Imprimă această pagină

Își permite România să falimenteze investitorii în energie regenerabilă?

Publicat în categoria Sustenabilitate
Scris de   Publicat Vineri, 25 Noiembrie 2022 15:30

Noi prevederi în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaților, forțează intrarea în insolvență a unor capacitați de producție din surse regenerabile de mii de MW, Într-un apel public, RWEA și PATRES cer Președintelui României, Guvernului și Parlamentului să decidă măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile, în plină iarnă și criză energetică.


RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană reprezentând o putere instalată în România de 3 GW în urma unor investiții de peste 5 miliarde Euro împreună cu PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania reprezentând producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW și investiții în România de peste 2,7 miliarde Euro, fac un apel public, de forță majoră, către Președintele României, Guvern și Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile si oprirea imediata a investițiilor in capacitați noi.

”NU anulați investiții de mii de MW, în plină iarnă și criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat in capacitățile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor și industriei! NU impuneți formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile și îi forțează sa închidă capacitățile de producție! NU falimentați sectorul regenerabilelor! NU sacrificați investițiile viitoare!”, se specifică în comunicatul transmis de cele două asociații patronale.


”Am ajuns într-o situație de neconceput și deosebit de gravă pentru România! Conform proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat astăzi, 23 noiembrie, în Plenul Camerei Deputaților, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formula de calcul erau recunoscute și cheltuielile cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursa de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formula nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de cca 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare. Astfel, se supraimpozitează doar venitul fără a se ține cont că în cazul surselor regenerabile de energie, sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns de însăși modul de funcționare al pieței sa cumpere energie pentru a-și onora obligațiile”, precizează comunicatul.


Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputați în cazul producătorilor? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, aceștia vor intra automat pe pierderi. Vorbim de o forma mascată de NAȚIONALIZARE! Practic, se aruncă în aer capacități operaționale din surse regenerabile (eolian și solar) de cca 4400 de MW.


”RWEA și PATRES semnalează, în mod public, și avertizează autoritățile asupra noilor prevederi din actul normativ aprobat de Camera Deputaților, care vor forța producătorii din surse regenerabile să-și închidă capacitățile de producere a energiei. Se va ajunge într-o situație fără precedent pentru România: Omori capacitățile ESRE în funcțiune, în plină criză energetică! Și cum să atragi noi investitori, cu astfel de măsuri distructive?!”, se mai arată în comunicat.

Citit 750 ori

Articole recente -Carol Popa