Imprimă această pagină

Paradox! În prima săptămână de la lansarea SGR, numărul ambalajelor colectate de retaileri în RVM-uri este mai mic cu 10 milioane!

Publicat în categoria Sustenabilitate
Scris de   Publicat Joi, 07 Decembrie 2023 06:38

Ieri s-a încheiat prima săptămână de la lansarea Sistemului Garanție Returnare, parteneriatul public-privat prin care autoritățile și producătorii de băuturi speră să obțină un grad de colectare de 90% pentru ambalaje în anul 2026.

Paradoxal, în prima săptămână de funcționare a SGR, numărul de ambalaje colectate de RVM-uri a scăzut dramatic, fiind colectate cu 9,9 - 10 milioane de ambalaje mai puțin decât media săptămânală de colectare din ultimele trei luni. Principalii perdanți ai acestei situații neprevăzute sunt producătorii, care riscă să nu-și atingă țintele de colectare pentru anul 2023 prin transferul de responsabilitate către OIREP-uri.

 

Acest grad de colectare scăzut are o explicație logică, generând o situație pe care se pare că majoritatea retailerilor nu au luat-o în calcul. Prin lansarea SGR pe 30 noiembrie, RVM-urile retailerilor au fost conectate la sistemul informatic administrat de RetuRO, iar din acel moment automatele de colectare au respins orice ambalaj ce nu poarta codul de bare al ambalajelor SGR. Doar un număr mic de magazine, sub 1%, care dețin automate cu mai multe guri de colectare, au lăsat la dispoziția clienților o parte dintre gurile de colectare neconectate la sistemul informatic RetuRO. Dar pentru că majoritatea contractelor cu OIREP-urile au fost încheiate pe 30 noiembrie, odată cu lansarea SGR, după această dată nu a mai venit nimeni la RVM-urile neconectate la sistemul informatic RetuRO să ridice ambalajele colectate. Astfel, începând de luni dimineață majoritatea RVM-urilor fie respingeau ambalajele pentru că nu aveau eticheta SGR, fie erau ”out of service” fiind pline. Abia marți după ora prânzului acele aparate au fost golite de OIREP-uri, la solicitarea retailerilor.

 

În același timp, prin HG 1075/2023, Ministerul Mediului a prelungit perioada în care producătorii put îmbutelia băuturi în ambalaje fără eticheta SGR până la 31 decembrie 2023. Asta înseamnă că în timp ce 99% din RVM-uri sunt în stare de funcționare pentru a colecta mai puțin de 3% produse cu etichetă SGR existente în acest moment pe rafturi, 1% dintre RVM-urile instalate în retailul modern au sarcina de a colecta 99% din ambalajele pe care consumatorii le pot achiziționa din magazin.

 

Un sondaj realizat de echipa Piața în rândul celor mai mari 20 rețele de retail arată că în ultimele 3 luni, media săptămânală a ambalajelor colectate de RVM-uri oscila între 10,3 – 11,1 milioane de ambalaje săptămânal. Un calcul simplu arată că, raportat la cele mai slabe rezultate de colectare din săptămânile anterioare, în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie RVM-urile au colectat cu 10 milioane de ambalaje mai puțin.

 

O altă observație importantă pentru această etapă de dezvoltare a SGR și a colectării prin aparate automate de tip Reverse Vending Machine(RVM) este absența de lângă aceste automate de colectare a unor pubele, coșuri în care să fie puse ambalajele care din diverse motive sunt respinse de aparatele de colectare. Mai puțin de 1% din magazine au instalat astfel de pubele de colectare, iar consumatorii se vor vedea nevoiti fie să lase ambalajele lângă aparatul de colectare, fie să îl arunce pur si simplu la gunoi menajer.

 

Citit 457 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite