fbpx Imprimă această pagină

Putem scăpa de grăsimile trans?

Publicat în categoria Info Companii
Publicat Luni, 10 Mai 2021 11:17

Grăsimile trans, numite și acizi grași trans, pot fi găsite atât în mod natural în unele alimente (carne şi lapte de vacă, oaie sau capră), cât și sub formă artificială, în special prin hidrogenarea uleiurilor, proces aplicat chimic alimentelor. Consumul de grăsimi trans în cantități mari a fost asociat cu creșterea nivelului de colesterol și a riscului de boli cardiovasculare, în special a bolilor coronariene. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat cel mai mic consum posibil de grăsimi trans, cu o reglementare europeană din 2019 care limitează conținutul de acizi grași trans la maximum 2% din masa produsului. Aceasta a devenit obligatorie în toate țările UE din aprilie 2021, însă mulți producători și-au adaptat deja procesele tehnologice pentru a elimina grăsimile periculoase din produsele pe care le comercializează.


Încă din 1995, producătorul brandurilor Rama, Becel şi Delma a luat o decizie fără precedent de a elimina treptat grăsimile trans ca răspuns la aceste descoperiri. Astfel, grație inovațiilor tehnologice, uleiurile vegetale hidrogenate au fost complet eliminate din procesul de producție.


În acelaşi timp, nu toate grăsimile sunt periculoase. Uleiurile de rapiță, măsline, in, susan, dar și floarea-soarelui, au grăsimi sănătoase care aduc substanțe esențiale pentru sănătate, cum ar fi Omega-3 și Omega-6. Pot fi consumate ca atare, dar pot fi găsite și în diverse produse, precum margarina. Margarina a evoluat foarte mult în ultimele decenii și poate fi considerată o opțiune pentru cei care sunt interesați de o dietă echilibrată.

Citit 227 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.