fbpx Imprimă această pagină

Florin Frăsineanu, brandprivat.ro., despre piața BIO: „Cadrul legal actual, extrem de permisiv, îngăduie apariţia unor derapaje majore”

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Marți, 24 Septembrie 2019 18:07

Continuăm seria de articole dedicate pieței bio; Florin Frăsineanu, brandprivat.ro, vorbește despre derapaje care, pe de o parte, frânează evoluţia categoriei, lovind în producătorii români, iar pe de altă parte, provoacă o stare de confuzie în rândul consumatorilor.

 

Nu am să vă povestesc despre oportunităţi. Ele sunt evidente, dovadă şi abordarea unor lanţuri internaţionale de retail care nu s-au limitat la alocarea unor spaţii distincte în magazine, ci şi-au dezvoltat şi propriile produse sub branduri private.

 

Mai mult, există deja o strategie pe aceste branduri dar, şi mai important, bugete de marketing. Cu alte cuvinte, retailerii încep să comunice. Şi nu stângaci ca în cazul altor produse, ci în forţă, cu campanii construite special funcţie de nevoile pieţei, dar şi funcţie de profilul propriilor consumatori.

 

De ce sunt importante toate aceste detalii? Pentru că, în final, retailerii nu fac altceva decât să se implice în educarea consumatorilor, conştienţi că cei care vor cumpăra aceste produse vor şti să aprecieze nu doar calitatea, ci şi valoarea adăugată din spatele acestora.

 

Am să mă opresc însă asupra unui detaliu aparent minor: cadrul legal.


În ciuda apartenenţei noastre la Uniunea Europeană, dar şi a oportunităţii evidente pe care aceste produse le reprezintă pentru producătorii români, legislaţia noastră are foarte multe scăpări. De acord, am preluat multe din prevederile legale existente la nivel european, dar nu avem o lege a noastră, elaborată în funcţie de specificul pieţei. Cadrul legal actual, extrem de permisiv, îngăduie apariţia unor derapaje majore. Sunt derapaje care, direct sau indirect, frânează evoluţia categoriei, lovind în producătorii români. În acelaşi timp însă, genul acesta de derapaje provoacă o stare de confuzie în rândul consumatorilor. Pe de o parte, asistăm la un proces timid de educare, în timp ce pe de altă parte, lipsa de implicare a celor din MADR (şi nu mă refer la recenta reducere de TVA pentru produsele ecologice) permite apariţia unor confuzii în piaţă.

 

Au apărut (şi continuă să apară) societăţi comerciale al căror nume sugerează indirect o implicare în segmentul produselor BIO. La fel, există produse în piaţă al căror nume sau design de ambalaj trimit cu gândul spre produsele ecologice fără ca în realitate respectivele produse să facă parte din categorie.

 

Citit 505 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.