fbpx Imprimă această pagină

#AvemNevoieDeLideri. Ionuţ Ilie, Unilever IceCream: ”Proximitatea capătă o importanță majoră”

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Miercuri, 27 Mai 2020 13:49

Interviu cu Ionuţ Ilie, General Manager Ice Cream Unilever South Central Europe

 

Care credeţi că vor fi elementele / punctele critice ale implementării planurilor de afaceri ale companiilor din industria bunurilor de larg consum în următoarele luni ?

În perioada asta, dar și în lunile care urmează, suntem conștienți că elementul central pe care trebuie să ne bazăm implementarea planului de afaceri este flexibilitatea. Până acum am crezut că cei mai îndârjiți inamici ai categoriei de înghețată sunt ploaia și temperaturile scăzute. Iată că viața ne-a dovedit că se poate și altfel. Analiza constantă a pieței, a mediului economic și a comportamentului consumatorilor sunt vitale în contextul actual. Încercăm să înțelegem și să anticipăm încotro se îndreaptă lucrurile și să ne adaptăm oricăror noi schimbări sau evenimente. Într-un mediu atât de volatil îmi e greu să detaliez, însă ne vom adapta în așa fel încât să ne îndeplinim obiectivele și strategiile setate.


Care consideraţi că este caracteristica principală a crizei economice: reducerea veniturilor unui segment important de oameni? Schimbarea comportamentului de consum cauzat de teama generalizată faţă de efectele crizei ?

citat ionutilieAmbele… Atât reducerea veniturilor, cât și schimbarea comportamentului de consum sunt elemente importante ale ecuației economice actuale. Și e destul de greu de definit care va avea un impact mai accentuat. Pe de o parte, vorbim, în același timp, de câteva schimbări la nivelul obiceiurilor de cumpărare și a comportamentului general al românilor la cumpărături – situația actuală a determinat o scădere în frecvența de cumpărare. Nevoile de distanțare socială determină cumpărătorul să iasă mai rar din casă pentru a evita expunerea. Pe de altă parte, mulți consumatori evită magazinele foarte mari, unde aglomerarea este greu de evitat. În felul acesta, proximitatea capătă o importanță majoră. Cum va gestiona acest canal, din punct de vedere logistic, situația în care oamenii vor crește valoarea coșului, în condițiile în care spațiile lor de depozitare nu sunt foarte mari? Rămâne de văzut.

Nu în ultimul rând, consumatorii sunt mai atenți la ce cumpără și lista de cumpărături a devenit o necesitate pentru mulți. Apoi, sunt și mai precauți. Din păcate, vor fi categorii mari de oameni care vor avea venituri mai mici, sau chiar deloc, pentru o perioadă de timp. Pentru mulți stocarea anumitor categorii de produse a devenit o prioritate – cumperi mai mult sau mai divers?
Este o perioadă a schimbărilor, iar situația economică actuală a generat cu siguranță o serie de comportamente care au reapărut în viețile unor categorii de consumatori (cei care au trăit din plin criza din 2008-2010) sau care sunt complet noi pentru alții. Este de urmărit indicele de încredere în viitor, pentru că asta schimbă complet starea generală chiar și pentru cei care nu au înregistrat pierderi de venituri. Îngrijorarea schimbă complet felul în care oamenii se raportează la consum - amână unele cumpărături, economisesc mai mult, renunță la o parte dintre serviciile pe care nu le consideră esențiale, se răsfață mai puțin.


Care consideraţi că sunt principalele lucruri pe care autorităţile naţionale / locale le pot face pentru a sprijini eforturile pe care le face compania dv pentru relansarea economiei?

citat ionutilie2Primul cuvânt cheie este colaborarea. Colaborarea autorităților cu mediul de afaceri. În astfel de vremuri este important să contribuim fiecare cu resurse și expertiză și să fim deschiși colaborării. La fel ca și alți jucători din economie, ne bazăm pe colaborare și parteneriate pe termen lung și ne dedicăm timp și resurse pentru a sprijini mediul economic și a fi, ca de obicei, un sprijin pentru comunitățile locale și pentru persoanele vulnerabile.

Al doilea cuvânt cheie este dialogul. Atât între părțile menționate anterior, cât și între partenerii de afaceri. E nevoie de susținere, înțelegere a situației.

O abordare echilibrată în stabilirea măsurilor necesare împotriva extinderii Covid-19 devine esențială. Pe de o parte, cu toții ne dorim să nu fim atinși de acest virus, iar pe de alta ne dorim ca autoritățile naționale/locale să aibă suficiente resurse ca să îi trateze în cel mai bun mod posibil pe cei afectați. Iar ca să colectezi aceste resurse, economia trebuie să meargă.


Care consideraţi că sunt principalele lucruri pe care trebuie să le ştie clienţii dv despre eforturile companiei dv în scopul relansării economiei ?

În Unilever ne bazăm foarte mult pe încredere – încrederea pe care noi o avem în comunitate și încrederea pe care o primim de la clienții, partenerii, angajații, furnizorii și consumatorii noștri. Lucrăm zi de zi pentru a ne îndeplini misiunea de a fi parte din viața consumatorilor noștri. Ne străduim să asigurăm continuitate în livrări, să avem stocurile necesare, să fim acolo, pe teren, cu toată echipa. Nivelul serviciilor cu care i-am obișnuit pe partenerii noștri rămâne scopul nostru principal.


În ceea ce priveşte compania dv, credeţi că e posibilă menţinerea volumului producţiei la nivelul prevăzut anterior sau mai degrabă va apărea nevoia unei ajustări?

Planurile generale ale Unilever nu se schimbă. Așa cum am menționat încă de la început, ne adaptăm din mers. Split-ul între categorii poate suferi ceva modificări. Specific pentru înghețată, am ajustat planurile pe trimestrul al doilea și lucrăm pe două scenarii pentru trimestrele 3 și 4: unul foarte pozitiv și unul doar pozitiv.


Ce politică de personal consideraţi că este adecvată în perioada următoare: menţinerea / ajustarea numărului de angajaţi / a nivelului salarial ?

Nu s-a pus nici o clipă problema să renunțăm la angajați, deși unele linii de business au fost serios afectate în primele 4 săptămâni de lockdown (vezi rețeaua de kiosk-uri). Nu am aplicat pentru ajutorul de stat pentru că suntem încrezători că ne putem susține angajații atât în momentele bune, cât și în perioadele mai dificile. Avem o echipă mare și puternică, iar în perioada următoare ne bazăm pe ea mai mult ca niciodată.


Opţiunea companiei dv este de a menţine investiţiile (de orice natură), asa cum a fost stabilit anterior crizei ?

Suntem flexibili, pentru ca strategia noastră de business și planul de investiții să nu sufere modificări majore. Sunt și vor continua să fie ajustări pe toate liniile de P&L, însă lucrurile rămân dinamice, în funcție de mișcările pieței.


În particular, optaţi pentru menţinerea neschimbată a planurilor de lansare de produse noi ?

Planurile de lansare de produse noi pe care le-am stabilit pe termen mediu și lung sunt în continuare fezabile. Unele dintre proiecte au fost amânate, altele vor ateriza pe piață cu o ușoară întârziere. Magnum Ruby e pe piață, Ben & Jerry’s Vegan la fel. Și mai avem câteva noutăți pe care le veți vedea în curând.


Tot în particular, optaţi pentru menţinerea bugetelor de comunicare (de orice fel) ? Optaţi, eventual, pentru o reconfigurare a acestor bugete în sensul alocării unor sume mai mari către campanii de trade (promoţii / promoţii de preţ) ?

Liniile de P&L au devenit mai dinamice decât de obicei, am făcut schimbări în planurile inițiale și probabil vom mai face până la sfârșitul anului. Menținem bugetele, dar le gestionăm diferit în funcție de ultimele modificări la nivel de comportament al consumatorilor și obiceiuri de consum. Rămânem atenți la ce-și doresc oamenii.


În perioada stării de urgenţă o parte a vânzărilor s-a mutat în online. Luaţi în considerare o creştere a investiţiilor în interfaţa digitală de vânzări şi / sau în logistica aferentă ?

citat ionutilie3Colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri din comerțul tradițional și e-commerce. Suntem prezenți pe platformele cunoscute de livrare la domiciliu și am deschis și magazinul online propriu (https://www.bettyiceshop.ro/). Livrăm în București și zonele limitrofe. Încercăm să fim prezenți pe toate canalele pe care le frecventează consumatorii, cu stocuri suficiente și o varietate largă de produse pe diverse segmente, pentru a putea răspunde oricăror tipuri de nevoi pe care le-ar avea aceștia.


Consideraţi necesară o schimbare a strategiei de distribuţie, reorientarea către anumite formate de magazin?

Portofoliul nostru divers de branduri și produse ne permite să fim flexibili. Rămânem activi pe toate canalele cu portofolii și planuri adaptate. Având în vedere restricțiile de deplasare ale românilor din ultimele luni, ne-am orientat foarte mult către proximitate, comerțul tradițional și către magazinul online propriu. Însă, încet, încet revenim în viețile consumatorilor și prin chioșcurile din țară (amplasate în general în parcuri și zone pietonale), iar acest aspect este important, mai ales odată cu venirea verii. Pe tot parcursul anului (în general) și în această perioadă (în special), colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri pentru a fi acolo unde sunt consumatorii și pentru a răspunde de fiecare dată nevoilor acestora.

Citit 824 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.