fbpx Imprimă această pagină

CSR EXCELLENCE: CSR-urile sunt parte din modelul de business Lidl

Publicat în categoria CSR Excellence
Publicat Duminică, 15 Iulie 2018 16:00

Interviu cu Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl România


Care este strategia Lidl în materie de implicare socială? Ce ­direcţie oferă în acest sens misiunea şi viziunea companiei în ceea ce priveşte comunitatea în care activează?


În strategia noastră de responsabilitate socială urmărim două obiective principale: să fim relevanți și să contribuim la rezolvarea problemelor din comunitate prin măsuri pe termen lung. CSR-urile fac parte din ADN-ul business-ului Lidl, de aceea, și direcțiile strategice în care acționăm sunt aliniate la nevoile reale ale comunităților, dar și la zonele în care avem un impact semnificativ: educație și mediu. Pe de o parte, evaluăm impactul pe care îl avem asupra mediului, având în vedere dimensiunea business-ului Lidl, iar pe de cealaltă parte, contribuim la dezvoltarea societății prin proiecte educaționale care să ofere un viitor mai bun tinerelor generații. Cu toate acestea, date fiind nevoile acute ale comunităților în care activăm, am susținut și proiecte din domeniul sănătății. Toate aceste demersuri sunt posibile datorită parteneriatelor pe care le dezvoltăm pe termen lung, împreună cu organizațiile a căror activitate urmează cele două domenii strategice de responsabilitate socială pe care le urmărim: educație și mediu.

 

Din ce perspective abordează Lidl dezvoltarea durabilă? Care sunt factorii cheie în această abordare?


Responsabilitatea începe cu fiecare dintre noi, iar Lidl a înțeles acest lucru și a acționat în consecință, încă de la intrarea sa pe piață. Dezvoltarea durabilă face parte din modelul nostru de business, ceea ce înseamnă că nu doar căutăm soluții pentru eficientizarea activității noastre, ci și pentru a crea un viitor mai bun pentru societate. De aceea, pentru fiecare segment reprezentativ al activității noastre am creat câte un pilon de responsabilitate socială: Sortiment, Societate, Angajați, Mediu și Parteneri. Astfel, urmărim constant noi măsuri prin care putem reduce impactul pe care îl avem asupra mediului, suntem atenți la dezvoltarea profesională a angajaților noștri, la nevoile comunităților și la feedback-urile pe care le primim de la parteneri. Este o prioritate pentru noi să ne îmbunătățim constant dialogul cu entitățile direct interesate de activitatea noastră, iar ca un rezultat al inițiativelor noastre, am finalizat anul acesta un demers de transparență extrem de ambițios: am lansat primul raport de sustenabilitate al Lidl România, ce poate fi parcurs în detaliu pe site-ul www.lidl.ro.

 

Există domenii prioritare de interes pentru Lidl în privinţa ­responsabilizării sociale prin implicarea directă a companiei? De ce acestea? Argumentaţi.


Toate cele 5 domenii de CSR ale companiei reflectă preocuparea noastră pentru un viitor mai bun. În timp ce pilonii de Sortiment, Parteneri, Angajați și Mediu se adresează în mod principal măsurilor de dezvoltare durabilă care contribuie la modelul de business Lidl, pilonul de Societate este dedicat investițiilor în proiecte sociale pe termen lung, pe cele două direcții strategice, educație și mediu, dar și în domeniul sănătății.


Investim însă, nu doar în societate, ci și în partenerii noștri, în angajați și în măsuri prin care ne reducem impactul asupra mediului, iar rezultatele sunt în direcția unei dezvoltări durabile. De exemplu, în perioada de analiză a primului raport de sustenabilitate Lidl, 1 martie 2016-28 februarie 2017, numărul articolelor achiziționate de la furnizorii locali a crescut cu 29,11%, în timp ce numărul furnizorilor locali de bunuri și servicii cu care am colaborat a crescut cu 11,24%. De asemenea, depunem eforturi continue pentru ca expansiunea rețelei pe piața din România să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Construim sustenabil, suntem atenți la optimizarea consumului de energie în rețeaua de magazine, iar organizarea punctelor logistice este realizată astfel încât să reducem consumul de combustibil și să optimizăm rutele de transport.

 

Care acţiuni CSR consideraţi că au avut cel mai important impact în comunitate? Rezultatele au fost pe măsură?


Am început implicarea în comunitate încă de la intrarea pe piața din România, iar pe parcurs ce rețeaua noastră s-a extins, am diversificat proiectele susținute și am crescut valoarea investițiilor. Pentru a veni în sprijinul nevoilor din comunități am încheiat o serie de parteneriate pe termen lung cu organizații care pot produce o schimbare. Pâine și Mâine este un program drag nouă, derulat de World Vision, prin intermediul căruia 1.256 de copii beneficiază zilnic de activități de tip afterschool și de o masă caldă. Un alt parteneriat pe termen lung, cu impact semnificativ în societate este cel cu SMURD. Am început proiectul în 2015, când am achiziționat 5 motociclete de intervenție urbană complet dotate și 23 de echipamente speciale de protecție pentru personalul SMURD din București. În 2016, am achiziționat 4 motociclete de intervenție urbană pentru Cluj și Constanța, iar anul acesta finanțăm același demers pentru Iași și Timișoara. Acestea sunt doar câteva exemple ale inițiativelor sociale pe care le desfășurăm. În 2017, am susținut un total de 45 de organizații non-guvernamentale cu peste 2 milioane de euro, printr-o serie de proiecte dezvoltate pe termen lung, de care au beneficiat peste 60.000 de oameni.


Totodată, modul sustenabil în care privim dezvoltarea comunităților locale ne-a determinat ca un demers important de responsabilitate socială să fie reprezentat de susținerea furnizorilor locali. De aceea, am pus bazele programului „Cultivat în România, specific românesc”, un par­teneriat strategic, construit pe termen lung, ce atinge două obiective majore: vine în sprijinul dezvoltării producătorilor români de legume și fructe și oferă consumatorilor soiuri românești de legume și fructe, recunoscute pentru gustul și calitatea lor. Primul produs dezvoltat în cadrul progra­mului a fost roșia Buzău 1600, disponibil în magazine în vara anului 2017, urmat de soiul ceapă roșie de Buzău.


Ce consideraţi că reprezintă factorul cheie pentru o campanie CSR, astfel încât aceasta să fie de succes şi să obţină rezultatele aşteptate de compania care investeşte în acea campanie? Valoarea investiţiei? Mesajul? Memoria colectivă? Altceva? Ce indicatori urmăreşte Lidl cu prioritate în urma derulării unor astfel de acţiuni?


Fiecare acțiune de CSR ar trebui să răspundă nevoilor reale ale comunităților, să reducă impactul negativ pe care îl are orice companie și, ideal, să genereze efecte pozitive. Prin toate proiectele noastre de responsabilitate socială ne propunem să avem un impact real, pe termen lung și chiar să producem o schimbare la nivel local. Spuneam că sustenabilitatea face parte din modelul de business Lidl, ceea ce înseamnă că suntem preocupați și de modurile în care putem contribui în evoluția generațiilor următoare. De aceea, pentru Lidl, dezvoltarea durabilă este prioritară, pe fiecare pilon al activității noastre, lucru care se reflectă și în primul nostru raport de sustenabilitate, lansat în luna mai a acestui an.

 

Ce pregăteşte Lidl în materie de CSR pentru anul 2018? Vor fi schimbări în abordare, campanii noi?


Și în acest an am derulat proiecte de responsabilitate socială relevante pentru consumatori, cu impact pozitiv în societate, economie și mediu. De exemplu, urmărim dezvoltarea continuă a sortimentului de produse, într-un mod responsabil, împreună cu furnizorii noștri. De aceea, oferim clienților noștri doar ouă care provin de la găini crescute în hale, la sol, în sistem free range și în sistem ecologic (categoriile 2, 1 și 0). În plus, ouăle provenite de la găini crescute în baterii au fost eliminate și din rețetele produselor achiziționate de la furnizori români. Totodată, vom continua și anul acesta să sprijinim producătorii români de legume și fructe, să le oferim expertiza necesară pentru a-și dezvolta producțiile și a-și crește calitatea produselor. Alături de soiul de roșii Buzău 1600, consumatorii vor putea găsi anul acesta pe rafturile magazinelor Lidl și alte soiuri de legume și fructe românești, revitalizate în cadrul acestui proiect.


Prin programul „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”, găzduit de platforma Lidl Community Grants, avem din nou oportunitatea de a ne implica activ în soluționarea problemelor din comunitățile în care suntem prezenți. Anul acesta, organizațiile non-guvernamentale a căror activitate urmează cele două domenii strategice de responsabilitate socială ale Lidl, educație și mediu, au avut din nou șansa de a înscrie proiecte de impact pentru comunitățile locale. Astfel, printr-o investiție de 650.000 de euro, sprijinim, în 2018, 20 de ONG-uri în derularea de proiecte cu impact pe termen lung, în domeniul educației și mediului.

 

Pâine și Mâine - un apel ­împotriva abandonului școlar


Lidl caseta 1În România, media abandonului școlar a depășit 18%, în timp ce media europeană este de 11%. Mai mult, 51% dintre copiii din țară trăiesc cu riscul sărăciei, 34% dintre aceștia trăind în sărăcie extremă. Acestea sunt doar câteva concluzii ale studiului „Bunăstarea Copilului în Mediul Rural”, publicat de World Vision România, în anul 2018.


Totodată, studiul derulat de World Vision arată faptul că riscul de abandon școlar este de trei ori mai mare în zonele rurale față de mediul urban și că analfabetismul funcțional afectează peste 35% dintre persoanele cu vârsta de peste 15 ani.


lidl caseta 2Pentru a combate incidența crescută a abandonului școlar în cele mai vulnerabile județe ale țării, în 2016, World Vision a demarat, în parteneriat cu Lidl România, programul Pâine și Mâine prin care, după terminarea orelor, elevii primesc o masă caldă la prânz, precum și sprijin în realizarea temelor, fiind implicați și într-o serie de alte activități educative.
Dacă la start, în aprilie 2016, programul avea 213 elevi din 6 sate din Dolj și Vâlcea, la finalul anului 2017, numărul lor a devenit de peste 4 ori mai mare, fiind extins și în sate din județul Vaslui. În 2018, programul susține 1.256 de elevi.


Lidl România s-a alăturat încă de la început programului, printr-o investiție cumulată de peste jumătate de milion de euro în perioada 2016-2017. Susținerea financiară continuă și anul acesta cu o donație de 245.000 euro. De asemenea, în vara anului trecut, Lidl a organizat 2 campanii de donații de ­cadouri de Crăciun și 1 Iunie pentru 3.000 de copii din mediul rural.

 

Responsabili pentru Noi: Primul raport de sustenabilitate Lidl România


Misiunea Lidl este aceea de a le oferi zilnic românilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț, direct de la producători, într-o largă varietate de sortimente, în zone din imediata lor vecinătate. Lidl reușeste să respecte această promisiune față de clienții săi urmând principiul eficienței, ce se traduce, de fapt, prin responsabilitate: responsabilitate în raport cu resursele mediului înconjurator, cu angajații, comunitățile în care sunt prezenți și mediul economic în care activează.


Sub deviza Responsabili pentru Noi, Lidl România a lansat primul raport de sustenabilitate, un demers voluntar de transparență, care analizează integrat acțiunile de responsabilitate socială ale companiei și prezintă soluții concrete de reducere a impactului pe termen mediu și lung.


De la intrarea pe piață, Lidl a luat continuu măsuri de a-și reduce impactul negativ, însă, acest prim exercițiu de raportare a oferit o imagine mult mai clară a obiectivelor de dezvoltare durabilă și a aspectelor relevante pentru stakeholderii Lidl. În această inițiativă, Lidl s-a ghidat după standardele de raportare GRI (Global Reporting Initiative), recunoscute la nivel internațional. De asemenea, în urma consultărilor celor mai relevanți stakeholderi, de la furnizori, autorități locale, organizații neguvernamentale, angajați sau asociații de business, raportul tratează 22 de teme de impact pentru mediu, societate și economie. Aceste teme au fost prezentate în raport și structurate conform celor cinci piloni de responsabilitate socială ai Lidl: Sortiment, Societate, Mediu, Angajați și Parteneri. Totodată, raportul a urmărit și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și a fost auditat extern de către compania PricewaterhouseCoopers (PwC).

 

CSR excellence supliment mic2

Citit 322 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.