fbpx Imprimă această pagină

Silviu Diaconu, Carrefour România: „Românii consumă doar 1% alimente ecologice, în timp ce media europeană este de 7-8%”

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Luni, 23 Septembrie 2019 15:44

Agricultura ecologică românească merge în direcţia cea bună, însă mai avem până când vom reduce din decalajul de 15 ani faţă de economiile statelor vestice. Deschidem seria de articole dedicate pieței bio cu Silviu Diaconu, Director Produse Proaspete, Carrefour România.

 

De mai bine de 10 ani, produsele ecologice au intrat puternic în preocupările de business ale producătorilor, distribuitorilor și retailerilor. Privind din perspectiva consumatorilor, cum apreciați, astăzi, nivelul lor de interes pentru diverse categorii și sub-categorii alimentare bio? Dar non-alimentare?Cele mai cumpărate alimente sunt, în prezent, fructele, legumele, ouăle și lactatele, iar cele mai puțin căutate sunt dulciurile. Am observat o tendință a consumatorilor spre un stil de viață mai sănătos, care motivează alegerile menționate. La nivel de produse non-alimentare, categoria detergenților bio a înregistrat o creștere considerabilă, în contextul în care tot mai mulți oameni sunt preocupați de mediul înconjurător și de metode prin care îl pot proteja.

 

Cum a evoluat diferența de preț între produsele bio și cele convenționale în ultimii doi ani? A crescut/a scăzut/s-a menținut?Diferența de preț a scăzut în ultimii doi ani, iar produsele bio sunt acum mai accesibile. Bananele bio și cartofii bio românești au înregistrat scăderi considerabile de preț. Chiar și așa, românii consumă doar 1% alimente ecologice, în timp ce media europeană este de 7-8%. Tocmai de aceea, ne dorim să aducem pe rafturile noastre produse bio autohtone, la prețuri corecte.Este, de altfel, principalul motiv pentru care Carrefour România a lansat, în acest an, „Creștem România BIO”, primul program pe termen lung inițiat de un retailer, dedicat susținerii agricultorilor români care vor să treacă la agricultura bio. Câți fermieri sunt înscriși în prezent în program?Peste 200 de fermieri s-au înscris în program, dintre care 75 se află acum în diferite etape de conversie la bio. Așa cum am promis, le oferim consultanță, ajutor financiar și angajamente ferme de preluare a producției lor până la 5 ani.Unde sunt sau urmează să fie plasate la raft produsele cu eticheta provizorie „În conversie la BIO” – la raftul cu produse convenționale sau la cel special, cu produse ecologice?Produsele pot fi semnalizate cu eticheta „În conversie la BIO” doar din al doilea an de conversie, potrivit legislației în vigoare. La momentul respectiv, vom face o plasare specială, cel mai probabil vor avea un raft dedicat.Care credeți că sunt principalele provocări ale „antreprenorilor verzi” din România, atât furnizori, cât și retaileri?


Cred că principala provocare o reprezintă identificarea forței de muncă, pentru că atenția în procesul de producție trebuie să fie sporită, iar unele manopere trebuie făcute manual. Nu în ultimul rând, vorbim de investiții mai mari.

 

În ediția din luna octombrie vom prezenta o radiografie a pieței bio din România.

 

Citit 586 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.