Imprimă această pagină

Fara cozi in magazine, cu tehnologia contactless

Publicat în categoria Actualitatea
Publicat Marți, 03 August 2010 01:58
Instrumentul de plata Instant Pay este ideal pentru locatiile aglomerate, deoarece fluidizeaza traficul la casele de marcat. In urma cu patru luni, BRD lansa, in cadrul unui program-pilot, Instant Pay – un instrument de plata sub forma de sticker ce incorporeaza tehnologia contactless „MasterCard PayPass", specifica platilor rapide, de mica valoare.
Instrumentul de plata Instant Pay*poate fi utilizat exclusiv la comerciantii din tara si strainatate unde este afisata sigla MasterCard PayPass.

In urma cu patru luni, BRD lansa, in cadrul unui program-pilot, Instant Pay – un instrument de plata sub forma de sticker ce incorporeaza tehnologia contactless „MasterCard PayPass", specifica platilor rapide, de mica valoare.

Odata depasita faza pilot, s-a decis extinderea aplicarii acestei solutii, astfel ca, in prezent au fost instalate deja 300 de echipamente specifice, urmand ca, pana la sfarsitul lunii iulie, numarul acestora sa ajunga la 500. Beneficiarii vizati sunt comerciantii cu trafic foarte mare, dar care au de operat si plati de valoare foarte mica.

„Produsul se pliaza perfect necesitatilor supermarketurilor si hipermarketurilor, in zonele de case rapide, acolo unde cumparatorii stau la coada cu cinci – sapte produse in cos. Marii retaileri cu care am discutat pana acum au inteles imediat care sunt beneficiile acestei solutii, atat pentru ei, cat si pentru clienti”, a precizat Ciprian Nicolae, Director Proiecte si Acceptare Carduri, BRD.

Astfel, pentru clienti, principalele avantaje ale instrumentului Instant Pay sunt viteza de tranzactionare si faptul ca nu este necesara introducerea codului PIN, daca valoarea platii este mai mica de 100 de lei, motiv pentru care nici nu trebuie semnata vreo chitanta pentru astfel de tranzactii. Totodata, cardul miniatural sau sticker-ul emis de BRD - care poate fi si sub forma unui breloc sau a unui sticker ce poate fi lipit pe telefonul mobil sau pe alte obiecte pe care utilizatorul le are in permanenta asupra lui - ramane tot timpul in posesia cumparatorului, el fiind cel care il apropie de terminalul Pay Pass care citeste datele de pe acesta. Informatiile privind plata se transmit wireless intre card si terminal, in vederea obtinerii autorizarii. Finalizarea procesului va fi marcata prin semnale sonore si vizuale. In momentul retragerii sticker-ului de langa terminal, semnalele se opresc, iar tranzactia este aprobata. Plata, propriu-zis, se face instantaneu, iar timpul necesar pentru realizarea unei tranzactii, proces care il include si pe casier, cu introducerea sumei, este redus, intre trei si zece secunde.

Precizam insa ca pentru cumparaturi in valoare mai mare de 100 de lei, plata este tot contactless, insa introducerea codului PIN sau a unei alte variante de autentificare, cum ar fi semnatura clientului, este obligatorie. 

Ciprian Nicolae*Director Proiecte si Acceptare Carduri, BRD
„Tehnologia contactless nu este o noutate pe piata cardurilor, ea e folosita in mod curent atat in Europa de Vest, cat si in SUA. Piata de carduri din Romania este foarte mare si inca nu este folosita la maximum. Incercam sa atragem o gama cat mai mare de clienti care inca nu au posibilitati de plata electronica si sa-i orientam catre aceste solutii."
 

„Noi am pornit proiectul la sfarsitul anului trecut si am reusit in cateva luni sa-l si implementam. Dorinta a fost de a acoperi comerciantii cu trafic foarte mare si cu plati de valoare foarte mica, pentru ca aici apare disconfortul cumparatorului, care trebuie sa scoata cardul din portofel, sa introduca PIN-ul, sa dea cardul operatorului, sa se faca tranzactia, sa semneze chitanta – lucruri care sunt deranjante si pentru el si pentru celelalte persoane care asteapta la coada. Aceasta este cea mai rapida modalitate de plata la ora actuala, iar BRD va fi prima banca din Romania care va extinde in masa acest produs", precizeaza Ciprian Nicolae.

Un alt avantaj al instrumentului Instant Pay este transparenta tranzactiei, deoarece clientul nu mai trebuie sa lase cardul din mana, ceea ce reduce riscul de frauda. In plus, ne asigura reprezentantul BRD, este aproape imposibil sa se fure datele de pe acest card, pentru ca este foarte bine securizat.

Pe de alta parte, comerciantii pot sa ofere mai rapid servicii clientilor, datorita reducerii timpului de tranzactionare, respectiv a cozilor de la casele de marcat. Pentru ei, Instant Pay reprezinta si un mijloc de loializare a clientelei.

Ce trebuie sa faca un potential utilizator al acestei tehnologii, cum trebuie sa procedeze comerciantul?

"Clientul persoana fizica trebuie sa deschida un cont curent la BRD, sa aleaga un card Maestro sau MasterCard si sa solicite un astfel de produs contractless, sub forma de sticker sau breloc. In momentul in care l-a primit, acesta devine activ si-l poate utiliza in functie de nevoi. Comerciantul nu are nici un cost suplimentar. Nu trebuie decat, ca la cererea sa, sa ii atasam la echipamentul pe care il are deja un cititor PayPass si sa-i parametrizam terminalul, fara nici un cost din partea lui. Sau, poate opta pentru un terminal integrat care citeste orice tip de card. Toate device-urile sunt proprietatea bancii", explica Ciprian Nicolae.

Conform statisticilor Master Card, comerciantii acceptanti au constatat o sadere semnificativa a timpului de realizare a unei tranzactii si o crestere a valorii medii a bonului cu 20-30% fata de plata cash.

Caracteristici Instant Pay
Instrument de plata destinat persoanelor fizice;
Emis sub forma de sticker, sub insemnele MasterCard Paypass;
Atasat unui cont curent in lei cu card Maestro sau MasterCard (conditie de emitere obligatorie);
Folosit exclusiv pentru plati la comercianti, dupa cum urmeaza:
  • pentru plati sub 100 lei nu este necesar codul PIN sau semnatura
  • pentru plati mai mari de 100 lei este obligatorie introducerea codului PIN
Asigurare Confort atasata (optional);
Perioada de valabilitate este de doi ani, cu posibilitatea de reinnoire automata;
Comisioane standard:
  • zero, la emitere si reinnoire;
  • gestiune anuala, 25 lei.
Sursa: BRD – Groupe Soci? G?rale
Citit 2155 ori

Articole înrudite