Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 1818
Imprimă această pagină

Diana Rm. Vâlcea: "Acum ne dăm seama cât de importantă este industria alimentară românească"

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Joi, 02 Aprilie 2020 17:34

Interviu cu managerii grupului DIANA Rm Vâlcea - Adina Crăciunescu, Diana Ilie Crăciunescu și Nicolae Săveanu

 

 

Ultima perioadă a adus în activitatea retailerilor multe necunoscute ceea a dus la o adaptare rapidă la noile condiții de lucru. Cu cât a crescut traficul de cumpărători și vânzările în magazinele Diana?

Adina Crăciunescu: Nu vă spun o noutate afirmând că și în rețeaua Diana nivelul vânzărilor a crescut în ultima perioadă. Creşterea este de 30-40% faţă de aceeaşi perioadă anul trecut. Interesant este faptul că această creștere a vânzărilor nu este la același nivel cu traficul din magazine, iar acest fenomen este datorat creșterii valorii coșului mediu. Situația actuală îi determină pe cei mai mulți dintre consumatori să facă provizii pentru o perioadă mai lungă de timp.

 

Care au fost categoriile/produsele care s-au evidenţiat în mod special în această perioadă?

Adina Crăciunescu: Alimentele de bază - făină, mălai, zahăr, urmate de drojdie, hârtia igienică şi produsele de dezinfecţie.

 

Adina Craciunescu

 

Cât de mari au fost cheltuielile pentru siguranţa biologică a personalului şi a clienţilor în magazine, depozit etc?

Adina Crăciunescu: În ultimele două săptămâni (este vorba de perioada 11-25 martie - nota redacţiei), suma alocata dezinfectanților și materialelor de protecţie - măşti, viziere, panouri, mănuşi, a depășit 130.000 lei. Din păcate, din cauza pandemiei, prețurile continuă să crească exponenţial, ceea ce înseamnă o creştere constantă a cheltuielilor care în următoarea perioadă vor deveni costuri fixe, fără de care nu ne vom putea desfăşura activitatea!

 

V-aţi confruntat cu cazuri de furnizori care au crescut preţurile? Cazuri numeroase, puţine?

Adina Crăciunescu: Da! Din păcate, ne-am confruntat cu destul de multe cazuri!

 

Majorările solicitate de furnizori au fost decente, mari, exagerate?

Adina Crăciunescu: În unele cazuri au fost creşteri de preţ decente, normale ca urmare a scumpirii materiei prime. Dar, din păcate, în aceste momente de criză apare şi specula! Sunt produse unde prețul s-a dublat peste noapte!

 

La ce vă aşteptaţi de acum înainte la politica practicată de furnizori?

Adina Crăciunescu: Din păcate, ne așteptăm la creşteri de preţ la mai multe categorii de produse.

 


adina

Adina Crăciunescu – Managing Partner Diana Com / Magazine DIANA
''Planurile și strategiile făcute la începutul anului nu sunt sigure în această perioadă, dar suntem încrezători că vom lua cele mai bune decizii''.

Diana are și serviciul de livrare la domiciliu.Cât de mult au crescut livrările? A fost nevoie de angajări suplimentare de livratori?

Adina Crăciunescu: There is hope! Acest serviciu este unul din lucrurile pozitive ale acestei perioade. Clienţii noştri folosesc din ce în ce mai mult serviciul de livrări la domiciliu. În doar două săptămâni am depăşit cu peste 100% comenzile înregistrate în luna martie a lui 2019.

 

Per ansamblu, după creşterile de vânzări şi cele de cheltuieli, Diana Supermarket a ieşit în câştig sau în pierdere?

Adina Crăciunescu: E devreme să ne pronunţăm! Într-adevăr, nivelul vânzărilor a crescut, dar și cheltuielile au crescut foarte mult. Cumpărăturile impulsive din ultima perioadă vor duce la o saturaţie a pieţei, ceea ce se poate traduce în vânzări mai mici pe viitor. În altă ordine de idei, nu putem cuantifica siguranţa clienţilor şi angajaţilor noştri în bani. În aceste momente este nepreţuită.

 

Menţineţi neschimbată programarea deschiderii magazinelor? Dacă se schimbă, cum?

Adina Crăciunescu: Încercăm să ne ducem planurile la capăt şi să menţinem ritmul de extindere a rețelei. Nesiguranţa şi schimbările care apar de la o zi la alta ne obligă să luăm deciziile din mers. Planurile și strategiile făcute la începutul anului nu sunt sigure în această perioadă, dar suntem încrezători că vom lua cele mai bune decizii.

 

Apar probleme specifice de deschidere a noilor magazine?

Adina Crăciunescu: Da! Prima şi cea mai importantă este siguranţa. O deschidere de magazin implică mai multe aspecte. În primul rând, echipa! Avem nevoie de o echipă triplu numeric faţă de lucrătorii din magazinul respectiv. În al doilea rând, vorbim de stocuri mari de marfă pe care anumiţi furnizori nu ni le pot asigura în această perioadă. Foarte important este și faptul că la deschiderea unui magazin se adună sute sau chiar mii de oameni care își doresc să participe la inaugurare. Toate aceste aspecte trebuie supuse unei analize riguroase.

 

Pentru respectarea regulilor privind accesul în magazin aţi avut spijinul poliţiei locale, jandarmi sau aţi suplimentat personalul firmei de pază?

Adina Crăciunescu: Am comunicat și continuăm să o facem prin intermediul rețelelor de socializare cu comunitatea clienţilor Magazinelor DIANA. Astfel, aceştia au fost mereu informaţi de implementarea regulilor de siguranţă, ceea ce a făcut ca lucrurile să nu fie grave. Totuşi, în momente de tensiune colegii noştri au fost sfătuiţi să apeleze cu încredere la compania de securitate sau chiar la autorităţile locale.

 


Nicolae Saveanu Diana

Nicolae Săveanu – Director Vânzări Diana - Abator și Fabrica de mezeluri
''În ultima lună au fost mai multe "peak"uri, când cererea creştea haotic pentru câteva zile. Fiecare zi era o supriză!''

Cât de mult a crescut producţia de carne şi preparate la Diana?

Nicolae Săveanu: În ultimii ani menţinem un trend ascendent, de aici şi demararea procesului amplu de retehnologizare, extindere şi modernizare a zonelor de producţie. În ultima perioadă, din cauza volumului mare de cumpărături, am avut scăderi pe piese întregi, care sunt cauzate de importurile directe făcute de IKA şi a scăderii capacităţii de tranşare. Dar, am avut o creştere seminificativă pe zona de mezeluri şi produse preparate - mici, carne preparată, carne tocată, cârnaţi proaspeţi.


Cum aţi gestionat această creştere? Aţi mărit programul de lucru, aţi făcut angajări temporare?

Nicolae Săveanu: Pentru a putea reduce situaţiile de out of stock am mărit cantităţile aprovizionate (porc, carcasă, diverse piese). În ceea ce priveşte personalul, nu a fost nevoie să angajăm personal suplimentar! Ne-am bazat pe echipa noastră care a lucrat ore suplimentare, la nevoie.


Aţi primit comenzi şi de la companii cu care nu aţi lucrat până acum?

Nicolae Săveanu: Da! Permanent se activează clienţi noi și încercăm să avem o abordare pozitivă a fenomenului! Este foarte important ca un viitor partener să respecte regulile de plată, livrare şi să aprecieze parteneriatul pe termen lung. De asemenea, în această perioadă se inițiază discuții despre posibile parteneriate, toată lumea se reorientează.


Cum aţi gestionat creşterea de la partenerii din retail? Aţi reuşit să le onoraţi total sau parţial? Aţi fost în situaţia de a nu putea onora unele comenzi?

Nicolae Săveanu: Am avut situaţii în care partenerii din retail au cerut, toți în același timp, cantități triple faţă de ceea ce comandau inițial. Pentru a onora toate comenzile s-au făcut eforturi mari în toate secțiile. Producția, livrarea, departamentul logistic şi cel de transport s-au mobilizat exemplar. Cred că în situaţiile de criză putem demonstra multe.


Pe ce tipuri de produse aţi avut cea mai mare cerere?

Nicolae Săveanu: În ultima lună au fost mai multe "peak"uri, când cererea creştea haotic pentru câteva zile. Fiecare zi era o supriză! Puteam miza pe gama grătar când se anunţa vreme caldă și aveam pregătit oferta de mici Diana, ceafă feliată şi cârnații proaspeți, dar doua zi se schimba total scenariul şi toată lumea se reprofila pe pulpă şi spată (probabil pentru stocuri congelate).

 


Diana

Diana Ilie Crăciunescu – Managing Partner Diana – Abator și Fabrica de mezeluri
''Procesul de cumpărare nu mai este liniar/predictibil, sunt câteva zile bune şi succesiuni de zile proaste, când pare că nu mai cumpără nimeni. Obiceiurile de consum se schimbă''

Cât au crescut cheltuielile pentru siguranţa biologică a produselor şi a personalului?

Diana Ilie Crăciunescu: Este greu să estimăm în acest moment creşterea cheltuielilor. Crescând exponenţial situaţia negativă, am avut momente în care s-a comandat tot ce s-a (mai) putut găsi pentru protecţia colegilor noştri. Unele au sosit, pe altele încă le aşteptăm. Cu toţii ştim că preţurile la materialele de protecţie şi dezinfectanţi au crescut substanţial, de la o zi la alta, chiar dacă erau produse pe care le-am folosit constant, de-a lungul timpului.

Am fost nevoiţi să căutăm și să facem importuri directe. O estimare ar fi undeva la 50.000 euro, doar pentru unitatea de producţie , transport şi logistică.


Au fost creşteri de preţuri la furnizorii de materiale, ambalaje, servicii pentru abator şi fabrică?

Diana Ilie Crăciunescu: Creşteri s-au semnalat mai mult în zona de servicii și mai puţin în segmentul materialelor și cel al ambalajelor. Când spun servicii mă refer la protecția colegilor noștri pentru că am fost nevoiți să le asiguram transportul prin curse dedicate, astfel costul a crescut cu minim 25%.


Aprovizionarea către partenerii DIANA s-a facut de mai multe ori pe zi pentru a satisface cererile crescute?

Diana Ilie Crăciunescu: Aprovizionarea o facem săptămânal, astfel că nu a suferit modificări extraordinare. Luasem în calcul mărirea cantităţilor pe care urma să le livrăm pentru că pregăteam perioada de Paște, aşa că am reușit să ne adaptăm rapid. Am suplimentat punctual, când a fost situaţia.


Aţi avut creşteri de preţuri de la furnizorii de materie primă, ambalaje, condimente etc. Dacă da, cât de mari şi din ce zone?

Diana Ilie Crăciunescu: Este o perioadă în care creşterile de preţuri nu ne mai surprind! Prima explicaţie ar fi cursul euro, susţinut mai ales de nevoia României de a face importuri. Toate celelalte argumente vin în lanţ. Am avut creşteri de la 3-5% la condimente până la 500% la echipamentele de protecţie şi de unică folosinţă.


Cum pregătiţi următoarea perioadă? Sunteţi pregătiţi să faceţi faţă cererii sporite?

Diana Ilie Crăciunescu: În contextul situaţiei actuale, ne dăm seama cu toţii de importanţa industriei alimentare româneşti. Încercăm să fim pregătiţi pentru perioadă următoare, însă nu anticipăm creşteri semnificative. Deja, lucrurile s-au relaxat! Cererea este înghețată acum, suntem foarte afectați de închiderea canalului horeca şi de restrângerea libertății de mișcare a consumatorului. Procesul de cumpărare nu mai este liniar/predictibil, sunt câteva zile bune şi succesiuni de zile proaste, când pare că nu mai cumpără nimeni. Obiceiurile de consum se schimbă. Nesiguranţa şi stresul afectează foarte mult apetitul consumatorilor. Va fi nevoie de o perioadă de timp să înţelegem comportamentul "noilor consumatori".

Din păcate, aşa cum vedem şi la celelalte state unde problemele au început cu 1-2 luni mai devreme, populaţia o să se confrunte cu şi mai multe provocări – somaj, lipsa banilor etc.

 

Citit 4408 ori

Articole recente -

Articole înrudite