fbpx Imprimă această pagină

TIME TO SHARE - Gabriel Ivan, CHEP Pooling Services România: Eforturile companiilor s-au concentrat în ultimii 20 de ani doar asupra reciclării. A venit timpul să schimbăm paradigma, să vorbim despre economie circulară

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 26 Iunie 2019 19:49

CHEP este un model de business creat pe principii de economie circulară şi dezvoltare durabilă cu 50 de ani în urmă, când economia mondială nu lua în calcul economisirea resurselor şi nici sustenabilitatea businessului. Cu toate acestea, CHEP a rezistat în perioada în care resursele erau risipite şi obiectivele de vânzări erau cele mai importante atuuri în dezvoltarea unui brand. Graţie modului în care a fost proiectat, CHEP reprezintă acum un model de business sustenabil. Dar, aşa cu spune Gabriel Ivan, Country General Manager, CHEP Pooling Services România, în cadrul conferinţei CSR EXCELLENCE – TIME TO SHARE, provocările nu s-au încheiat aici, gândirea liniară împiedică încă realizarea unor obiective majore în economia circulară:


„Noi activăm în zona ambalajelor reutilizabile, iar în piața locală suntem recunoscuți ca fiind cei cu „paleţii albaștri”. Dacă sunteți producător şi aveți nevoie de o platformă logistică (paleţi, lădițe, containere etc.), pentru transportul produselor dumneavoastră, aveți două opțiuni: să cumpărați, să utilizați și apoi să eliminați aceste platforme; sau opţiunea numărul doi, să închiriaţi astfel de platforme. Asta facem noi, oferim spre închiriere un palet albastru unui producător, apoi acest palet este trimis la un retailer şi, după ce este folosit, noi ne asigurăm că îl colectăm, îl reparăm, dacă este nevoie, și îl dam unui alt producător spre refolosire.


Gândirea de business în timp a evoluat de la CSR irelavant pentru generare de business şi profit, în urmă cu 50 de ani, până la CSR ca o garanţie a unei culturi organizaţionale sănătoase ce asigură o bază de creştere sustenabilă. Responsabilitatea corporativă a avut multe implicaţii în business – de la fidelizarea angajaţilor, până la implicaţiile în vizibilitate şi brand, fidelizarea consumatorului.


Viitorul în sustenabilitatea durabilă ţine de acest concept de companie cu un scop mai înalt. Compania CHEP are un scop înalt pentru că este creată și dezvoltată în jurul conceptului de durabilitate. Nu știu dacă îl știți pe Larry Fink, este CEO-ul de la Blackrock, unul dintre cei mai mari investitori financiari din toata lumea. Anul trecut, CEO-ul de la Blackrock a trimis o scrisoare către comunitatea de afaceri. Mesajul pe care îl transmite este că orice companie trebuie sa aibă în scopul ei să contribuie la bunăstarea societății, dacă nu dorește să piardă suportul comunității financiare. Deoarece comunitatea financiară consideră că societățile care iau în serios ideea de sustenabilitate vor supraviețui în viitor și se vor dezvolta durabil.

 

Exista o corelare istorică între creşterea economincă, bunăstarea oamenilor şi consumul de resurse. Până în anul 2000, pentru fiecare 1% GDP în plus aveam un plus 0,4% în consumul de resurse. În spatele conceptului de dezvoltare durabilă se află ideea decuplării creșterii consumului de resurse de creșterea economică. Acest concept separă cele două lucruri, pe de o parte avem bunăstarea umană și creșterea economică și, pe de altă parte, consumul de resurse şi impactul asupra mediului înconjurător.


Economia circulară se referă la închiderea unei bucle, la transformarea deșeurilor generate la capătul supply chain şi reintroducerea lor în sistem ca nutrienţi. Iar aici nu vorbim doar despre reciclare! Reciclarea este doar una din buclele pe care le vedeți acum pe ecran. Reciclarea este un mod foarte important de a genera sustenabilitate, dar este mai puțin valoros decât alte lucruri pe care le putem face, precum întreținerea, reutilizarea, repararea și folosirea componentelor în producerea de noi echipamente, cu impact mult mai important în conservarea mediului.

 

În acest context, economia circulară este soluția! Nu este doar despre a fi verde, ci este şi despre dezvoltarea de afaceri care nu generează deșeuri. Ideea de a genera deșeuri este cumva interzisă în economia circulară. Eforturile făcute de societate, eforturile companiilor private, eforturile decidenților publici s-au concentrat în ultimii 20 de ani doar asupra reciclării. Acum este timpul să facem altceva, să schimbăm paradigma. Pe scurt, este vorba despre crearea unor lanțuri de distribuție circulară.

 

Raportul publicat la începutul anului de Newsweek, în care sunt intervievate, cu privire la economia circulară, mai mult de 300 de companii mari cu prezenţă internațională, arată că 77% dintre respondenții care provin din top management au declarat că vor avea obiective legate de economia circulară în următorii cinci ani. Majoritatea companiilor se îndreaptă în această direcție, şi ăsta este un lucru bun. Totuși, măsurătorile efectuate recent ne oferă o imagine despre: Cât de circulară este lumea noastră de azi? Cât de circular este supply chain-ul? Cât de închis este acest cerc? Cât de departe am ajuns? Cât mai avem până să ne mutăm de la linear la circular? Rezultatele arată că doar 9% din economia actuală este circulară!

 

În ceea ce privește barierele pe care le avem, multe sunt tehnice, dar aş spune că cea mai importantă este propriul nostru mindset. Este despre cum am fost educați – linear – in școlile de business, la cursurile de logistică, în munca noastră de zi cu zi – gândim încă linear! Paradigma implicării sociale a companiilor s-a schimbat în mod fundamental de la primul nivel în care companiile donau bani pentru cauze sociale, până în prezent când implicaţiile CSR fac parte integrantă din strategia de produs/ serviciu. În economia circulară, sustenabilitatea nu este o componentă deconectată, separată de business. Ea trebuie sa fie încorporată în tot ceea ce facem. Nu e ceva care contravine intereselor de business. Sustenabilitatea trebuie să susțină interesele de business, şi dacă mergem pe această cale, atunci putem multiplica şi efectele pozitive asupra planetei”, a menţionat Gabriel Ivan, Country General Manager, CHEP Pooling Services România, în finalul discursului său.

 

Prima conferinţă ce a avut ca temă sustenabilitatea şi responsabilitatea socială corporativă în industria bunurilor de larg consum – TIME TO SHARE - a reunit peste 100 de personalităţi în domeniu şi reprezentanţi ai celor mai importante companii din FMCG şi retail alimentar pentru a dezbate teme de actualitate. Parteneri ai Conferinţei SUSTAINABILITY & CSR EXCELLENCE – TIME TO SHARE au fost companiile: Kaufland România, Coca-Cola HBC România, Lidl România, Ursus Breweries România, Mondelez România, Unilever SCE, CHEP Pooling Services România, Profi Rom Food, Edenred România cu programul FOOD şi Artmatch cu brandul James Harvest.

 

Între speakerii evenimentului s-au numărat: Valer Hancaș - Director Comunicare & Corporate Affairs la Kaufland România, Irina Ionescu - Public Affairs & Communication Manager la Coca-Cola HBC România, Katharina Scheidereiter - CSR Manager la Kaufland România, Dana Dobrescu - Corporate & Government Affairs Manager la Mondelez România, Cristina Hanganu - Director de comunicare & CSR la Lidl România şi Vicepreşedinte al Global Women in PR România, Irina Urechean - Senior Category Manager Home Care la Unilever SCE, Robert Uzună - Vicepreședinte Corporate Affairs la Ursus Breweries, Gabriel Ivan - Country General Manager la CHEP, Andreea Ghiocel - Operational Manager Reporting Division, The CSR Agency, Alina Liciu - Corporate Sustainability Consultant, Founder The Azores Sustainability & CSR Services, Marius Luican - General Manager, Reveal Marketing Research.

 

Pe de altă parte, Mihaela Nabăr, Director Naţional World Vision România şi Andrei Coşuleanu, preşedinte Act for Tomorrow, au prezentat perspectiva ONG-urilor, a celor care implementează proiecte de sustenabilitate.

Citit 688 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.