fbpx Imprimă această pagină

Club Retail 2019: Patru mari semne ale viitorului observate “ieri” de RetailZoom

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 02 Octombrie 2019 20:26

Conferinţa “OPORTUNITĂŢI 2020” organizată în cadrul Clubului de Retail debutează, peste exact o săptămână, cu sesiunea “Viitorul a început ieri” în care Bogdana Gheorghe, managing directorul RetailZoom, prezintă marile tendinţe care prefigurează evoluţia pieţei bunurilor de larg consum aşa cum se desprind ele din analiza atentă a datelor de piaţă culese în ultimii ani. În avanpremieră, Bogdana a vorbit, acum pe scurt, despre acestea.

 

Bogdana Gheorghe

“«Small is the new BIG» – aşa se traduce concluzia noastră, RetailZoom, în ce priveşte analiza evoluţiei categoriilor monitorizate din comerţul modern pentru ultimii 5 ani. Cu alte cuvinte, am constatat o creştere a segmentelor mici, a specialităţilor, a propunerilor de produse ce aduc inovaţie nu doar prin produsul în sine (reţete cu totul noi), ci şi prin combinaţia de arome sau prin ambalaj. Aş nuanţa şi mai bine aceste concluzii prin faptul că am observat o creştere accentuată în ultimii 3 ani, chiar o frenezie a preocupării producătorilor pentru noutate: combinaţii noi de ingrediente, arome noi asociate produselor clasice, specialităţi locale şi regionale ce ajung să fie prezentate în cadrul magazinelor cu rafturi speciale sau târguri de produse ce susţin noutatea şi diversificarea în categorii. Retailerii au răspuns cu generozitate crescândă acestor preocupări ale producătorilor alocând spaţii dedicate şi proiecte speciale pentru promovarea produselor cu specific aparte. Chiar dacă aceste acţiuni presupun o logistică mult mai complexă, efortul este de fiecare dată bine recompensat prin alegerile consumatorilor. Ce este NOU ŞI SPECIAL, chiar dacă reprezintă doar un detaliu al categoriilor de produse cu care suntem obişnuiţi, merită testat, promovat, a început să fie ‘the new big thing’.
Şi mai mult, am observat cu toţii, experţi şi consumatori, apariţia unor segmente de categorii cu totul noi, ce s-au dezvoltat de la unul-două produse până ce au atins un număr 3-4 competitori puternici şi o creştere semnificativă a vânzărilor de la an la an. Şi iată doar câteva exemple: dezinfectanţii pentru rufe, şerveţele pentru captarea culorii (color catcher), apa minerală cu arome sau băuturile vitaminizate.
Calitatea vieţii este un alt generator al dezvoltării de produse ce aduc un aport suplimentar de pretenţii din partea consumatorilor şi implicit de propuneri de produse sănătoase în rafturile magazinelor. Am devenit cu toţii din ce în ce mai atenţi şi mai pretenţioşi asupra produselor pe care le consumăm noi şi familia, în special copiii noştri. O rezultantă directă a acestei preocupări se regăseşte în produsele bio, ce sunt deja prezente cu o sumedenie de articole în lanţurile de magazine ce susţin fără excepţie dezvoltarea acestui segment. Variantele BIO ale produselor sunt, încă, un segment mic în unele categorii, dar sunt prezente în foarte multe dintre acestea şi au un potenţial foarte mare de creştere. În unele categorii, variantele BIO sunt deja un generator serios de creştere al acestora”.


Pe larg despre aceste observaţii, cu cifre relevante, joia viitoare la Club Retail, într-o discuţie despre evoluţia pieţei şi în special a marilor sale trenduri aşa cum o văd exponenţii unor mari companii şi cercetători: Călin Clej – reprezentant al Cris-Tim, Sergiu Gânscă – reprezentant al Farmec, Nicoleta Scarlat – reprezentantă a Eisberg, Monica Alexandru – reprezentantă a ISRA Center.

 

Clubul de Retail este onorat de participarea în acest an a conducătorilor departamentelor de achiziţii ale marilor reţele comerciale şi celor mai mari comercianţi locali: Kaufland, Profi, Selgros, Cora, dm Drogerie Markt, Lagardere Travel Retail, Annabella, Diana, Euro Market, Paco, ca şi de participarea liderilor unor mari companii furnizoare de bunuri şi servicii: Mondelez, Cris-Tim, Hochland, CHEP, Transavia.

Aproape 200 de top manageri din cele mai mari companii din Food Retail şi FMCG au confirmat participarea la Club Retail şi conferinţa „OPORTUNITĂŢI 2020” organizate de Piaţa în perioada 9 - 11 octombrie la Hotel Alpin din Poiana Braşov. Sunt conducătorii operaţiunilor companiilor care cumulează afaceri de peste 10 miliarde euro, adică aproximativ jumătate din piaţa bunurilor de larg consum, şi care determină în cea mai mare măsură evoluţia acestui sector.


Clubul de Retail organizat de Piaţa beneficiază şi în 2019 de susţinerea companiilor şi brandurilor reprezentative pentru industria bunurilor de larg consum: Kaufland este Partener Principal alături de Cris-Tim, Zuzu, Inovalabel, Transavia, Fragedo şi Artmatch; Ursus Breweries este Cool Partner, Oreo este Sweet Partner, Carrefour şi Bringo sunt Smart Shopping Parners, D+i Activation este Technology Partner; Tchibo este Coffee Partner, iar Heidi, Comtim, CHEP, Kamis, Farmec, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MPC Trade Marketing Services, Alexandrion şi Multitech sunt Parteneri Gold.

Agenda Clubului de Retail, topicurile de discuţie, speakerii şi lista completă a companiilor participante sunt disponibile pe websiteul evenimentului.

Citit 641 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.