Imprimă această pagină

Gustul dulce-acrişor al responsabilităţii sociale corporative

Publicat în categoria Editorial
Scris de   Publicat Luni, 22 Iulie 2019 08:59

Doar dacă aduni la un loc, într-o comunitate profesională individualizată, oamenii care acţionează cu devotament în zona responsabilităţii sociale corporative, poţi afla cât de importantă a devenit sustenabilitatea pentru mediul economic. Nu poţi fi conştient de amploarea fenomenului decât dacă provoci la o dezbatere oameni din industrie - producători, retaileri şi distribuitori – şi îi laşi să discute despre cât de mult s-a făcut, dar şi despre cât de mult mai este de făcut în această direcţie. Dar mai ales, numai atunci vei afla cu adevărat şi DE CE!

 

DE CE este atât de importantă responsabilitatea socială corporativă?

DE CE brandurile cheltuie sume imense pentru asta, în loc să investească în alte direcţii operaţionale?

DE CE şi de când - să recunoşti în piaţa publică impactul negativ pe care compania ta îl are asupra mediului, asupra comunităţii – a devenit un atribut important în business, în vânzări, în relaţia cu consumatorii sau cu proprii angajaţi?

 

Cam asta a fost, foarte pe scurt, axa centrală a dezbaterilor de la prima conferinţă despre responsabilitatea corporativă organizată pentru industria FMCG: CSR EXCELLENCE – TIME TO SHARE. Pentru că într-adevăr, sustenabilitatea este despre business, ea face parte din misiunea tuturor brandurilor puternice, iar cine nu ia în calcul schimbarea paradigmei şi o modificare de viziune în direcţia afacerilor sustenabile îşi asumă un risc uriaş în relaţia cu consumatorii.

 

Aşa a reieşit din discursurile reprezentanţilor companiilor, dar şi din studiul pe care Reveal Marketing Research l-a pregătit special pentru această conferinţă: noile generaţii de consumatori sunt mult mai receptive la sustenabilitatea brandurilor, la implicarea socială a lor, reţin cu uşurinţă astfel de informaţii pe care le utilizează în decizia de cumpărare.

 

Dincolo de concluziile dezbaterilor, abordate pe larg în revistă, pe siteul Piaţa şi pe reţelele de socializare, câteva considerente mă determină să revin asupra acestei teme.

 

Am avut emoţii cu privire la interesul pe care îl poate genera un astfel de eveniment. Am avut o sală plină, în care peste 100 de oameni de la diverse companii şi ONG-uri au vrut unii să ştie, alţii să înţeleagă, de ce CSR-ul este atât de important în business.

 

De la primul speaker, până la ultimul, fiecare dintre ei au enunţat, într-o formulă sau alta, faptul că în următorul deceniu, până în 2030, sustenabilitatea se va metamorfoza din viziune în misiune de business pentru toate brandurile care doresc să rămână relevante pentru consumator. Brandurile puternice vor fi brandurile sustenabile, brandurile sociale, cele care se implică şi care acţionează în consecinţă.

 

Gabriel Ivan, Country General Manager la CHEP Pooling Services România, a amintit de Larry Fink, CEO-ul de la Blackrock, unul dintre cei mai mari investitori financiari din toata lumea. Anul trecut, Larry Fink a trimis o scrisoare către comunitatea de afaceri. Mesajul pe care îl transmite este că orice companie trebuie să aibă în scopul ei să contribuie la bunăstarea societății, dacă nu dorește să piardă suportul comunității financiare.

 

Comunitatea financiară ­consideră că societățile care iau în serios ideea de ­sustenabilitate vor ­supraviețui în viitor și se vor dezvolta durabil.

 

Pornind de la acest mesaj transmis pe plan internaţional şi revenind la industria locală FMCG, din cele 73 de companii cu peste 500 de angajaţi, pentru care sustenabilitatea ar fi trebuit să fie deja o prioritate de business, pentru 17 companii nu există nici un fel de comunicare, ştire sau informaţie că ar fi făcut ceva în această direcţie. Dacă este mult sau puţin nu sunt în măsură să judec eu. Dar mesajul transmis de Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager la Mondelez România, poate ridica serioase semne de întrebare pentru managementul acestor companii: „...transparenţa despre produs asigură loialitatea consumatorilor faţă de un brand. 94% dintre consumatori rămân loiali unui brand transparent.”

 

maini

 

Patru lucruri esenţiale s-au regăsit în majoritatea concluziilor desprinse la prima conferinţă având ca temă sustenabilitatea şi responsabilitatea socială corporativă în industria bunurilor de larg consum: pe care comunitatea de afaceri locală, împreună cu societatea civilă, cu ONG-uri sau alt tip de organizaţii implicate în dezvoltare durabilă l-a transmis în cadrul conferinţei TIME TO SHARE: „There is no planet B”! Nu există un refugiu unde să te poţi retrage cu profitul obţinut prin distrugerea planetei, prin epuizarea resurselor care ar fi trebuit să asigure dezvoltarea şi evoluţia generaţiilor următoare! Irina Ionescu, Public Affairs & Communication Manager la Coca-Cola HBC România, a amintit de existenţa unui personaj, Robert Swan, care călătoreşte de la Polul Nord la Polul Sud şi încearcă să-i convingă pe oameni să nu mai polueze. Robert Swan a spus: „Cea mai mare ameninţare la adresa planetei noastre este impresia că altcineva o va salva!”.

 

MESAJUL transmis de comunitatea de business pentru toţi managerii din industrie: „consumatorii sunt tot mai atraşi de brandurile sustenabile”.


Marius Luican, General Manager la Reveal Marketing Research, susţine că este oportun acest moment pentru unirea eforturilor companiilor în sustenabilitate. „În bună măsură, acest comportament al brandurilor are legătură cu identitatea lor. Aşteptările românilor se îndreaptă în această direcţie şi prin implicarea brandurilor în proiecte de sustenabilitate se realizează o aliniere între consumatorul român şi branduri.”

 

Pe de altă parte, „...consumatorii s-au săturat de abordările egocentriste ale brandurilor, de branduri care spun: «eu fac cel mai bine, eu dau cel mai bun gust, eu curăţ cel mai bine». Consumatorii se aşteaptă ca brandurile să le vorbească despre pro­blemele cu care ei se confruntă, să le aducă răspunsuri la întrebările lor”, consideră Irina Urechean, Senior Category Manager Home Care la Unilever SCE.

 

ÎMPREUNĂ – acesta a fost cuvântul cheie utilizat de 11 din cei 14 speakeri la prima conferinţă având ca temă sustenabilitatea şi responsabilitatea socială corporativă în industria bunurilor de larg consum - TIME TO SHARE. Un semnal extrem de puternic, un îndemn la cooperare pentru dezvoltare durabilă prin sustenabilitatea businessului fiecăruia dintre operatorii economici activi. „Încerc să motivez nişte oameni şi să le dezvolt instinctul de responsabilitate pentru a face ceva împreună pentru generaţiile următoare. Vă propun să lăsăm speranţa şi aştepta­rea la o parte şi să ne gândim la ceea ce înseamnă acţiune. Ghandi spunea: «Să devii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume»”, a fost mesajul transmis de Valer Hancaş, Director Comunicare & Corporate Affairs la Kaufland România.

 

Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs la Ursus Breweries, a subliniat: „Nimeni, cu atât mai puţin o companie, nu poate să-şi propună să schimbe nişte lucruri esenţiale de una singură. De aceea, primul mesaj pe care vreau să îl transmit cu acest prilej este că tot ceea ce vrem să facem, ne dorim să facem împreună.”

 

„Eu cred că pe măsură ce numărul băncilor de ali­mente va creşte, risipa alimentară se va diminua, iar gradul de sărăcie în rândul populaţiei se va reduce. De aceea, vă invit să fiţi parteneri la Băncile de alimente, este loc pentru toată lumea în acest proiect”, a punctat Cristina Hanganu, Director de Comunicare & CSR la Lidl România, Vicepreşe­dinte, Global Women in PR România.

 

EDUCAȚIA - este cheia, este principalul factor care poate să schimbe ceva în această lume. Pornind de la ­educaţie timpurie, până la educaţia celor care fac parte din generaţiile anilor `50 - `60. Educația este cea mai importantă și puternică armă pentru a face schimbări pentru un viitor mai bun. Mai multă ­­edu­cație și informație se impune inclusiv în ­interiorul companiilor. Educaţia este una dintre principalele trei priorităţi pentru companii şi a doua prioritate, ca importanţă, pentru consumatori. Mesajul către comunitatea de business: hai să investim în ­educaţie!

carti educatie

 

Citit 1567 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite