Imprimă această pagină

Vine vara - start vanzari!

Publicat în categoria La zi
Publicat Vineri, 13 Iunie 2014 22:45



Studiul integral este disponibil pentru abonatii Piata Premium. In luna iulie 2014 este valabila oferta speciala de abonare la serviciul Piata Premium, cu un discount substantial de 20%! Detalii despre oferta aici.

REZUMAT

Raportul Instore Insight reprezinta o imagine detaliata a categoriilor de produse care inregistreaza un varf al vanzarilor in sezonul estival: apa imbuteliata, bauturi racoritoare, energizante, bere si inghetata.


Parametri urmariti:
- prezenta la raft;
- numarul de fete;
- preturi medii pe fiecare format de retail in parte;
- promotii in cataloagele retailerilor.

Precizam ca preturile reprezinta o medie pe tipuri de retaileri - hipermarket, supermarket, discounter, comert traditional.
 
Lanturile de retail din care s-au recoltat date

23 de magazine din comertul modern:
• Selgros
• Metro
• Lidl
• Penny
• Cora
• Carrefour
• Kaufland
• Billa
• Mega Image
• Carrefour Express


• Retaileri independenti (18 magazine)

Cuprins
* Studiul cataloagelor promotionale in Carrefour, Cora, Metro, Selgros (pag. 2-5)
* Analiza prezentei la raft, a numarului mediu de fete si a pretului mediu pe tipuri de retail:
discounter – pag. 7-20;
hipermarket – pag. 21-45;
supermarket – pag. 46-64;
comert traditional – pag. 69-77;
* Cercetare secundara pentru categoria inghetata (secondary research - culegere de date extrase din studii si analize deja facute.
in care sunt prezentate date referitoare la marimea si potentialul pieteipreturi medii recomandate/cantitate, arome favorite etc.) – pag. 65-68.
* Fiecare capitol in parte prezinta o serie de concluzii-particularitati.

 

 

DETALII

MPC Trade Marketing Services, companie specializata in servicii de trade & instore marketing, a realizat in colaborare cu revista Piata un studiu prin care s-a urmarit crearea unei imagini detaliate a categoriilor de produse care inregistreaza vanzari ridicate in timpul verii. Categoriile monitorizate au fost: apa minerala (carbonatata si necarbonatata), bauturi racoritoare (carbonatate si necarbonatate), bere (cu si fara alcool, mixuri cu arome), bauturi energizante, ice tea si inghetata. Acest lucru a fost facut prin contrastarea universului locatiilor modern trade si traditional trade. Cercetarea a permis identificarea urmatoarelor aspecte: pretul mediu in fiecare tip de retail - hipermarket, supermarket, discounteri, comert traditional -, prezenta la raft per categorie si numarul mediu de fete - toate acestea prezentate in detaliu, intr-un raport de aproape 80 de pagini.

Studiul catalaloagelor promotionale


Prin acest demers s-a dorit intelegerea modului in care comunica retailerii promotiile pe care le au, la inceput de sezon de varf, pentru categoriile analizate. Datele au fost culese prin prelucrarea cataloagelor, informatiile fiind cuantificate si apoi analizate per brand si per producator. Studiul a inclus monitorizarea revistelor din urmatoarele hipermarketuri si magazine de tip cash&carry: Carrefour, Cora, Metro, Selgros. Una din concluzii este ca 93% din promotii au fost de tip "special price", reducerea de pret fiind o strategie foarte folosita in aceste categorii.

Cercetare instore

S-au vizitat 23 de retaileri din comertul modern - supermarketuri, hipermarketuri, discounteri, cash&carry - din 17 orase. In ceea ce priveste retailerii independenti, datele au fost culese din 18 magazine, din 6 orase.

In acest capitol au fost monitorizate preturile medii ale unor branduri din fiecare categorie, prezenta la raft, numarul mediu de fete si s-a facut o analiza succinta a prezentei plasarilor secundare. Totodata, au fost semnalate cateva particularitati importante, pe tipuri de retail, cum ar fi: in hipermarketuri, cu exceptia categoriei apa minerala, marcile proprii nu au un impact puternic asupra vanzarilor marilor producatori; Burn, Red Bull, Gatorade si Rockstar, care au facut parte din analiza categoriei de energy drink, au fost prezente in toate locatiile de tip supermarket din care s-au colectat date; pentru categoria inghetata - la discounteri, majoritatea marcilor sunt proprii sau apartin unor producatori mici, iar produsele se gasesc doar in frigidere comune.

Studiul include si o cercetare secundara pentru categoria inghetata (secondary research). Este vorba de culegere de date extrase din studii si analize deja facute.

MPC Trade Marketing Services are o experienta de peste 10 ani in proiecte la punctul de vanzare care ajuta producatorii de bunuri de larg consum si firmele din retail sa isi atinga obiectivele de performanta in activitatea de trade marketing.

"Research-ul la punctul de vanzare este inca in fasa in ceea ce priveste retailul romanesc, insa ca orice erou nou aparut creste intr-un an cat altii in sapte", afirma Dan Laszlo, Client Service Partner, MPC Trade Marketing Services. "Daca acum 3 - 4 ani vorbeam de simple culegeri de preturi, in acest moment au inceput sa apara cereri pentru research asupra modului in care shopper-ul se comporta in diferite canale comerciale, cum reactioneaza la diverse promotii sau strategii de lansare. Este un domeniu provocator care ne poate ajuta sa avem o perspectiva intima asupra momentului in care shopper-ul, dupa ce a fost curtat si ademenit, va face alegerea dintre multii pretendenti."

Citit 3637 ori

Articole înrudite