, fibrele, măcinișul integral și maiaua, potrivit Studiului Taste Tomorrow 2019, derulat pentru grupul belgian Puratos de compania globală de cercetare Ipsos.

 Puratos 12

Pâinea cu maia ocupă un loc important în alegerile consumatorilor. Aceştia o consideră „pâinea viitorului”, bazându-se în alegerile lor pe trei criterii—prospeţime, aport nutriţional şi gust. Pe lângă acest triunghi al alegerii, trei noi tendinţe reies în urma cercetării globale. În primul rând, este vorba de preferinţa pentru produse realizate artizanal. A doua tendinţă este interesul consumatorilor pentru produse etice, cu respect pentru mediu şi oameni, iar a treia tendinţă este preferinţa pentru o etichetă curată.

Andreea 2

„Pâinea este, in continuare, un aliment esențial în meniul zilnic al consumatorilor din România însă asistăm la o schimbare de mentalitate. Noile generaţii de consumatori sunt mult mai interesaţi de o pâine sănătoasă şi mai conştienţi de ceea ce pun pe masă, o tendinţă care se manifestă în strânsă legătură cu diminuarea resurselor. Consumatorii vor să știe ce mănâncă și care este proveniența ingredientelor. Este momentul să declanșăm o schimbare în industria de panificaţie, prin co-inovare între sectorul de producție şi cel de cercetare. Putem demonstra, prin calitatea produselor de panificație, că acţionăm cu grijă şi cu integritate, fiind preocupați de sănătatea consumatorilor. Maiaua este unul dintre ingredientele care marchează prezentul și viitorului în industrie, un ingredient care conține în esența lui tradiția și inovaţia”, a afirmat Andreea Ciocănescu, Product Manager Puratos România (foto).

 

Consumatorii europeni sunt pesimişti în privinţa calităţii alimentelor, 66% dintre respondenţii din România fiind sceptici că vor mai găsi produse de panificație sănătoase în viitor, însă rămân fideli gustului tradițional al pâinii, relevă cercetarea globală.

Puratos 13

 

Când ne referim la aspectul sănătos al unui aliment, nu vorbim doar despre eliminarea unor ingrediente (amelioratori, gluten, zahăr, grăsimi etc. - 71% dintre respondenții europeni), ci si despre adăugarea altora (cereale integrale, semințe, fibre - 60% dintre respondenți). 

În cazul pâinii, prospețimea definește percepția asupra calității. Mirosul, aspectul și crocanța seduc. Momentul coacerii, dar și termenul scurt de valabilitate joacă, de semenea, un rol important. Artizanatul este la mare preț, oferind valoare adăugată. 84% dintre români și-ar dori să vadă produsele coapte la fața locului, 73% ar aprecia dacă tradițiile, moștenirea și istoria companiei sunt împărtășite, iar 85% sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse manufacturate.

Puratos 15

Rezultatele Taste Tomorrow 2019 - cel mai amplu studiu global independent asupra preferinţelor de consum din industrie, care a implicat zeci de experți în arta culinară și 17.500 de consumatori din 40 de țări – au fost prezentate în cadrul evenimentului „Viitorul pâinii stă în trecutul său”, organizat de Puratos România în parteneriat cu Facultatea de Biotehnologii USAMV.

 

Grupul Puratos este lider global în producția de materii prime inovative, cu expertiză în aplicații finite pentru industria de panificație, patiserie și ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, iar produsele sale sunt comercializate în 100 de țări.

 

În ediția din luna noiembrie vom prezenta detaliat rezultatele studiului Taste Tomorow 2019, precum și soluțiile propuse de unii producători care anticipaseră deja cerințele și așteptările consumatorilor. 

 

 

Citit 383 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.