Imprimă această pagină

SUSTAINABILITY UPDATING – companiile au shareuit informații, abordări, proiecte și soluții sustenabile

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Joi, 16 Iunie 2022 12:05

A patra ediție a Conferințelor Sustainability & CSR Excellence s-a desfășurat pe 2 iunie 2022, având ca temă principală a dezbaterilor - adaptarea afacerilor la actuala conjunctură economică, politică și de mediu – SUSTAINABILITY UPDATING.

12 speakeri reprezentând branduri de top din industria bunurilor de larg consum, companii de research sau furnizori de servicii profesionale au prezentat audienței cele mai importante schimbări determinate de pandemie și război în strategiile de sustenabilitate.

Detalii privind discursurile speakerilor vor fi publicate în ediția 2022 a suplimentului Sustainability & CSR Excellence, ce va ieși din tipar în luna iulie. Nu pot însă să nu remarc o avalanșă de premiere în cadrul acestei ediții, dovadă a faptului că sustenabilitatea este abordată de la un an la altul cu tot mai multă creativitate, atât de către producători sau retaileri, dar și de furnizorii de servicii.


O premieră a fost diversitatea tematicilor abordate


Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România, a vorbit într-un dialog – dezbatere cu Laura Cireașă, coordonator program În Stare De Bine la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, despre rolul companiilor în finanțarea organizațiilor civice și despre importanța comunicării proiectelor aflate în derulare.

Adina Tudor, Customer Sustainability Partnerships Manager la Coca-Cola HBC România a vorbit despre importanța parteneriatelor cu toate categoriile de stakeholder pentru a dezvolta un business cu un viitor sustenabil, iar Alina Cismaș, Sustainable Development Manager la Ursus Breweries a prezentat abordarea pe care compania o are pe principalele direcții de sustenabilitate în care este implicată.

Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager, Mondelēz România, a vorbit audienței despre importanța proiectului „Snacking made right”, pornind de la sustenabilitatea lanțului de aprovizionare cu materii prime până la importanța porționării snackurilor, astfel încât acestea să asigure o porție nutrițională corectă pentru consumator.

Marius Brînzea, Strategy Director, Reciclad’OR, a propus companiilor înființarea la nivel național a unei PLATFORME COLABORATIVE EPR destinată tuturor celor implicați în lanțul de aprovizionare specific ambalajelor și deșeurilor de ambalaje în scopul asigurării circularității ambalajelor prin creșterea gradului de colaborare inter-sectorială și eliminarea barierelor și fricțiunilor existente pe lanțul de aprovizionare.

Cătălin Mihăilă, Head of Marketing and Digital Management, Henkel Beauty Care, a expus proiectele prin care Henkel își atinge obiectivele de sustenabilitate prin programul „Transformational Impact for the Good of Generations”, vorbind atât despre proiectul inedit denumit „Plasticul social”, cât și despre cel mai nou produs sustenabil, atât din perspectiva compoziției, cât și a ambalajului – Nature Box.

Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, Nestlé România, a adus un tonus ridicat dezbaterilor prin tema abordată, în strânsă conexiune cu un mod de viață sănătos realizat printr-o alimentație sănătoasă. Și pentru a fi în ton cu speech-ul și cu prezentarea, Irina Siminenco a invitat participanții la o degustare de hamburgeri vegetali pregătiți de adevărați maeștri în artă culinară.

Nu în ultimul rând, Alina Stepan, Country Manager la Ipsos România, a prezentat un studiu recent, realizat în luna mai, din care reies diferențe majore între ceea ce așteaptă consumatorii de la companii în materie de sustenabilitate și ceea ce fac consumatorii la ei acasă, pentru a fi sustenabili. Concluzia studiului este că, în proporție covârșitoare, consumatorii pun sustenabilitatea în seama companiilor și a autorităților, iar ceea ce fac ei în acest sens este mai degrabă o formă de economie în bugetul familiei decât o formă de responsabilitate civică.

 

Soluțiile au atras atenția


O altă premieră în cadrul conferințelor Sustainability & CSR Excellence a fost faptul că furnizorii de servicii profesionale au venit la SUSTAINABILITY UPDATING cu propuneri concrete pentru creșterea gradului de sustenabilitate a businessului.

Astfel, Laurențiu Croitoru, National Sales Manager, Tomra Collection România a descris celor prezenți performanțele sistemelor automate de preluare a ambalajelor. Demonstrația a fost atât verbal, cât și practică, prin amplasarea unui RVM (aparat de colectare) în apropierea zonei de networking.

Marius Mandache, Export Manager la Artmatch, a oferit câteva soluții sustenabile pentru expunerea produselor în retail, iar robotul care identifică persoana ce se apropie de raft și o întâmpină cu produsele a atras atenția participanților la conferință.

Deși nu în calitate de furnizor, dar reprezentând retailerul dm drogerie markt, Lucian Parfene și Noemi Varga au invitat participanții să viziteze magazinele dm pentru a încerca noile instalații de reumplere a recipientelor cu detergent, instalații menite să elimine o bună parte din ambalajele ce intră pe piață din această industrie.

O ultimă premieră a fost abordată în ultima parte a conferinței SUSTAINABILITY UPDATING, ediția din acest an fiind prima din șirul celor patru ediții în care PIAȚA a decis să acorde PREMII PENTRU EXCELENȚĂ ÎN SUSTENABILITATE.

 

Logo PREMII sustenabilitate simplu negru 01
 

 

Premiile pentru
EXCELENȚĂ ÎN SUSTENABILITATE

 

 

În 2019 am luat decizia de a organiza o conferință pe teme de sustenabilitate cu scopul declarat in titlu - TIME TO SHARE - de a veni în sprijinul mediului de business local prin schimbul de informații cu colegii lor din companiile multinaționale, locul unde valul schimbărilor ajunsese deja.

Apoi a venit pandemia. Am ambalat în plastic, pentru a ne proteja, chiar și produse care de obicei se comercializau fără ambalaj. Dar eforturile pentru creșterea gradului de sustenabilitate a businessului nu au încetat. Dimpotrivă, ele s-au intensificat, dar au suferit o schimbare de orientare determinată de criza sanitară. Așa s-a desfășurat, în plină pandemie, în septembrie 2020, a doua editie Sustainability & CSR Excellence – O NOUĂ IDENTITATE ÎN SUSTENABILITATE.

Cum pandemia nu a dat semne că ar fi pe sfârșite și viața oamenilor nu trebuia să încremenească în ”noul normal” așa cum au încercat să ne bage în cap editorii televiziunilor de știri, în 2020 am ridicat ștacheta sustenabilității la un nivel spre care trebuie să tindă businessul modern: NEXT CHALLENGE – CIRCULAR ECONOMY.

Provocarea asta cu economia circulară suna frumos și avea perspective bune dacă nu ar fi izbucnit, în 2022, războiul din Ucraina. Război care a condus la alte întreruperi ale rutelor de aprovizionare, dar, cel mai important, la o explozie a costurilor de producție. Ce nu s-a întrerupt în acest timp a fost efortul companiilor de a deveni mai sustenabile, chiar dacă printr-un update al programelor. Așa ne-am reunit la SUSTAINABILITY UPDATING, a patra ediție a conferințelor Sustainability & CSR Excellence.


Ediție la care ne-am asumat acordarea unor Premii de excelență în sustenabilitate. Aceste ptremii au fost stabilite fără unități de măsură sau jurați, fără specificația ”cel mai”, aceste premii reprezintă modul în care ECHIPA PIAȚA a apreciat și evaluat efortul firmelor și al oamenilor din industria bunurilor de larg consum de a realiza un business sustenabil, inovația, rezultatele și impactul proiectelor derulate.

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin dezvoltarea unui model de business orientat spre sustenabilitate și economie circulară

Când am înțeles clar ce reprezintă sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă a unei activități economice, prima întrebare care mi-a venit în minte a fost: există business cu impact 0? Am constatat că nu. Dar am aflat cum este structurat un model de business proiectat din start să fie sustenabil.
Premiul a fost câștigat anul acesta de CHEP ROMÂNIA.

2.Placheta CHEP

Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP România și Bulgaria: “Sustenabilitatea este
motivul pentru care eu m-am angajat la CHEP. Veneam după un an sabatic în care aveam
o listă de criterii bine definite despre ce vreau să fac în viitor. Primul dintre ele era sustena­bilitatea, iar aici am găsit mai mult decât atât, aici ajutăm și alte companii să devină sustenabile.”

chep IMG 5643

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin atenuarea efectelor negative a consumului excesiv de alcool

Unde sunt cele mai mari probleme în comunitate? Sărăcie? Mediu? Abandonul școlar? Obezitatea?
Fiecare dintre noi poate identifica probleme punctuale în comunitate, dar numărul mare de accidente rutiere cauzate de consumul iresponsabil de alcool este cunoscut tuturor, iar combaterea acestor accidente a devenit o provocare.
Premiul a fost câștigat anul acesta de URSUS BREWERIES.

5.Placheta Ursus

Alina Cismaș, Sustainable Development Manager, Ursus Breweries: “Rolul nostru este să ducem mai departe această aplicație și să o prezentăm tinerilor, așa cum facem la festivalul Untold, pentru a conștientiza că responsabilitatea este foarte importantă atunci când consumi alcool.”

ursus IMG 5668

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin susținerea valorilor românești din domenii precum știința, cultura, arta și sportul

Nu numai categoriile defavorizate au nevoie de susținere. În anumite cazuri, susținerea elitelor contribuie indirect la ridicarea nivelului de viață într-o comunitate întreagă. Un lider susținut logistic și financiar la momentul oportun în carieră va ridica standardul în comunitate, va crea joburi sau va contribui la educarea comunității.
Premiul a fost câștigat anul acesta de ALEXANDRION GROUP ROMÂNIA.

6.Placheta Alexandrion

Valentin Popescu, Director marketing sportiv Fundația Alexandrion: “Într-adevăr, facem lucruri extraordinare pentru cultură, pentru sport, Fundația și Grupul Alexandrion sprijină și încurajează în acest fel performanța și valorile României. Mulțumim pentru recunoaștere!”

alexandrion IMG 5687

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin dezvoltarea unei cariere de succes în domeniu

în urmă cu 4 ani, la prima ediție a conferințelor Sustainability Excellence, CSR era tradus prin Campanii de Responsabilitate Socială. Și era o anexă a departamentului de marketing și comunicare. Azi, sustenabilitatea înseamnă mai mult, să fii prezent pe albia râului la colectat PET-uri, pe dealuri la plantat de copaci sau în cantina socială pentru a oferi o mână de ajutor.
Premiul a fost câștigat anul acesta de KATHARINA SCHEIDEREITER.

3.Placheta Katharina

Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România: ” Nu mi se pare deloc ușor să vorbesc în acest moment. Mulțumesc, este o onoare, o confirmare a faptului că ceea ce facem noi este bine. Eu fără Kaufland nu eram aici, Kaufland fără ONG-uri nu era aici, așa că le mulțumesc tuturor celor care se implică pentru a face din România o țară mai bună.”

katharina IMG 5694

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin adaptarea unui centru logistic la cele mai dure rigori și reguli de mediu

Clădirile comerciale sunt reci. Acolo nu e loc de emoție. Dar fiecare clădire comercială în parte are personalitatea ei, iar una dintre trăsăturile de personalitate este gradul de sustenabilitate al acelui imobil. În 2022, cea mai verde clădire din lume, conform certificării BREEAM, este din România și aparține unui retailer.
Premiul a fost câștigat anul acesta de REWE ROMÂNIA.

8.Placheta Rewe

Irina Butnaru, Corporate Communications Manager, Penny: ”Mulțumim mult pentru această recunoaștere. Acest premiu o să meargă către echipa noastră de aproximativ 5.800 de colegi. Într-adevăr, centrul logistic de la Filiași este cel mai verde, clădirea cea mai verde din lume, conform certificării BREEAM pe care a primit-o anul acesta.”

rewe IMG 5707

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin inițiative de mediu pentru curățarea râurilor

Tot plasticul pe care consumatorii nu l-au colectat separat ajunge în cel mai bun caz la groapa de gunoi (ilegală, conform normelor UE) sau în cel mai rău caz în apa râurilor și apoi în mare. Au fost multe inițiative
de a curăța râurile, dar volumul de deșeuri din ambalaje este atât de mare, încât încă mai este loc de îmbunătățiri.
Anul acesta, premiul merge la SISTEMUL COCA-COLA.

9.Placheta Sistem Coca Cola

Adina Tudor, Customer Sustainability Partnerships Manager, Coca-Cola HBC România: ” Ne-am luat acest angajament să curățăm râurile care se varsă în Dunăre și în Marea Neagră și sperăm ca anul viitor să putem continua și pe alte râuri.”

coca cola IMG 5728

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin programele proprii de sustenabilitate pentru aprovizionarea cu materii prime

Când iți dorești să pui pe piață un produs sustenabil, elementele care consolidează un astfel de statut sunt diverse. De la materii prime sustenabile, la ambalaj sustenabil, la porții sănătoase pentru consumator și la un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor rezultate. Majoritatea producătorilor fac acest lucru.
Unii, însă, o fac mai bine sau mai convinși decât alții.
Anul acesta, premiul a fost câștigat de Mondelēz România.

10.Placheta Mondelez

Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager, Mondelēz România: ”Mulțumesc frumos! Avem cel mai mare program de aprovizionare cu cacao sustenabilă. Am vorbit cu mândrie despre asta, este un best practice în domeniu și încercăm să obținem o certificare în acest sens.”

mondelez IMG 5733

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin comunicarea eficientă a proiectelor în derulare și a rezultatelor acestor proiecte

Marea suferință a proiectelor de sustenabilitate derulate în economia locală este lipsa de comunicare. Companiile locale încă asociază proiectele de sustenabilitate cu discreția donațiilor caritabile. Iar acest lucru trebuie să se schimbe!
În 2022, premiul a fost adjudecat de ASOCIAȚIA VIITOR PLUS.

4.Placheta Viitor Plus

Tea Vasilescu, Coordonator Comunicare Viitor Plus: ”Ne bucură mult acest premiu, această recunoaștere a eforturilor pe care de 16 ani le facem pentru sustenabilitate. Pentru noi anul acesta este anul nostru de mili­oane: Recicleta a ajuns la un milion de kilograme de materiale reciclabile în București, oferind joburi verzi unor oameni care vin din medii defavorizate. În toamna aceasta, la încheierea sezonului Adoptă un copac, vom planta copacul cu numărul 1.000.000. Vă așteptăm alături de noi!”

viitor plus IMG 5748
Explicație foto: De la stânga la dreapta: Alexandru Halaliuc, Manager program Adoptă un copac, Florin Cîrnaru, Recicleta și Tea Vasilescu, Coordonator Comunicare Asociația Viitor Plus

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin programe ce susțin un stil de viață sănătos și sustenabil

Când pui pe piață produse cu gust, responsabilitatea unui mod de viață sănătos pentru consumator revine în egală măsură consumatorului și producătorului. Și pentru că toți consumatorii sunt diferiți, producătorul își asumă, în realitate, o responsabilitate mult mai mare pentru consumul acelui produs.
Premiul a fost câștigat în acest an de NESTLÉ ROMÂNIA.

11.Placheta Nestle

Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, Nestlé România: ” Mulțumim, este o adevărată onoare această recunoaștere a eforturilor pe care Nestlé le face pentru educația consumatorilor în direcția unei alimentații echilibrate.”

nestle IMG 5782

 

Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin implicare în dezvoltarea organizațiilor din societatea civilă

Ca să sfârșim cu începutul, o economie nu se poate dezvolta mai rapid decât se dezvoltă societatea civilă în care își desfășoară activitatea. Iar dacă societatea civilă este subfinanțată pentru a derula programe, rolul economiei și al companiilor este să susțină societatea civilă în momente critice.
Premiul a fost câștigat anul acesta de Kaufland România.

1.Placheta Kaufland

Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România: ” Mulțumim foarte mult pentru acest premiu. Am vorbit deja foarte mult despre necesitatea finanțării societății civile, iar Kaufland va continua să facă asta pentru a avea o Românie mai bună și mai sigură de la un an la altul pentru cetățenii săi.”

kaufland IMG 5787

 


Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin programe lansate de antreprenori locali

Scopul declarat în 2019 pentru organizarea conferințelor Sustainability Excellence este de a transfera know how de la companiile multinaționale la antreprenorii locali. Unii dintre aceștia au înțeles mai repede acest obiectiv și au urmat direct calea corectă în sustenabilitate, nu opțiunea ocolitoare oferită de Ministerul Finanțelor prin declarațiile pe proprie răspundere.
Premiul a fost adjudecat de TRANSAVIA.

12.Placheta Transavia

 


Premiul pentru Excelență în Sustenabilitate prin inițiativele lansate pentru reducerea risipei alimentare

în România, aproximativ 180.000 de copii pleacă dimineața la școală cu stomacul gol. Asta spun statisticile oficiale. La această cifră se adaugă alte sute de mii de vârstnici care au venituri insuficiente pentru hrană sau medicamente. Iar asta se întâmplă în timp ce tiruri întregi transportă pentru incinerare produse al căror termen de garanție a fost depășit.
Lidl România a câștigat acest premiu pentru fondarea Băncii de Alimente.

7.Placheta Lidl

Citit 1982 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite