Imprimă această pagină

Club Retail 2022 +Relevanță >Bogdana Gheorghe, Managing Director RetailZoom: ”Promoțiile au ajutat la întârzierea creșterii efective a prețurilor plătite de cumpărători”

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Miercuri, 12 Octombrie 2022 14:34

Analiza pregătită de RetailZoom pentru a 10 - a ediție a Clubului de Retail, ce s-a desfășurat în perioada 5-7 octombrie la Hotel Alpin în Poiana Brașov, a avut ca scop clarificări cu privire la ponderea inflației în vânzările din retail, care este locul promoțiilor în vânzări, ce impact au creșterile de prețuri în opțiunile cumpărătorilor sau dacă sunt mărcile proprii soluția pentru depășirea acestui moment dificil.


De asemenea, Bogdana Gheorghe, Managing Director RetailZoom, a tratat tema optimizării evoluției prețurilor în categoriile din FMCG și soluțiile de tip analytics ce pot fi accesate de producători, distribuitori și retailer în scopul optimizării vânzărilor. Ea a spus că în ultimii 2-3 ani sunt câteva direcții clare ce s-au consolidat în business, dar toate toate converg către o preocupare pe care o regăsim cu precădere în retail și servicii – preocuparea pentru loializarea consumatorilor.


”Ce contează acum pentru client? Care sunt trăsăturile specifice ale consumatorului după trei ani de incertitudini? Selectivitate, cumpătare, cumpără mai puțin și bun ori special, sănătos, mai ieftin, același preț… cum să îi mulțumești pe toți? Atenția la prețuri ori la compararea acestora devine un pilon important în decizie. Alegerile de impuls se reduc. Coșul este mai mic. Promoțiile personalizate devin soluția pentru loializare”,a spus Bogdana Gheorghe, Managing Director RetailZoom.


Conform datelor RetailZoom , înflația este principalul motor de creștere în valoare a vânzărilor. Totuși există o creștere de 3,7% și în volum, chiar dacă 73 categorii sunt pe scădere în volume (în 2019 erau doar 14), în timp ce doar 19 scad în valoare. Ruralul este zona de retail ce a crescut cel mai mult în ultimii ani. Urbanul mic se află pe locul 2 în creșterea în valoare (după rural 26%), înregistrând un avans de 19% față de aceeași perioadă a anului anterior. Coșurile de cumpărături peste 100 lei reprezintă aproximativ 5-7% din totalul bonurilor de casă și aproape 30% din total valoare vânzări.


”Cel mai probabil acțiunile promo au ajutat la întârzierea creșterii efective a prețurilor plătite de cumpărători în perioada ianuarie – iulie 2022. Contribuția promoțiilor a fostde 20,4% din total vânzări în această perioadă, pentru cele 3850 de magazine IKA monitorizate de RetailZoom”, a mai spus Bogdana Gheorghe.

RETAILZOOM CLUB


Printre categoriile de produse cu potențial de creștere, RetailZoom a indentificat pentru IKA lavetele pentru șters praful, băuturi cu cafea gata preparate, produse pentru machiaj, ulei pentru gătit, sucuri pentru bebeluși și alte câteva categorii. Pentru comerțul local – LKA – categoriile cu potential mare de creștere sunt uleiul pentru gătit/uleiul de măsline, produse vegetale uscate, băuturi energizante, role/proasoape pentru bucătării și alte câteva categorii.


”Mărcile private din LKA, atât mărcile propria ale retailerilor locali de mari dimensiuni, cât și mărcile private ale IKA ce ajung în retailul local au crescutîn lunile de vară cu până la 30%. Cu tot cu această creștere, ponderea vânzărilor mărcilor private în comerțul local nu crește semnificativ, fiind undeva în jur de un procent din total vânzări, dar potențialul de creștere este foarte mare aici. În comerțul international, ponderea mărcilor private a ajuns la 18,5%”, a punctat Bogdana Gheorghe.


”Se cristalizează câteva direcții de urmat pentru perioada următoare. Pe de o parte, sortimentul, pe care îl dorium și sufficient de bogat, dar și sufficient de optim pentru a adduce profit retailerilor. Ceva mai mult de un sfert din articolele listate fac vânzări de 90% din total, dar acel număr mare de articole care nu fac prea multe vânzări ajută cumpărătorul loial să revină în magazine. Pentru aceste produse RetailZoom pune la dispoziția celor interesați o platformă de optimizarea sortimentației, platformă în care sunt incluse informații despre coșurile de cumpărături și despre cumpărăturile repetitive ale clienților loiali”, a concluzionat Bogdana Gheorghe.

A zecea ediţie a Clubului de Retail, dedicată tuturor operatorilor din industria bunurilor de larg consum care caută să deturneze actuala criză către un sens pozitiv, este susţinută de cele mai puternice companii şi branduri din acest domeniu.

parteneri vizual club 2022 01

 

Citit 349 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite