Imprimă această pagină

Ce au făcut corporaţiile şi antreprenorii în era COVID-19? 25 de exemple sugestive

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Miercuri, 01 Aprilie 2020 17:30

Vremurile grele scot la iveală caracterele puternice şi sufletele mari. E valabil pentru oameni, ştim bine, dar este şi pentru organizaţii ? Cu exact trei ani în urmă, discutam despre existenţa conştiinţei umane a brandurilor la conferinţa „Oameni şi branduri”, iar părerile exprimate nu erau tocmai convergente. Percepţiile s-au mai schimbat din 2017 încoace, pentru că implicarea brandurilor în viaţa comunităţii, în felurite moduri, a arătat că brandurile şi companiile sunt, în cele din urmă, oameni. Şi, întocmai ca oamenii, sunt, din fericire, diferite.


În orice rău e şi un bine, obişnuia mama să-mi spună atunci când mi se întâmpla ceva. În tulburarea aceasta pe care o traversăm în prezent binele apare mai ales sub forma solidarităţii. Aceasta este puternică, reală şi sinceră atât la nivelul relaţiilor interumane, cât şi la cel al sprijinului oferit oamenilor de branduri şi companii.


Comunicarea gesturilor de solidaritate a fost intensă, mai ales în reţelele sociale. Dar tot acolo au fost postări care contestau, unele în particular, altele în bloc, ataşamentul companiilor faţă de oameni şi comunitate. Aşa se face că au apărut curente de opinie, dar şi iniţiative legislative bizare sau chiar toxice.(iniţiative legislative despre care vom scrie cât de curând, urmăriţi-ne !).


Aşadar, este posibil ca unii să se întrebe: ce anume au făcut corporaţiile şi antreprenorii din România pentru români în perioada crizei generate de Covid-19?. În ultimele trei săptămâni am publicat pe websiteul nostru şi pe paginile de social media ale platformei Piaţa o mulţime de ştiri, articole, interviuri care au vorbit despre diversitatea şi intensitatea eforturilor făcute de companii pentru a ajuta sistemul medical, oamenii aflaţi în izolare sau în situaţii vulnerabile, precum şi pentru asigurarea continuităţii aprovizionării cu alimente şi celelalte produse atât de căutate în martie.


Pentru a răspunde întrebării de mai sus, am strâns laolaltă, într-un material video postat pe canalul de youtube Piaţa, 25 de exemple de implicare socială a companiilor şi antreprenorilor români. Ca şi „OAMENI DE ÎNCREDERE”, este realizat în format video (ce-i drept nu prea artistic, atât am putut) pentru a fi mai prietenos cu cei care nu sunt de profesie şi care ar trebui să ştie de unde le vine binele. Poate veţi distribui (şi) acest material. Dacă nu acum, probabil că o veţi face peste câteva zile când, citind despre un proiect de lege populist, îndreptat împotriva companiilor din FMCG, food retail şi industria farma, veţi ajunge la concluzia că e nevoie de comunicare şi informare continuă, abundentă pentru ca oamenii, consumatorii să înţeleagă care le sunt prietenii şi cum să nu cadă în capcana populismului.

 

Cele 25 de exemple incluse în „CORPORAŢII şi ANTREPRENORI din România în era Covid-19” sunt doar cele pe care le cunoşteam noi la data de 31 martie când a fost încheiată documentarea pentru acest material. Evident, între timp au apărut şi altele şi vor mai apărea. Tuturor, mulţumiri !

 

Citit 1274 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite