fbpx Imprimă această pagină

Babilonie marca MADR - prin înfinţarea Registrului Laptelui se vor crea posturi suplimentare în structurile ministerului, dar nu se rezolvă problema etichetării

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 19 Decembrie 2018 19:48

Ministerul Agriculturii a lansat ieri în dezbatere publică proiectul legislativ „Legea laptelui și a produselor lactate”, conform căruia se înființează Registrului Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din MADR, iar înscrierea în Registrul Laptelui este obligatorie pentru toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul prelucrării, producţiei şi distribuției laptelui de consum și a produselor lactate. Asta înseamnă crearea unei structuri birocratice suplimentare care va dubla practic înregistrarea făcută de ANSVSA pentru ştampila ovală.
Prevederile proiectului de lege nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și le valorifică pe piață în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, potrivit Legii nr. 145/2014.
Conform expunerii de motive, proiectul de lege reglementează sectorul laptelui și a produselor lactate, și creează cadrul juridic în ceea ce privește prezentarea produselor și comercializarea acestora, precum şi informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1169/2011.

Procesatorii din industria laptelui nu par însă mulţumiţi de această iniţiativă şi susţin că Registrul Laptelui nu face altceva decât să dubleze înregistrarea acestora la ANSVSA, înregistrare pe baza căreia se utilizează ştampila ovală cu codul numeric, pentru stabilirea trasabilităţii. În ceea ce priveşte etichetarea produselor lactate, Legea 192/2017 s-a dovedit nefuncţională, deşi este încă în vigoare şi nu a fost abrogată. Conform Legii 192/2017, pe eticheta produselor trebuie înscrise mai mulşte informaţii între care şi sursa de provenienţă a laptelui, condiţie pe care o pot respecta doar companiile locale, deoarece pe plan european Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 prevede doar să fie specificată ţara de origine, nu şi sursa exactă. Aplicarea Legii 192 în forma actuală ar face o distincţie severă şi anticoncurenţială între companiile locale şi companiile multinaţionale, fără a putea interveni în vreun fel asupra etichetării pentru produsele de import.
Vom reveni cu detalii despre poziţia procesatorilor cu privire la proiectul Legii laptelui.

Citit 402 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.