fbpx Imprimă această pagină

Promotiile in-store: intre ineficienta si profit

Publicat în categoria La zi
Publicat Vineri, 10 Februarie 2017 15:54

Cu peste 70.000 de promoţii anuale derulate in-store de companiile din FMCG, lupta pentru loializarea consumatorului cere nu doar ingeniozitate, ci și soluții de implementare cu eficienţă dovedită

În plină expansiune a comerțului modern, într-un mediu în care preţul dictează, ofertele speciale sporesc în diversitate, prin tactici menite să sensibilizeze un cumpărător tot mai puțin loial brandurilor. Potrivit analiştilor, în contextul actual foarte competitiv, tot mai mulţi dintre jucătorii din FMCG recunosc ineficienţa promoţiilor din comerţ. La nivel european, aproape jumătate dintre promoţii nu ating nivelul de break even1.

 


Brandurile a căror promovare implică o strânsă colaborare între marketing şi logistică au avantaje nete. Înţelegând ce merge şi ce nu merge de-a lungul lanțului de distribuție, producătorii pot deveni mai strategici, mai puţini tactici şi, în final, pot obţine mai mult de pe urma investiţiilor realizate. De pildă, riscul situaţiei de out-of-stock poate însemna pierderea unui număr important de cumpărători – studiile de piaţă arată că 3 din 10 oameni părăsesc magazinul dacă nu găsesc ceea ce caută.

Promoţiile obțin maximum de randament dacă sunt susţinute de soluţii de implementare care reduc costurile operaționale din supply chain (cu exe­cuţia, transportul şi livrarea standului de promoţie), dar şi costurile din spaţiile comerciale (cu manevrarea, depozitarea, reaprovizionarea), soluţii care să asigu­re, în plus, o prezentare profesionistă și experienţe de cumpărare cât mai atractive pe metrul pătrat.

 

 


OPORTUNITĂȚI

În pieţele mature din Europa de Vest, colaborarea între companiile din industria de FMCG a permis identificarea oportunităţilor de îmbunătăţire, standardizare şi eficientizare a întregului proces de dezvoltare şi plasare a promoţiei în spaţiul comercial, cu impact pozitiv pentru fiecare partener din lanţul logistic. Soluţia creată de CHEP – paletul tip display folosit ca bază pentru standurile promoţionale din carton – este deja preferată alternativelor actuale, în pieţe precum Germania, Austria și Italia. Pe piața românească, cererea este în creștere, avantajele soluției ­fiind recunoscute atât de retaileri, cât şi de producători.

 

În supply chain, soluţia aduce, pe lângă beneficii specifice, și avantajele modelului de închiriere a paleților. Producătorii închiriază cantitatea necesară de paleți display de la CHEP România, către care externa­lizează managementul și costurile aferente activităților de depozitare, transport şi manipulare.

EFICIENȚĂ OPERAȚIONALĂ, EXPERIENȚE PLĂCUTE DE CUMPĂRARE

Pentru producătorii de bunuri, standardizarea prin paleţi tip display are ca rezultat vânzări accelerate şi vizibilitate mărită a promoţiei în spaţiul de vânzare, prin plasarea în afara raftului. În plus, livrările sunt mai eficiente – produsele pot fi încărcate direct pe standul promoţional şi ajung astfel în magazine, fiind reduse cu mult manipularea şi timpul de aprovizionare a standului. Platforma standard cu sistem inovativ de prindere a standului de carton creşte stabilitatea şi reduce riscul de deteriorare la transport.

Totodată, producătorii de standuri promoţionale din România afirmă faptul că execuţia standului pe o bază de plastic este în medie de 5 ori mai rapidă decât în situaţia asamblării prin lipire pe un suport nestandardizat, din lemn. Datorită modului de fixare, cantitatea de carton se reduce cu aproximativ 15 procente2.

Pentru comercianţi, folosirea unui singur suport de promoții standard înseamnă reducerea timpului de manipulare şi optimizarea spaţiului de depozitare, datorită dimensiunilor speciale ale sfertului de palet (600 x 400 mm). Promoţia este livrată ready-to-sell, simplu de amplasat în magazin, cu economii de timp şi reducerea riscului de situaţii de out-of-stock. Se obţine o flexibilitate ridicată în plasări secundare şi vânzări accelerate prin cross-selling, iar consumatorul obţine o experienţă de cumpărare mai agreabilă.

 

 

 

SUSTENABILITATE INTEGRATĂ

Paletul tip display are amprentă de carbon zero deoarece emisiile poluante provenite din transport sunt compensate prin investiții în proiecte de protejare a mediului, la nivelul reţelei internaţionale CHEP. Impactul activităților logistice asupra mediului este implicit redus, prin eliminarea cantităților de lemn folosite în prezent în execuţia promoţiilor. După utilizare, paleţii sunt recupe­raţi de către reprezentanţii CHEP, inspectaţi, igienizaţi şi reutilizaţi conform modelului circular.

 

 

 


1) Sursa: Nielsen Shopper Trends 2015
2) Sursa: Analiză internă CHEP România

 

 

 

Articol realizat cu sprijinul  

 

 

 

 

Citit 1092 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.