fbpx Imprimă această pagină

UPDATE 1 Trade Marketing Congress ( partea I): Promotii cu valoare adaugata, asezonate cu povesti de succes

Publicat în categoria La zi
Publicat Vineri, 11 Martie 2016 00:46

UPDATE 1  Ediţia a V-a a Congresului de Trade Marketing, eveniment organizat de Piaţa, a propus profesioniştilor în domeniu o dezbatere despre schimbarea paradigmei în trade marketing, cu referire în mod special la promoţii şi vizibilitate instore. 
 
Cred că trade marketingul este un domeniu dinamic, vivant, supus continuu provocărilor, şi din această cauză are nevoie de un cadru de dezbatere, de schimb de idei, pentru că, din când în când, are nevoie de reinventare”, a precizat moderatorul evenimentului, Cristian Bădescu, director general al Piata Trade Servicies. De aici a apărut şi tema ediţiei din acest an: Schimbarea paradigmei. Desigur, este o formulare generică, pentru că de fapt este vorba de mai multe paradigme. Ne-am oprit însă asupra a două dintre ele, pe care vi le supunem astăzi atenţiei: paradigma promoţiilor cu valoare adăugată şi paradigma vizibilităţii promoţiilor instore.”

Tema a fost generată, în primul rând, de constatarea că prea uşor şi prea des promoţiile au fost reduse la simple avantaje de preţ. După anii de fetişizare a preţului, şi după replicarea în serie a unor mecanisme consacrate, trade marketerii simt că este timpul unor concepte noi, moderne, sustenabile din punct de vedere financiar şi benefice din perspectiva valorii brandului. Aşadar, apar noi preocupări, de genul: ce este de făcut pentru ieşirea din zona de confort a promoţiilor de preţ şi care este rolul corect al preţului în sistemul promoţiei; cum înţelegem noile aşteptări ale consumatorilor la campaniile instore si cum să îi surprindem plăcut; cum să adăugăm valoare brandului prin concepte promoţionale mai ingenioase.

Orientarea către promoţiile de preţ, cred eu că este o cauză a faptului că, adeseori, acesta era singurul driver al consumatorului, în contextul în care competiţia prin preţ a acaparat aproape integral resursele producătorilor şi ale retailerilor. Dar, să nu fim ipocriţi: preţul este şi va rămâne un factor important, provocarea este să-i acordăm importanţa reală, să-l aşezăm într-o matrice de factori motivanţi pentru shopperi”, a adăugat Cristian Bădescu.

 


Viziunea furnizorilor, a retailerilor şi a agenţiilor implicate în trade marketing a fost relevată prin intermediul speakerilor de top prezenţi la Trade Marketing Congress.

Astfel, în prima sesiune, Anca Taran, Sales Effectiveness Client Business Partner, Nielsen, a prezentat un studiu cu privire la concepţia consumatorilor despre promoţii, dar şi despre reversul implementării promoţiilor - importanţa lor în business, costul şi eficienţa acestora.

 

Anca Taran, Nielsen: ”Promoțiile de preț funcționează. Dar, cu ce cost?”Gabriela Creţu, Trade Marketing Director, Ursus Breweries, a conturat o nouă abordare a promoţiilor, observând modificări esenţiale ale comportamentului consumatorilor - începând de la nevoia acestora de a câştiga timp liber prin reducerea efortului de căutare în misiunile de shopping, până la caracteristicile specifice diferitelor segmente de populaţie, ca vârstă sau ca stil de viaţă - şi anticipând totodată tendinţele induse de modificarea structurii populaţiei.

 

Gabriela Creţu: "În relaţia cu preţul, timpul ar putea să câştige detaşat!"

 În cadrul aceleiaşi sesiuni, Ioana Mucenic, CEO, Minio Studio, a vorbit despre cum putem valorifica instore oportunităţile oferite de digital. Ea a venit cu exemple concrete – şi oarecum inedite! - despre cum se poate conecta digitalul cu instore-ul.


Ioana Mucenic, Minio Studio: ”Influența digitalului apare cu mult înainte ca shopperul să intre în magazinul fizic”

 

 

 

 

Gabriel Andronescu, Country General Manager, CHEP Pooling Services România, a explicat cu lux de amănunte ce înseamnă zona fizică de implementare a unei promoţii eficiente, exemplificând cu soluţii de expunere a produselor pe diferite tipuri de paleţi tip display, care oferă beneficii în sensul optimizării operaţiunilor şi al îmbunătăţirii experienţei de cumpărare.

 

Gabriel Andronescu, CHEP România: ”Retailerul trebuie să ofere o experiență de shopping cât mai bogată pe metrul pătrat de magazin”
Congresul de Trade Marketing a beneficiat în acest an de sprijinul şi implicarea ca parteneri a unor companii şi branduri cu cel mai bun renume: Unilever, Dero, Coccolino, Domestos, Delikat, Dove, Delma, Rama, Algida, Albalact, Zuzu, Ursus Breweries – ca parteneri principali –, CHEP Pooling Services ca partener gold, RisCo, eFin, IQads, Smark şi HotNews ca parteneri media.

 


Citit 2798 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.