fbpx Imprimă această pagină

Promoţiile… de final de an

Publicat în categoria Editorial
Scris de   Publicat Miercuri, 07 Decembrie 2016 14:40

Anul acesta, promoţiile din perioada sărbătorilor de iarnă par să fie mai consistente decât în anii anteriori. O consistenţă ce nu are legătură cu produsele din rafturi, iar promoţiile nu sunt cele obişnuite, cu produse şi branduri renumite. Sunt doar oferta de sezon a Guvernului României, pe de o parte, şi a Parlamentului, pe de altă parte. 

 

Este pentru prima dată în cei 10 ani petrecuţi de România în cadrul Uniunii Europene când un an ca­lendaristic se încheie cu două avertizări ferme de infrigement. Şi dacă până acum, o avertizare ce avea drept obiect o iniţiativă guvernamentală, ordonanţă sau ordin al unui ministru era îndreptată de Parlament,  iar inițiativele legislative şubrede erau îndreptate prin intermediul unor ordonanţe de urgenţă, de această dată atât Guvernul, cât şi Parlamentul, şi-au etalat limitele. 

 

Pe de o parte, parlamentarii au ales să promoveze Legea 150 prin care să asigure 51% din spaţiul de expunere la raft pentru produse de pe lanţul scurt, lăsând Ministerul Agriculturii să stabilească mai exact ce reprezintă acest lanţ scurt de aprovizionare. Intenţia a fost clară, de susţinere a produselor locale. Dar o intenţie neconcurenţială, împotriva reglementărilor Comisiei Europene, comisie care a şi avertizat că menţinerea în forma actuală a legii se poate solda cu un infrigement iminent.

 

Pe de altă parte, reprezentanţii Guvernului au tergiversat modificarea ­legislaţiei în ceea ce priveşte Planul Naţional de Management al Deşeurilor şi au blocat în totalitate colectarea selectivă şi reciclarea. Absenţa unui sistem funcţional pentru producători, colectori şi reciclatori a condus la cele mai slabe rezultate obţinute în colectarea deşeurilor reciclabile în ultimii ani. Nici vorbă despre atingerea ţintelor asumate. Atunci de ce ni le-am mai asumat? Şi pentru acest aspect, în luna ianuarie, Comisia pentru mediu de la Bruxelles va lua în discuție deschiderea procedurilor de infrigement pentru România. 

 

Cu alte cuvinte, fiecare din cele două instituţii vine cu câte o ofertă la promoţie pentru noul parlament şi respectiv pentru noul guvern ce va administra bugetul naţional în 2017. Fiecare din cele două instituţii are aportul ei în bunăstarea românilor, un aport negativ ce se va cuantifica în alte restricţii ­bugetare,  pentru a acoperi costurile celor două penalizări venite din partea UE. Pentru că totul se plăteşte, iar România va plăti acum neputinţa clasei politice pe care şi-a ales-o!

 

Citit 1120 ori

Articole recente -Carol Popa

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.