fbpx Imprimă această pagină

Exclusiv Piata: Mai multe femei decat barbati au oferit cadouri de 1 si 8 Martie

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Luni, 10 Martie 2014 21:05

Cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie, 61% dintre barbati si 66% dintre femei au oferit daruri persoanelor apropiate.

Raportandu-ne la persoanele de sex masculin care au cumparat cadouri la inceputul acestei luni, 30% dintre acestea apartin segmentului de varsta 30 - 39 de ani, iar 61% au un nivel de educatie mediu si scazut. Barbatii din orasele mici, de sub 100.000 de locuitori, au fost cei care au reprezentat 41% din totalul celor care si-au manifestat aprecierea fata de persoanele de sex feminin din viata lor. Ca abordare geografica, transilvanenii si muntenii au reprezentat 29%, respectiv 28% din totalul populatiei masculine care a cumparat „o atentie” persoanelor apropiate, in timp ce bucurestenii reprezinta doar 21% din totalul acestora.

La randul lor, femeile care nu au uitat de cadourile pentru mame sau prietene sunt reprezentate in procent de 40% de tinere cu varste cuprinse intre 18-29 de ani. Cele cu un nivel inalt de educatie reprezinta  54%. Orasele mici, cu sub 100.000 de locuitori sunt si de aceasta data fruntase in ceea  ce priveste cadourile oferite de femei: 38% locuiesc in localitati urbane cu acest specific. Privind spre zonele geografice, persoanele din Muntenia si Transilvania reprezinta 35%, respectiv  31% din totalul populatiei de sex feminin care a optat sa faca acest gest.

1 MARTIE

Tipuri de cadouri vs. tipuri de magazine pentru care s-a optat

Pentru martisoare au optat 73% dintre barbatii intervievati, pentru flori 70%, iar pentru  dulciuri 36%. Catre acelasi tip de cadouri s-au orientat si femeile, martisoarele fiind optiunea a 76% dintre respondente. Florile au fost achizitionate in procent de 60%, iar dulciurile in procent de 36%.

Daca la nivel national romanii au ales sa cumpere cadourile destinate zilei de 1 martie atat din hipermarket, cat si din magazinul traditional (31% in ambele cazuri), la nivel regional lucrurile difera. Astfel, bucurestenii au optat in poportie de 45% pentru hipermarket, in timp ce moldovenii s-au orientat catre hipermarket in proportie de doar 21%. In ceea ce priveste magazinele traditionale, in doua regiuni ale tarii se constata diferente mari comparativ cu media nationala. Daca la nivelul Romaniei, 31 % dintre cei care au facut cadouri cu ocazia zilei de 1 martie s-au orientat catre magazinele traditionale, muntenii au optat in proportie de 41% pentru acest tip de magazin, in timp ce transilvanenii se situeaza la pol opus, cu 21%. 

Ce hipermarketuri au ales romanii

La nivel national, Carrefour a fost preferat de 45% dintre cei care au cumparat cadouri pentru 1 Martie. Lidl s-a situat pe cea de-a doua pozitie (40%),  iar Kaufland pe cea de-a treia (39%). 

Din perspectiva barbatilor, pe primul loc se situeaza Kaufland, catre aceasta retea orientandu-se 50% dintre ei.
La nivel regional insa, Carrefour a reprezentat optiunea a 53% dintre moldoveni si 50% dintre bucuresteni. Daca la nivelul intregii populatii, Lidl ocupa pozitia a doua cu 40%, moldovenii si muntenii prefera aceasta retea de hipermarketuri in procent de 57% si, respectiv, 48%. Kaufland este preferat tot de munteni si de moldoveni cu 54% si, respectiv, 47%, mult peste media nationala. Bucurestenii insa au votat pentru Kaufland in procent de doar 15%, diferenta fata de media  nationala fiind de 24%.

Astfel, daca reteaua Carrefour este pentru bucuresteni tot pe prima pozitie a clasamentului  (50 %), pe pozitia a doua, alaturi de Lidl, se regaseste Auchan (ambele cu 36%).

Cat  s-a cheltuit

Suma medie cheltuita la nivel national cu aceasta ocazie a fost de 112 lei. Daca transilvanenii si bucurestenii au avut cel mai mic buget mediu alocat (85 lei, respectiv 105 lei), muntenii si moldovenii au dispus de o suma mai mare: 142 lei.
Pentru 38% dintre romani, bugetul pe care l-au avut la dispozitie in acest an pentru cadourile de 1 Martie este similar cu cel din anul anterior, in timp ce pentru 31% dintre dintre ei a scazut, iar pentru 26% a crescut.
Florile cel mai frecvent oferite au fost ghioceii, zambilele, lalelele si trandafirii. In ceea ce priveste dulciurile, cele mai cumparate branduri au fost Milka, Poiana si Raffaello.

8 MARTIE

Tipuri de cadouri vs. tipuri de magazine pentru care s-a optat

De 8 Martie, romanii aleg sa ofere cadouri in primul rand mamelor (74%), iar in al doilea rand persoanei iubite (43%). Florile reprezinta optiunea a 68% dintre respondenti, in timp ce dulciurile au fost preferate de 31%, iar seturile-cadou de cosmetice sau produse de ingrijire personala - deodorant, gel de dus, sampon, creme - si parfumurile, de 17% dintre respondenti.

Daca  la nivel national romanii au ales cu ocazia zilei de 1 Martie sa cumpere cadouri atat din hipermarket, cat si din magazinul traditional (31% in ambele cazuri), pentru 8 Martie opteaza diferit. Astfel, 32% se orienteaza catre hipermarketuri, iar 26% catre supermarketuri. Femeile sunt cele care decid sa faca achizitii din hipermarket in procent mai ridicat (36%), acest lucru indicand  faptul ca ele au planificat aceste cumparaturi, in timp ce barbatii aleg magazinul de proximitate, mai degraba  sub impulsul momentului. Hipermarketul este alegerea a 47% dintre bucuresteni, restul optand pentru magazinul de proximitate (27%) si pentru supermarket (14%). Diferente se inregistreaza si la nivel regional: cea mai mare parte a moldovenilor si muntenilor alege supermarketul (32% in ambele cazuri), si nu hipermarketul.

Ce hipermarketuri au ales romanii

Daca la nivel national, Carrefour a fost preferat pentru alegerea cadoului de 1 Martie de 45% dintre romani, iar Lidl s-a situat pe cea de-a doua pozitie (40%) si Kaufland pe cea de-a treia (39%), pentru achizitionarea cadoului destinat zilei de 8 Martie, optiunile sunt  diferite. Astfel, Carrefour si Lidl reprezinta alegerea a 37% dintre romani, iar Auchan, la foarte mica distanta, a 36% dintre acestia. La nivel regional, muntenii prefera Lidl si Kaufland in procent de 61%, iar locuitorii din Transilvania  lantul Auchan, in procent de 48%.

Cat s-a cheltuit

Daca suma medie cheltuita la nivel national a fost de 112 lei pentru cadourile de 1 Martie, ziua de 8 Martie scoate din buzunarul romanului 142 de lei. Transilvanenii si bucurestenii sunt si de data aceasta cei care dispun de cel mai mic buget mediu alocat (114 lei, respectiv 125 lei), iar muntenii raman locuitorii cu cel mai mare buget (194 lei).

Pentru 44% dintre romani, bugetul pe care il au la dispozitie in acest an pentru cadourile de 8  Martie este similar celui din anul anterior.
Pentru ziua de 8 Martie se cumpara frezii, garoafe, lalele, trandafiri si zambile.  In ceea ce priveste dulciurile, brandurile pentru care se opteaza sunt, la fel ca si in cazul cadourilor facute de 1 Martie, Milka, Poiana si Raffaello.

Pentru parfumuri, se orienteaza indeosebi catre brandurile Avon si Chanel, iar pentru seturile-cadou , catre Avon, Dove si Nivea.
Cum s-a luat decizia de cumparare
O pondere de 51% dintre cei care au facut daruri au declarat ca stiau dinainte ceea ce vor cumpara, in timp ce 28% s-au hotarat in magazin, iar 16% la raft.
Dintre barbati, 46% au afirmat ca au ales cadoul in functie de preferintele persoanelor carora  le erau destinate. In schimb, 41% dintre femei au afirmat ca au facut alegerea in functie de calitatea produselor.

Promotiile din perioada 1-8 Martie: vizibilitate si grad de satisfactie

72% dintre cei care au cumparat cadouri au afirmat ca au vazut promotiile organizate, insa numai 29% dintre ei s-au declarat multumiti de acestea si 40% de modul in care au fost semnalizate. Promotiile la dulciuri au fost cele mai vizibile, 33% dintre romani clasandu-le pe acestea pe prima pozitie. Un procent de 28% au mentionat vizibilitatea produselor cosmetice si de infrumusetare , 26% pe cea a florilor si seturilor-cadou, 25% au facut referiri la martisoarele, iar 24% la aparatele pentru ingrijire personala si electrocasnice. 

Datele de mai sus au fost extrase din studiul realizat de Exact Cercetare si Consultanta, la solicitarea revistei Piata. Echipa Exact CC care a efectuat studiul a fost formata din: Monica Ungureanu – Quantitative Research Manager, Oana Constantin -  Project Manager si Florin Blanariu – Senior Data Analyst.


Universul cercetarii a fost reprezentat de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, rezidente in localitatile urbane din Romania, utilizatoare frecvente de internet. Volumul esantionului a fost de 348 de respondenti, care au raspuns la chestionarul Exact Cercetare si Consultanta, administrat via internet. Culegerea datelor a fost realizata in intervalul 1-8 martie 2014.

Citit 2303 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.