Imprimă această pagină

Congresul de Trade Marketing editia 2014: Nou, modern si eficient in trade marketing

Publicat în categoria La zi
Publicat Joi, 27 Februarie 2014 22:47

Numarul actiunilor de trade marketing creste de la un an la altul, la fel si bugetele alocate. O estimare interna facuta de MPC  Trade Marketing Services evalueaza investitiile in trade marketing la 145 milioane de euro in 2013.  Pe baza acestor cresteri, eficienta investitiilor in trade marketing a devenit tot mai importanta in ultimii ani, ca urmare a importantei enorme pe care activitatile de trade marketing le au in contextul in care decizia de cumparare se ia preponderent in magazin. De aceea, editia a III-a a Congresului de Trade Marketing si-a ales ca tema centrala “ Nou, modern si eficient in trade marketing”. Pe parcursul a cinci ore de dezbateri, speakerii si cei peste 100 de participanti au scos in evidenta o serie de tendinte in domeniu.

Redam in cele ce urmeaza o parte din declaratiile speakerilor prezenti  la editia din acest an a Congresului de Trade Marketing:

Dan Laszlo, Client Service Partner, MPC  Trade Marketing Services

„In Romania, importanta trade marketingului a crescut in ultimii doi-trei ani, iar cresterea a fost de la an la an de doua cifre. A aparut un trend nou, Digital Trade Marketing , utilizat de furnizori pentru a creste vanzarile pe noi canale de distributie. Cresterea activitatilor de trade marketing ne-a determinat sa infiintam la inceputul acestui an o asociatie de trade marketing – Romanian Trade Marketing Asociation – asociatie prin care speram sa putem stabili, impreuna cu membrii si alti parteneri din piata, trenduri noi si norme de ‘best practice” in acest domeniu. Asociatia va avea nevoie de interactiune intre marketeri si are ca obiectiv sa utilizeze informatiile de pe pietele externe mai avansate, adaptand-o la piata locala.”

Daniel Enescu, Partner, Daedalus Millward Brown

„Investim in promotii si premii, dar uitam sa comunicam. S-a discutat si ras-discutat in ultimii ani despre promotii, despre ce merge si ce nu, care sunt promotiile cele mai atractive si mecanismele cele mai eficiente. Foarte putin insa s-a vorbit despre cum sunt comunicate toate aceste mecanisme de activare. Nu de putine ori promotiile sunt sustinute de bugete consistente in media, fara sa existe insa o dezbatere la fel de vizibila pe eficienta comunicarii. Folosind ultimele tehnici in neuromarketing, am putut sa descifram in premiera cateva aspecte care conteaza in realizarea unui spot ce sustine o promotie sau un concurs.”

 

Cristina Miclea, Director Marketing, Albalact

“Este foarte important sa-i oferi consumatorului si o alta experienta cu produsul, nu numai un pret special. In general, noi preferam sa alternam lucrurile: avem constructii de vitrine, sampling virtual, promoteri la raft prin intermediul carora avem feedback de la consumatori, inclusiv in ceea ce priveste produsele pe care urmeaza sa le lansam. Este cazul iaurtului cu Goji in capac. O promotie «altfel» a fost campania «Castiga o vaca mai mare ca tine», cu un mesaj surprinzator, dar de mare impact. Am constatat ca mesajele emotionale si indraznete creeaza experiente placute.”

 



Anca Stefanescu, Manager de Dezvoltare a Vanzarilor in Hypermarket, Carrefour Romania


„Carrefour Romania a venit in intampinarea clientilor sai cu experiente noi in campaniile de trade marketing , experiente ce au ca obiectiv loializarea clientilor si cresterea gradului de cunoastere a produselor pe care acestia le achizitioneaza in magazine. In parteneriat cu furnizorii am organizat campanii cu o desfasurare ampla de forte si resurse, cum a fost „Saptamana asiatica”,prin care clientii retelei noastre de  magazine au beneficiat de altfel de suprize decat reducerile de preturi.”

Ana Maria Paslaru, Customer Marketing Manager, Unilever South Central Europe

„Unilever  a adresat consumatorilor mai multe campanii de trade marketing cu obiectivul clar de a transmite mesajul produsului direct catre client. Este important ce spune produsul tau, ce mesaj transmite clientului, la fel de important sau poate chiar mai important decat pretul. Experienta culinara oferita clientilor in magazin arata ca ai incredere in produsele pe care le vinzi. Este foarte important feedbackul primit pe loc de la consumatori si de la retaileri in cazul acestor actiuni de trade marketing.”

 

Gabriel Sandu, Director General, For Family

“Si in magazinele de proximitate, unde spatiul este mult mai mic decat intr-un hipermarket, se desfasoara actiuni de trade marketing, insa dedicate si adaptate  acestui format de retail. Clientii cumpara «povesti», dar nu «gogosi». Aprovizionarea sistematica si consecventa creeaza fidelitate din partea consumatorilor. Cat priveste problemele in activarea unor actiuni, acestea apar de fiecare data in jurul pretului: comparativ cu retailerul, furnizorul, in general, are mai multe cunostinte despre piata. Retailerul promoveaza ideea de pret, in timp ce furnizorul pune accent pe concepte, pe strategii de brand etc. Astfel ca, din punct de vedere statistic, in aceasta zona apar cele mai multe constrangeri si discutii intre retailer si furnizor.”


Carmen Gavrilescu, Marketing Manager, Agricola Bacau

„Digitalul este un mecanism perfect rotund, poti sa intri si sa iesi cand vrei, utilizatorii avand la dispozitie unelte de blocare a reclamelor si putand alege singuri daca vor sau nu sa viziteze un site acoperit de bannere publicitare. Este un suport extraordinar, de sine statator, care te lasa sa te dezvolti asa cum simti. Nu este vorba despre o batalie intre online si magazinele fizice, ci despre cum putem face ca aceste doua lumi sa interactioneze in avantajul tuturor: producator, retailer, cumparator & consumator."

 

Cateva dintre concluziile desprinse in urma dezbaterilor Trade Marketing Congress:

 

  • * In trade marketing se gandeste inovativ si pe termen lung
  • * Una dintre prioritati este masurarea eficientei activarilor si a comunicarii
  • * Trebuie vizata nu atat cresterea imediata si spectaculoasa a vanzarilor, cat loializarea clientilor, care asigura pe termen mediu si lung un alt comportament fata de brand, categorie, retailer
  • * Activarea consumatorilor se face prin campanii din ce in ce mai complexe, dar prin mecanisme din ce in ce mai simple



Editia a treia a Congresului de Trade Marketing a avut parteneri de prim rang: Albalact, Zuzu, MPC Trade Marketing Services, RTMA, Alka,  Unilever, Delma, Rama, Delikat, Algida, Dove, Domestos, Dero, Coccolino. Comunicarea a fost asigurata de partenerii media: HotNews, Smark, iQads si AdPlayers.

 

Citit 2737 ori

Articole înrudite