fbpx Imprimă această pagină

#AvemNevoieDeLideri. Grigore Horoi, AGRICOLA: „Planurile de investiții sunt în derulare, la nivelurile gândite inițial”

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Luni, 04 Mai 2020 17:00

România, ca de altfel toate ţările din Europa şi din lume, se pregăteşte de relansarea economiei, ca răspuns la criza severă cauzată de pandemie.
În vremuri grele este nevoie de exemplul liderilor: ei arată calea de urmat, ei sunt cei dintâi care vorbesc şi care pornesc la drum. Sub genericul #AvemNevoieDeLideri, Piața a invitat companiile care determină evoluţia economiei româneşti, în particular a industriei bunurilor de larg consum, să vorbească despre viziunea şi opţiunile lor pentru viitorul apropiat legate de operațiunile proprii și de relansarea economiei.

 

Interviu cu Grigore Horoi, Președintele Grupului AGRICOLA

 

Care credeţi că vor fi elementele / punctele critice ale implementării planurilor de afaceri ale companiilor din industria bunurilor de larg consum în următoarele luni ?

Relaxarea și apoi eliminarea restricțiilor dictate de evoluția pandemiei sunt fundamentale în definirea trendurilor următoare ale evoluției economiei inclusiv în industria în care companiile Grupului AGRICOLA evoluează.


Care consideraţi că este caracteristica principală a crizei economice: reducerea veniturilor unui segment important de oameni? schimbarea comportamentului de consum cauzat de teama generalizată faţă de efectele crizei ? Alta ?

În acest moment toată industria este afectată de reducerea foarte accentuată a comenzilor (de exemplu, vânzările de carne pasăre în săptămâna 17, adică 22-28 aprilie, au fost la jumătate din vânzările într-o săptămână normală), scădere cauzată de reducerea resurselor financiare disponibile - 1,2 milioane oameni sunt în șomaj tehnic, cu indemnizația încă neîncasată și 210 mii de oameni disponibilizați - , dar și de lipsa informaţiilor clare privind evoluția viitoare a lucrurilor în domeniul medical, administrativ și implicațiile sociale ale acestor evoluții.

Toate acestea au afectat starea de încredere a oamenilor, încredere care neapărat trebuie refăcută, recâștigată și să ne pregătim pentru noua normalitate care ne așteaptă.

 

Care consideraţi că sunt principalele lucruri pe care autorităţile naţionale / locale le pot face pentru a sprijini eforturile pe care le face compania dv pentru relansarea economiei?

citat horoiSă-și onoreze la timp obligațiile față de operatorii economici, să supravegheze și să impună un comportament corect în piață (loialitate) atât din partea producătorilor naționali, dar și a importatorilor. Ne referim la controlul calității produselor, respectarea legislației specifice, practicarea prețurilor de dumping!... După cum afirmă profesorul Ilie Van, Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, «aici este vorba de Politica Agricolă Comună și politici de concurență la nivel european. Tratatul de funcționare al UE spune: comerțul este liber, dar trebuie să fie loial din punct de vedere comercial și sigur din punct de vedere al sănătății publice și al sănătății animalelor.»


Care consideraţi că sunt principalele lucruri pe care trebuie să le ştie clienţii dv despre eforturile companiei dv în scopul relansării economiei ?

În general, nu numai în perioade de criză, munca lucrătorilor din industria noastră trebuie apreciată și prețuită. Eu cred că pe întreg lanțul valoric distribuția plusvalorii create nu este justă. Nu este drept ca furnizorii de utilități, finanțatorii, retailerii și alte categorii de companii implicate să realizeze «randamente» nefiresc de mari beneficiind de poziții de forță pe care le dețin, în timp ce lucrătorii din unele industrii realizează venituri pentru munca lor care nu le asigură o acoperire rezonabilă a nevoilor de bază. Nu mai vorbim de acele nevoi situate în partea de sus a Piramidei lui Maslow... Practicile partenerilor implicați în distribuția plusvalorii afectează evident și pe consumatorul de rând.

 

 horoi

 

În ceea ce priveşte compania dv, credeţi că e posibilă menţinerea volumului producţiei la nivelul prevăzut anterior sau mai degrabă va apărea nevoia unei ajustări ?

Vom vedea. În această perioadă business-ul de semipreparate și ready meals de la Europrod este în proporție de 75% specific B2B și astfel afectat în măsură foarte mare de deciziile de închidere a activităților HoReCa în România și în țările Uniunii Europene.

Din cifra de afaceri Agricola pe divizia carne de pasăre, aproximativ 10 – 12% provine din export, inclusiv în țările UE, destinat piețelor HoReCa, de asemenea închise de autorități. Producția de carne de pasăre exportată înseamnă în special diverse sortimente de piept de pui, cantități care nu mai pleacă din țară în aceste zile și pun presiune pe piața internă (prin supraofertă).

Tot în categoria B2B includem tranzacțiile cu parteneri din industria procesatoare, care la rândul lor se confruntă cu probleme.

Așadar, 18-20% din total business AGRICOLA Grup este afectat de măsurile impuse de autorități și determinat de evoluția pandemiei.

 

Ce politică de personal consideraţi că este adecvată în perioada următoare: menţinerea / ajustarea numărului de angajaţi / a nivelului salarial ?

citat horoi2Agricola nu a făcut reduceri de personal. Avem însă câțiva angajați trimiși în șomaj tehnic temporar (de la Grădinița Agricola și fabrica de semipreparate), iar acolo unde comenzile sunt mai mici și nu se impune prezenta tuturor angajaților s-a optat pentru concediu de odihnă sau zile libere cuvenite, pentru a fi pregătiți să readucem activitatea la parametri normali inclusiv în zonele unde, temporar, criza și măsurile impuse ne-au afectat mai mult.

Una peste alta, suntem ok, suntem hotărâți să găsim soluții pentru a gestiona acest moment special din viața omenirii.

 

Opţiunea companiei dv este de a menţine investiţiile (de orice natură), asa cum a fost stabilit anterior crizei ?

Grigore Horoi aprilie 2016Da. Bugetele asumate, planurile de investiții sunt în derulare, la nivelurile gândite inițial și ne exprimăm încrederea că, odată cu relaxarea măsurilor și revenirea la lucru a unui număr cât mai mare de persoane aflate acum în șomaj tehnic, încrederea oamenilor se va reinstala. Anul acesta nu vom face angajări semnificative de principiu sau, dacă vreți, numărul mediu de salariați va fi același cu cel de la începutul anului. Începând cu 2021, după finalizarea investiției de aproximativ 17 milioane de euro în Abatorul de păsări, avem în vedere o creștere progresivă a numărului de angajați proporțional cu nevoile generate de creșterea capacității de abatorizare.

 

În particular, optaţi pentru menţinerea neschimbată a planurilor de lansare de produse noi ?

Avem un portofoliu complex și diversificat care răspunde celor mai diverse nevoi. Inovăm în fiecare an, lansăm produse care răspund sau chiar creează unele așteptări și nu cred că în acest an absolut special ne vom abate de la strategia noastră de a ne dezvolta constant, cu paşi mărunţi, dar solid. Nu vom avea abateri de la politica noastră deja consacrată legată de produs, distribuție, comunicare.


Tot în particular, optaţi pentru menţinerea bugetelor de comunicare?

citat horoi3O parte a bugetului de comunicare a fost deja consumat, respectiv pe un flight ATL cu noua noastră campanie de imagine, cu o campanie de PR derulată împreună cu bloggeri și influenceri adaptată momentelor «de acasă» pe care le trăim, avem bugete alocate pentru proiecte CSR, care în noul context au fost redirecționate ca sprijin în lupta cu pandemia. Vom încerca să ne comporăm normal, ne vom adapta.


Optaţi, eventual, pentru o reconfigurare a acestor bugete în sensul alocării unor sume mai mari către campanii de trade (promoţii / promoţii de preţ) ?

Noi ne dorim ca planurile noastre să se deruleze așa cum am stabilit.


În perioada stării de urgenţă o parte a vânzărilor s-a mutat în online. Luaţi în considerare o creştere a investiţiilor în interfaţa digitală de vânzări şi / sau în logistica aferentă ?

După cum știți, Agricola a făcut exit din businessul de retail și nu cred că este oportun să discutăm de o revenire. Eu am înțeles din experiențele trecute că producția și vânzarea sunt lucruri complet diferite, care presupun resurse dedicate, experienţă pentru a fi competitiv pe fiecare segment al lanțului valoric. Așadar, cred în specializare și focusare pentru a avea un business performant în industria în care activezi.

Agricola Internațional nu va avea o afacere de retail integrată fluxurilor care se derulează în Grupul nostru, dar nu exclud ca vreodată să și investească alături de parteneri strategici în afaceri de distribuție, evident când resursele vor fi disponibile și lista de priorități cuprinzând oportunități de investiții va ajunge la un astfel de proiect.

Cât privește vânzările online, cred că o astfel de afacere se potrivește mai bine unei companii integratoare. În structura comenzilor lansate de consumator/ client se găsesc mult mai multe produse decât cele aflate în portofoliul Agricola - chiar dacă acest portofoliu cuprinde mai multe categorii și este complex și diversificat – și atunci un integrator care dispune de logistica și know-how-ul necesare poate și trebuie să se ocupe de o astfel de afacere.

 

Citit 1014 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.