fbpx Imprimă această pagină

Trendsetteri - Preparate din carne: Alimentaţia sănătoasă, revoluţie în categorie

Publicat în categoria Trendsetteri
Publicat Luni, 10 Decembrie 2018 14:21

Preocupările pentru un mod de viaţă sănătos au atins toate categoriile de produse, dar efectul cel mai puternic a fost resimţit în industriile cu un înalt nivel al procesării. În industria preparatelor din carne, inovarea în materie de aditivi alimentari a atins apogeul în primul deceniu din mileniul trei, pentru ca apoi să evolueze liniar. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 2014 menţionează că nivelul investiţiilor în cercetarea specifică aditi­vilor alimentari a scăzut la jumătate după anul 2012. Atunci se manifestau, pe plan global, şi primele semnale în consum privind orientarea către o alimentaţie sănătoasă. 

 

Pe plan local, consumul oficial fiscalizat de preparate din carne se situează la jumătate din consumul mediu înregistrat în Uniunea Europeană. Dar trebuie specificat, aşa cum arată şi datele Eurostat, că în România se înregistrează cel mai mare autoconsum pentru carne procesată dintre ţările membre UE, cu un nivel de aproximativ 36% din total consum în această categorie. Confuziile create în jurul produselor ţărăneşti, considerate o bună perioadă ca fiind produse bio, eco sau naturale, au început să dispară după anul 2014, când mai multe organizaţii patronale au demonstrat că şi produsele ţărăneşti comercializate conţin aditivi sau că sunt preparate din carne de porc crescut în fermă şi produse tot prin procesare industrială cu utilaje de capacitate mică, nu în gospodărie, aşa cum pretindeau comercianţii.


O dată clarificată situaţia produselor ţărăneşti comercializate, procesatorilor de carne nu le-a mai rămas decât să inoveze pentru a se înscrie în preocupările consumatorilor legate de un stil de viaţă sănătos.


În acest context, liderul pieţei de produse procesate din carne, Cris-Tim, a lansat în mai 2017 „Eticheta curată”, un sistem de semnalizare a produselor din care a eliminat ingrediente precum gluten, amidon, MDM, soia, arome artificiale, monoglutamat de sodiu. Prin această inovaţie, Cris-Tim trasează o nouă direcţie pe această piaţă, în sensul eliminării unor aditivi din preparatele sale.
Câteva luni mai târziu, tot Cris-Tim anunţa o premieră pentru industria alimentară din România, prin eliminarea caragenanului din toată gama de produse, devenind astfel primul procesator de carne de pe plan local care răspunde pozitiv pretenţiilor consumatorilor cu privire la compoziţia produselor din carne procesată.

 

Citit 543 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.