fbpx Imprimă această pagină

Despre FMCG şi... spaţiile mici

Publicat în categoria Editorial
Scris de   Publicat Luni, 16 Mai 2016 21:44

Aşa cum probabil nu vă aşteptaţi, nu voi face referire la spaţiile comerciale mici. Şi nici la spaţii comerciale în general. Dar versurile controversatei melodii lansată de trupa Taxi sunt sugestive pentru multe din realităţile autohtone. La fel cum realitate a devenit şi legea care prevede măsuri suplimentare de etichetare a laptelui proaspăt de consum şi a produselor lactate, după promulgarea ei de către preşedintele Klaus Johannis, în prima zi lucrătoare a lunii mai. Legea prevede informaţiile obligatorii care trebuie oferite consumatorilor pe etichetă. În plus, defineşte ce este un „produs natural” şi ce este un „produs românesc”, în dulcele stil dâmboviţean – ambiguu.

 

Dar despre prevederile acestei legi am dezbătut pe larg în revista Piaţa. Mai puţin, însă, despre efectele ei secundare, care, deşi nu par importante la prima vedere, vor avea implicaţii majore asupra strategiilor de vânzări, a mercantizării şi, nu în ultimul rând, asupra preţului la raft. 

 

A numărat cineva, din curiozitate, câte informaţii suplimentare faţă de prevede­rile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare sunt prevăzute în noua lege promulgată în data de 3 mai? Sincer, nici eu nu le numărasem, până când am citit eticheta unui iaurt din cele mici, cu gramaje de 120- 128 g. Am avut atunci surpriza să constat că ESTE IMPOSIBILĂ introducerea unui număr de 5 informaţii suplimentare în acelaşi câmp vizual şi cu aceeaşi dimensiune minimă de literă stabilită prin Regulament, astfel încât informaţia să fie lizibilă. Pur şi simplu, dimensiunea produsului este prea mică pentru cerinţele de informaţii ce trebuie expuse prin etichetare în acelaşi câmp vizual!

 

Pentru respectarea acestor reglementări suplimentare, producătorii ar putea fi ­obligaţi să reconsidere ori forma ambalajului, ori gramajul produsului, astfel încât informaţiile respective să poată fi afişate pe etichetă. Cu alte cuvinte, spaţiile mici (de etichetare) nu mai sunt admise nici în îndustria bunurilor de larg consum!

 

Regulamentul 1169 oferă statelor membre posibilitatea de a introduce cerinţe suplimentare de etichetare pentru anumite tipuri de produse sau cu privire la anumite aspecte, dar în anumite condiţii. În ceea ce priveşte chestiunile armonizate în mod speci­fic prin regulament, statele membre nu pot să adopte sau să menţină dispoziţii de drept intern. Tocmai de aceea, legea promulgată pe 3 mai nu va intra în vigoare mai devreme de 90 de zile, timp în care Comisia Europeană urmează să dea o decizie privind conformitatea legii din România cu reglementările europene.

Citit 1036 ori

Articole recente -Carol Popa

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.