fbpx Imprimă această pagină

Adrian Cocan, Lăptăria cu caimac: „Un brand trebuie să te reprezinte. Să fie 100% real și autentic”

Publicat în categoria Actualitatea
Scris de   Publicat Marți, 10 Septembrie 2019 15:18

Adrian şi Mădălina Cocan au pus bazele unui brand de produse premium în industria lactatelor - Lăptăria cu caimac


Adrian şi Mădălina Cocan au ales să lase deoparte comoditatea şi joburile sigure din corporaţii pentru a dezvolta afacerea de familie începută de tatăl Mădălinei la începutul anilor ´90, când a fost înfiinţată compania Agroserv Măriuţa, în Drăgoești, județul Ialomița. Pornită aproape de la zero, ferma are acum 2.500 de vaci cu lapte rasa Holstein şi cultivă aproximativ 3.500 hectare cu cereale şi furaje pentru animale. Hrana este calculată pentru fiecare vacă în parte, astfel încât se poate determina clar cantitatea de grăsime şi nutrienţii din laptele ce va fi colectat în fiecare zi. Tocmai de aceea, o mare parte a producţiei de lapte merge către firme din Grecia şi Italia, deşi uneori se opreşte în Bulgaria sau Slovenia, pentru procesare. Pe piaţa internă se vinde puţin, unul dintre motive fiind absenţa infrastructurii rutiere, ce nu avantajează livrările pentru procesatorii de lapte din Ardeal, dar şi faptul că pe piaţa locală calitatea laptelui nu se reflectă în preţurile de achiziţie.


Din acest punct al businessului au intervenit, pe rând, Adrian şi Mădălina Cocan. Adrian a venit în fermă în 2014 cu obiectivul clar de a pune pe picioare un brand local de produse lactate şi brânzeturi premium. După ani de documentare şi studiu, la jumătatea anului trecut a fost finalizată fabrica de produse lactate şi a fost lansat brandul „Lăptăria cu caimac”, după o investiţie de aproximativ şase milioane de euro.


Adrian Cocan a dezvăluit cheia succesului: „O foarte bună pregătire profesională, cunoașterea în detaliu a procesului tehnologic, dublat de o foarte bună înțelegere a obiceiului de consum şi a cererii de pe piaţă. Nimic nu a fost întâmplător, orice decizie a fost bine calculată și analizată.”


Investiţia a fost realizată cu 2,45 milioane de euro fonduri europene, restul fiind imprumuturi la bănci şi ca­pitaluri proprii, dar foarte puţine. Anul trecut, ponderea „Lăptăriei cu caimac” în totalul veniturilor a fost de aproximativ 500.000 de euro, proveniţi din vânzarea a aproximativ 500.000 de sticle de lapte, sana şi lapte bătut. În 2019, vânzările au crescut la aproximativ 350.000 de euro lunar.


„Avem linii de producție unice în România și procese unice în România. Spre exemplu, pasteurizăm laptele la temperatură joasă, timp scurt. Înseamnă că pasteurizăm laptele undeva la 72-76 de grade, aproximativ 4 secunde sau, în funcție de aciditatea cu care vine laptele, poate îl ducem până la 10 secunde. Astfel păstrăm nutrienții vii în lapte. Pasteurizarea omoară patogenii, adică laptele devine sigur, dar rămâne, în același timp, un produs pentru consum. E o informație importantă, pentru că adesea ne întreabă consumatorii dacă să mai fiarbă laptele acasă. Nu, nu mai trebuie fiert laptele acasă, pentru că laptele este deja sigur pentru consum, iar în momentul în care îl fierbem durează minute până îl ridicăm la temperatură; stă câteva minute la temperatură și, chiar dacă îl punem în apă rece, durează minute până se răcește, ceea ce înseamnă că mare parte dintre nutrienți au murit. Scopul laptelui nu este să aducă doar calciu și grăsime, ci, din contră, să aducă alți nutrienți și vitamine, aminoacizi. E foarte important ca laptele să fie consumat în starea lui cât mai naturală. De asta noi facem omogenizare parțială, nu omogenizăm laptele complet. Este un procedeu tehnic care permite o digestie doar parțială a grăsimii”, detaliază Adrian Cocan.

 

laptaria cu camac


Produsele „Lăptăriei cu caimac” au un termen de garanţie mai mic decât al produselor lactate pasteurizate. Pentru că sunt pasteurizate la temperaturi joase, pentru a menţine calitatea produselor, acestea sunt livrate în ambalaje din sticlă către comercianţi. „Ambalajele provin din Bulgaria şi Italia, în România nu am găsit un producător dispus să accepte o comandă atât de mică pentru ambalaje din sticlă”, spune Adrian Cocan.


În prezent, cei doi antreprenori testează o gamă de brânzeturi pentru a lansa mai multe produse din acest sortiment pe piaţa locală. Toate produsele din gama brânzeturi testate se încadrează în segmentul premium.

 

Investiții în cea mai mare fabrică de kefir din europa

 

Familia Cocan vrea să îşi extindă afacerea prin deschiderea unei fabrici de kefir, care urmează să fie cea mai mare din Europa, cu o capacitate de producție de 30 de tone pe zi. Noua unitate de producţie urmează a fi deschisă în urmatorii 2-3 ani, chiar lângă fabrica de lactate. „Pentru această fabrică este nevoie de o investiţie de 4 milioane de euro, pentru care vom lansa o campanie de crowdfunding chiar în această vară. Imediat ce strângem banii, vom începe construcţia”, a declarat Adrian Cocan, care a explicat de ce este nevoie de o nouă unitate de producție pentru un singur produs.


„Românii nu consumă kefir, ci băuturi «tip kefir». Bacteriile din culturi lactice cu care se realizează kefirul sunt un super-contaminant, iar dacă începi să produci kefir într-o fabrică, totul se contaminează. De aceea, în România, se fabrică şi se consumă băuturi «tip kefir», cu ajutorul unor culturi lactice care imită gustul, textura, aciditatea şi chiar bulele kefirului. Dar nu este kefir”, precizează antreprenorul.


„Consumul de kefir este în creştere la nivel euro­pean, aşa că ţintim exportul în pieţe precum Marea Britanie, Germania, Elveţia sau Austria. Nu vom avea însă un singur sortiment, ci minimum 3 reţete diferite de kefir”, mai spune Adrian Cocan.

Citit 667 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.