fbpx Imprimă această pagină

Reset 2019: 4 concluzii desprinse din dezbaterea privind regimul zilierilor

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 06 Martie 2019 20:56

Despre cum văd autoritățile executive și legislative și profesioniștii din trade marketing modificarea legii privind exercitarea activităților cu caracter ocazional desfășurate de zilieri s-a discutat astăzi în prima parte a Congresului de Trade Marketing – Reset 2019. La dezbatere au participat: Victor Dobre, Director Executiv, IAA România, Al Kamara, CEO, Wave Division, Cristian Seidler, Deputat, Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și Lizeta Pop, Inspector, Inspecția Muncii – în calitate de speakeri; Dan Laszlo, New Business & Strategy Director, Promoapp, și Cristian Bădescu, Director General, Piața Trade Services – în calitate de moderatori.

sesiunea 1 reset2019


Prezentăm 4 concluzii desprinse din această dezbatere al cărei numitor comun a fost găsirea de soluții care se impun pentru adaptarea la noul mediu de business.


• Creșterea taxelor pentru zilieri la contractele încheiate înainte de intrarea în vigoare a OUG 114 nu ar fi avut un efect atât de usturător precum modificările aduse prin această ordonanță; problema cea mare, atât pentru companii, dar în primul rând pentru agențiile specializate în implementarea campaniilor in-store, este cea de procedură, respectiv cum să gestionezi, în noile condiții, numărul foarte mare de contracte de muncă, birocrația, costurile imense cu personalul. Cu atât mai mult cu cât în acest domeniu de activitate trebuie să închei contracte inclusiv pentru personal de rezervă, „înlocuitorii de weekend ai promoterilor care nu se prezintă la job”, după cum a precizat unul dintre speakeri.


• Reprezentanta Ministerului Muncii a accentuat că, potrivit modificărilor aduse de OUG 114, singura variantă rămasă este contractul individual de muncă pe perioadă determinată. Nicidecum nu se întrevede întoarcerea la convențiile civile de acum câțiva ani.


• Percepția generală este că nu se va schimba nimic atât timp cât Ministerul Finanțelor gândește doar în termeni de bani, nu și de impact la nivel de business. „Cheia este doar eventual tehnic la Parlament, dar cheia politică, decizională, este la Guvern. Mai pe românește: organizați-vă, mergeți la domnul Teodorovici și explicați-i de ce dacă se revine la o formă - cel puțin parțial - anterioară în privința intereselor industriei pe care o reprezentați, încasările la bugetul de stat nu se vor diminua, ci vor crește”, a îndemnat deputatul  Cristian Seidler.


• Directorul Executiv al IAA România a concluzionat că modificările aduse de OUG 114 descurajează utilizarea resursei umane, este o „soluție” care nu ajută mediul de afaceri, iar statul are mult de pierdut. De aceea, membrii IAA vor continua demersurile făcute către autorități pentru rezolvarea acestei probleme, vor veni cu argumente relevante și vor propune soluții reale în folosul industriei - comunitatea de marketing și comunicare.


Ediția a VIII-a a Congresului de Trade Marketing – Reset 2019 a beneficiat de sprijinul oferit de companii şi branduri cu cel mai bun renume în industria bunurilor de larg consum: Unilever, Delikat, Dove, Rexona, Dero, Cif, Ursus, Cris-Tim, Albalact, Zuzu, Artmatch au fost Parteneri Principali; Coca-Cola HBC România, MPC Trade Marketing Services, Alexandrion Group, Sissi, Farmec au fost Parteneri Gold; D+i Activation și Tokinomo au fost Technology Partner; Wall-Street, StartupCafe.ro, Manager Express, Business Mark, Economistul, Club Economic, România Durabilă, BIZ, IQads şi Smark au fost Parteneri Media.

Citit 632 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.