fbpx Imprimă această pagină

Mutare curajoasă făcută de Kaufland - înlocuiește pungile subțiri cu variante biodegradabile şi introduce un preţ de 10 bani/pungă, pentru descurajarea consumului excesiv de plastic

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Marți, 01 Octombrie 2019 15:17

Din grijă pentru mediul înconjurător, de la 1 octombrie, Kaufland România a introdus în magazine pungi biodegradabile compostabile pentru raioanele de legume – fructe, vitrina cu servire asistată, produsele care se vând vrac și raionul de pâine.

 

Pungile biodegradabile compostabile de la raionul de legume-fructe și de la raionul de produse congelate vrac vor putea fi achiziționate de către clienți la 0,10 lei/bucată. În acest mod, Kaufland lansează o invitație către clienți de a limita utilizarea excesivă a pungilor de unică folosință, fie ele și biodegradabile, și de a contribui prin acest gest la demersurile de a proteja mediul înconjurător.

 

„Suntem primul retailer din România pentru care grija faţă de mediu devine în acest fel mai importantă decăt preocuparea faţă de business, este un risc pe care ni-l asumăm cu responsabilitate şi sperăm că vom găsi înţelegere în rândul consumatorilor noştri pentru a limita utilizarea în exces a plasticului”, declară Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.

Valer Hancas Director Comunicare si Corporate Affairs Kaufland Romania

,,Consumul excesiv de pungi dăunează grav comunității” – sub acest slogan, compania dă startul unei campanii de comunicare prin care clienții sunt încurajați să folosească cât mai puține pungi, în mod responsabil, limitând irosirea lor, să vină cu punga de acasă și să reducă astfel cantitățile de deșeuri generate.

 

Pe lângă pungile biodegradabile, Kaufland România a listat și o alternativă specială pentru clienți: săculeți reutilizabili pentru cântărirea produselor de la raionul legume-fructe. Săculeții vor putea fi achiziționați la prețul de 5.99 lei, pachetul cu 2 bucăți. Estimările arată că prin introducerea acestor măsuri în magazine, cantitatea de plastic de unică folosință, nereciclabil, este redusă cu 40 de tone de ambalaje/lună.

 

,,Fiind oferite în mod gratuit atâta timp, ne-am consolidat obiceiul de a considera pungile de unică folosință fără valoare și de aceea să le folosim excesiv, să le irosim, fără să ne gândim că ele au un impact de mediu. Generăm foarte multe deșeuri și este timpul să ne schimbăm obiceiurile la cumpărături. Am listat pungi biodegradabile, însă suntem prima rețea de retail care nu le va oferi gratuit, din dorința de a limita irosirea lor și a transmite clienților un mesaj de responsabilitate”, a mai spus Valer Hancaș.

 

 

Nu este neapărat nevoie ca legumele și fructele să fie puse în pungă de unică folosință

Noua punga biodegradabila de la legume fructe Kaufland Romania

Kaufland înțelege că cea mai bună variantă pentru mediul înconjurător este neutilizarea niciunui tip de pungă, fie ea și din bioplastic, de aceea compania transmite clienților că pot cântări legumele și fructele în următoarele moduri permise în magazinele:

- fără nicio pungă, punând produsele direct pe cântar, dacă cantitatea sau articolul le permite (de exemplu pentru banane sau un pepene galben);
- în punga reutilizabilă adusă de client de acasă;
- în noul săculeț reutilizabil pentru legume-fructe, pe care clienții îl pot cumpăra din magazine;
- dacă nu au la ei o alternativă reutilizabilă, clienții pot cumpăra o pungă biodegradabilă din magazin;
Cu această ocazie, Kaufland România prezintă și primul studiu ce arată comportamentul românilor față de utilizarea excesivă a pungilor și în ce măsură sunt dispuși să devină mai responsabili.

Studiul a fost realizat în septembrie 2019, de Departamentul de cercetare al companiei Kaufland România cu ajutorul unei agenții de research, pe un eșantion reprezentativ la nivel urban de 1001 de persoane.

Infografic studiu Romanii si pungile de unica folosinta sursa Kaufland octombrie 2019

Potrivit acestuia:
• 54% dintre oameni ar prefera pungi biodegradabile la raionul de legume fructe.
• 8 din 10 români obișnuiesc să folosească pungi pentru cântărirea fructelor și legumelor. Doar 20% dintre ei au un comportament anti-risipă: mai exact, 7% dintre români nu folosesc deloc pungă, iar 14% spun că vin cu punga reutilizabilă de acasă.
• 4 din 10 români au declarat că introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina să își schimbe comportamentul de a utiliza excesiv pungi de unică folosință la legume-fructe. Potrivit acestora, ei fie vor folosi mai puține pungi, fie vor opta pentru pungi reutilizabile, fie vor renunța cu totul la ele.
La nivel european, datele arată că aproximativ 100 miliarde de pungi de plastic sunt folosite într-un an în UE. Un european utilizează, în medie, 200 de pungi de unică folosință într-un an, care adesea ajung în natură. Din acestea, 90% sunt pungi subțiri de unică folosință.
Noile pungi biodegradabile compostabile aduc un nou standard pe piața de retail

Noile pungi sunt realizate din amidon de porumb, sunt 100% biodegradabile compostabile și conțin un minim 40% materie primă bio obținută din surse regenerabile organice.

Kaufland este singurul lanț de retail la ora actuală care oferă pungi cu certificare TÜV HOME OK Compost, ceea ce înseamnă că sunt complet biodegradabile în condiții obișnuite compostării, acasă, și nu industrial. Spre deosebire de acestea, pungile Industrial OK Compost sunt garantate ca fiind biodegradabile doar într-un centru de compostare industrială.

Pungile respectă standardele europene EN 13432 pentru ambalajele biodegradabile care pot fi transformate în compost. Biodegradarea reduce semnificativ cantitatea de deșeuri, în timp ce compostul produs poate fi utilizat în scopuri agricole și horticole.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2020, toate sacoșele tip maieu, de la casele de marcat din magazinele Kaufland vor fi înlocuite cu o variantă reutilizabilă. Schimbările fac parte din demersurile companiei pentru strategia anti-plastic demarată la nivelul grupului.

Citit 2207 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.